Tagasi retsepti juurde
+ portsjonit
Lasanje

Lasanje hakklihaga

Imemaitsev lasanje hakklihaga, milles on ka tõsiselt maitsev bešamell-juustukaste ning vürtsikas hakkliha-tomatikaste.
Ettevalmistuse aeg: 45 minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit
Aeg kokku: 1 tund
Toidukord: Lõunasöök, Õhtusöök, Pearoog
Köök: Itaalia
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 6 portsjonit
Kaloreid: 697kcal

Koostisosad

Bolognese kaste:

  • 400 g kodust hakkliha (50:50 veis/siga)
  • 1 suur sibul
  • 2 porgandit
  • 1 vars sellerit
  • 2 vart värsket rosmariini
  • Keskmine peotäis värsket tüümianit
  • 1 väike tšilli nt. piri piri tšilli (või 1 tl kuivatatud tšillit)
  • 2 küünt küüslauku
  • 2 lehte loorberit
  • 100 g kuiva punast veini (nt. Valpolicella)
  • 200 g tomatipastat
  • 1 tl suhkrut
  • Soola/Pipart
  • Oliiviõli

Juustukaste:

  • 50 g võid
  • 35 g jahu
  • Kuni 0,5 l piima
  • 75 g riivitud Cheddari juustu
  • 70 g riivitud kõva juustu (nt. Parmesani)
  • 0,5 tl muskaatpähklit
  • Soola/Pipart

Lasanjeplaadid (kas isetehtud alloleva retsepti järgi või poeplaadid):

  • 3 muna
  • 300 g jahu
  • tl peensoola
  • 1-3 spl külma vett (vajadusel)

Peale:

  • 50 g riivitud Cheddari juustu

Juhised

  • VALIKULINE SAMM: Kui teed pasta ise, siis valmista see esimesena, sega kõik kokku, va vesi. Kui vaja, siis lisa 1 spl vett kuni soovitud taigna vormimiseni.

Bolognese kaste:

  • Kuumuta õli potis keskmisel kuumusel ning lisa hakkliha ja jaota ühtlaselt laiali.
  • Samal ajal haki sibul, riivi porgand ja sellerivars (võid ka tükeldada selleri väikesteks kuubikuteks).
  • Kui hakkliha on ühtlaselt küpsenud ja kergelt pruunikas, lisa juurde tükeldatud/riivitud köögiviljad, sega põhjalikult läbi ning lase hetke kaane all haududa, kuni köögiviljad on värvust muutnud.
  • Lisa peenelt hakitud küüslauk, rosmariin, tüümian ning tšilli.
  • Edasi prae ilma kaaneta aeg-ajalt segades, kuni poti põhja tekib kerge pruun kiht (mitte kõrbema ei tohi lasta – vaid kergelt pruun kord - VAATA VIDEOST)!
  • Vala potti punane vein ning sega kuni saad pruuni kihi kätte (see on MAITSE!).
  • Kui vein on välja keedetud ja koguselt vähenenud, lisa tomatipasta ja loorber ning prae kuni enamus vedelikust on aurustunud.
  • Maitsesta soola/pipra ja suhkruga ning sega läbi, lase korralikult maitseainetel seguneda ning tee maitsetest, kui vaja lisa maitseid juurde.

Juustukaste:

  • Juustukastme puhul pane väiksesse potti või ning sulata täielikult (kui tahad natuke lisamaitset võid ka kergelt pruunistada).
  • Kui või on sulanud, lisa jahu ning sega kõik kokku ning prae 1-2 minutit.
  • Lisa piim samal ajal koguaeg segades, et vältida tükkide tekkimist.
  • Keeda kastme paksenemiseni, keera kuumus välja ning maitsesta soola/pipra ning muskaatpähkliga.
  • Sega juurde juustud ning sega kuni kõik on sulanud.
  • VALIKULINE SAMM: Rulli välja lasanjeplaadid – kui teed ise värsket pastat, siis rulliastmeni 4-5, olenevalt kui suure lasanje teed. Kui teed ühe portsjoni kaupa,siis astmeni 5, kui teed suure lasanje, siis astmeni 4. Võid muidugi kasutadaka poeplaate! 😊

Kokkupanek ja küpsetamine:

  • Kui oled valmis lasanjet kokku laduma, siis kõige alla pane juustukaste.
  • Selle peale pane lasanjeleht, mille peale läheb ka bolognese segu (peale ka veidi juustukastet).
  • Selle peale uus kiht lasanjet ning seda nii kaua kuni oma vormi ära täidad. Viimasele lasanjelehele läheb peale ainult juustukaste ning juust (kui kasutad värskeid lasanjelehti – poepasta puhul on küpsemisprotsess liiga pikk ning juust tuleks lisada vahetult enne valmimist (umbes 10 minutit enne valmimist)).
  • Küpseta väikest ja värskest pastat tehtud lasanjet 220°C juures 15 minutit, suurt ja värskest pastast tehtud lasanjet 220°C juures 25 minutit ning poeplaatidest tehtud suurt lasanjet 200°C juures 30 minutit ilma juustuta ning 220°C juures veel koos juustuga 10-15minutit (või vastavalt pakendil olevatele juhistele).

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 400g | Kaloreid: 697kcal | Süsivesikuid: 57g | Valku: 34g | Rasvu: 36g | Millest küllastunud rasvhappeid: 18g | Kiudaineid: 4g | Millest suhkruid: 10g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb