Tagasi retsepti juurde
+ portsjonit
Puljong

Puljong - imeline alus kõigele!

Puljong on igas köögis oluline komponent - ta kas ongi suur osa toidust või ta lihtsalt täiendab kõiki maitseid. Hea puljong lisab söögile kompleksust, maitset ja mõnusat umami hõngu.
Ettevalmistuse aeg: 15 minutit
Küpsetusaeg: 45 minutit
Keetmine: 3 tundi
Aeg kokku: 4 tundi
Toidukord: Kastmed, Supp
Köök: Rahvusvaheline
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 600 ml
Kaloreid: 35kcal

Koostisosad

  • 550 g kanatiibu
  • 400 g kanakaela
  • 2 suurt sibulat
  • 4 porgandit
  • 2 vart sellerit
  • 40 g porrut
  • 1 tšilli (mina kasutan Rawit punast pipart - väga-väga terav)
  • 4 küünt küüslauku
  • 3-4 lehte loorberit
  • Soola/Pipart
  • Peotäis värskeid peteresellivarsi(juuri), tüümianit, rosmariini/rohelist sibulat (või seda, mis parasjagu olemas on!)
  • 2-2,5 l vett (nii palju, et kõik saaks hiljem potis õrnalt kaetud)

Juhised

  • Purusta veidi kanatiibu ja kanakaelu suurema noaga (nii et luu läheks katki, et saaks ka luuüdi puljongi keetmisel sealt välja), viska ahjupannile.
  • Pese või koori sibul (mingi osa pruunist osast võiks värvi jaoks kindlastialles jääda), lõika pooleks ning pane ahjupannile, sama tee ka porgandiga.
  • Pese seller ning tükelda suuremalt ära ning viska samuti teistekoostisosadega kokku.
  • Porrust kasuta kindlasti rohelist osa – see on osa mis vajab pikemat kuumtöötlemist ning annab maitset! Sellepärast lõika ka porru roheline osa vaid suuremateks ketasteks, et ta päris lahti ei laguneks (muidu on oht kõrbema minna).
  • Kergelt purusta ka maitseained – tšilli, küüslauk, tüümian ning rosmariin.
  • Lisa veidike õli, maitsesta soola/pipraga ning sega kõik läbi.
  • Küpseta ahjus 225°C juures (alt-ülevalt) kuni kõik köögiviljad ja kana on röstitud ja kergelt pruunikas-kuldne kate tuleb. Aeg-ajalt segades – see protsess võib võtta 30-45 minutit.
  • Seejärel pane kogu segu suuremasse potti ning vala vesi peale – vett niipalju, et vaevu kõik köögiviljad on kaetud (umbes 2-2,5l).
  • Eelpruunistamisel ei teki puljongile ka väga vahtu (lisaks ei tohi puljong ka intensiivselt keeda), küll aga kui tekib vahukiht puljongile peale, siis võid selle eemaldada. Kui vahukiht jääb peale, siis võib puljong lihtsalt häguseks muutuda - maitset see ei mõjuta.
  • Lase segul keema tõusta ning seejärel alanda kuumust umbes keskmisele (keskmisest madalamale) tugevusele ning keeda 3-4h aegajalt segades, et vältida põhja kõrbemist (mina keedan tavaliselt 4-5 peal 9-palli süsteemis).
  • Kui puljong on valmis, jahuta ning kurna kogu saadud segu.

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 100g | Kaloreid: 35kcal | Süsivesikuid: 3.5g | Valku: 2.5g | Rasvu: 1.2g | Millest küllastunud rasvhappeid: 0.3g | Millest suhkruid: 1.6g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb