Tagasi retsepti juurde
+ portsjonit
Karjala pirukas

Karjala pirukas

Karjala pirukas on üks populaarsemaid Soome pirukaid, mida süüakse eriti just pühade ajal. See lihtne riisipirukas on tõeline maitsenauding.
Ettevalmistuse aeg: 30 minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit
Aeg kokku: 45 minutit
Toidukord: Küpsetised, Pühaderoog
Köök: Soome
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 20
Kaloreid: 175kcal

Koostisosad

Riisipuder:

  • 50 g vett
  • 750 g täispiima
  • 180 g pudruriisi
  • ½ tl soola
  • 50 g võid (soovi korral)

Taigen:

  • 340 g rukkijahu
  • 130 g nisujahu
  • ½ tl soola
  • 360 g vett
  • 1 spl õli

Glasuur:

  • 50 g sulatatud võid (pirukate määrimiseks)

Juhised

Riisipuder:

  • Pane potti vesi, piim ning sool – lase keema!
  • Pese põhjalikult riis ja jäta nõrguma/kuivama.
  • Kui piim keeb, lisa riis ja keeda madalal kuumusel. Segamiseks kasuta lusikat! 
  • Kui riis on pehme ja vedelik aurustanud, siis keera kuumus välja.
  • Kui kuumus on väljas, siis soovi korral võid lisada või pudru sisse ja sulatada selle sisse (ei pea lisama, kui ei taha).
  • Jahuta - kuum puder võib pirukapõhja nätskeks teha!

Taigen:

  • Lisa jahud ja sool mikserikaussi ning lase seguneda ühtlaseks. 
  • Seejärel lisa külm vesi ja lase taignal ühtlaseks seguneda. 
  • Kui taigen on ühtlaselt kokku hakanud, siis lisa õli ja lase see sujuvalt sisse segada. 
  • Valmis taigen on suhteliselt nätske ja kleepuv – peabki selline olema! Et vormida seda hiljem, kasutad Sa rullimisel rukkijahu.
  • Kata kauss toidukilega ja lase taignal seista umbes 30 minutit. 

Pirukate tegemine:

  • Rulli taigen lahti ~0,5cm paksuseks või veidi õhemaks – pane ohtralt jahu alla ja kontrolli, et rullimise ajal ei jääks taigen laua külge kinni. 
  • Seejärel lõika ümara või ovaalse vormiga taignast kettad välja. Korja üleliigne taigen ära ja rulli väljalõigatud kettad veel umbes poole õhemaks.
  • Pane taigna keskele riis ja patsuta laiali umbes 1cm paksuseks. Servadest umbes 1-1,5 cm eemal (olenevalt piruka suurusest).
  • Voldi sõrmede abiga taigen riisile peale ja vajuta näppudega sügavamale. 
  • Määri pirukad pealt sulatatud võiga. 
  • Kui sul on võimalus kasutada ahju 300°C juures, siis kata ahjuplaat veidikese rukkijahuga. Kui ahi võtab välja kuni 250°C, siis võid küpsetuspaberi alla panna (küpsetuspaberid kannatavad üldjuhul kuni 250°C)! Võimalusel kasuta altküpsetust! Kui altküpsetust pole, siis kasuta ülevalt-alt ja 1 plaat korraga. 
  • Küpseta 250 kraadi juures umbes 10-15 minutit (kui kasutad 300 kraadist ahju, siis umbes 5-7, max 10 minutit) või kuni alt krõbedad! Jälgi kindlasti pirukaid hoolega, et need ära ei kõrbeks!
  • Serveeri soojalt koos munavõiga!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1pirukas | Kaloreid: 175kcal | Süsivesikuid: 27g | Valku: 4g | Rasvu: 6g | Millest küllastunud rasvhappeid: 3g | Kiudaineid: 2g | Millest suhkruid: 2g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb