Karjala pirukas
Karjala pirukas on üks populaarsemaid Soome pirukaid, mida süüakse eriti just pühade ajal. See lihtne riisipirukas on tõeline maitsenauding.
Ettevalmistuse aeg: 30 minutit minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit minutit
Aeg kokku: 45 minutit minutit
Toidukord: Küpsetised, Pühaderoog
Köök: Soome
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 20
Calories: 175kcal
Riisipuder:
- 50 g vett
- 750 g täispiima
- 180 g pudruriisi
- ½ tl soola
- 50 g võid (soovi korral)
Taigen:
- 340 g rukkijahu
- 130 g nisujahu
- ½ tl soola
- 360 g vett
- 1 spl õli
Glasuur:
- 50 g sulatatud võid (pirukate määrimiseks)
Riisipuder:
Pane potti vesi, piim ning sool – lase keema!
Pese põhjalikult riis ja jäta nõrguma/kuivama.
Kui piim keeb, lisa riis ja keeda madalal kuumusel. Segamiseks kasuta lusikat!
Kui riis on pehme ja vedelik aurustanud, siis keera kuumus välja.
Kui kuumus on väljas, siis soovi korral võid lisada või pudru sisse ja sulatada selle sisse (ei pea lisama, kui ei taha).
Jahuta - kuum puder võib pirukapõhja nätskeks teha!
Taigen:
Lisa jahud ja sool mikserikaussi ning lase seguneda ühtlaseks.
Seejärel lisa külm vesi ja lase taignal ühtlaseks seguneda.
Kui taigen on ühtlaselt kokku hakanud, siis lisa õli ja lase see sujuvalt sisse segada.
Valmis taigen on suhteliselt nätske ja kleepuv – peabki selline olema! Et vormida seda hiljem, kasutad Sa rullimisel rukkijahu.
Kata kauss toidukilega ja lase taignal seista umbes 30 minutit.
Pirukate tegemine:
Rulli taigen lahti ~0,5cm paksuseks või veidi õhemaks – pane ohtralt jahu alla ja kontrolli, et rullimise ajal ei jääks taigen laua külge kinni.
Seejärel lõika ümara või ovaalse vormiga taignast kettad välja. Korja üleliigne taigen ära ja rulli väljalõigatud kettad veel umbes poole õhemaks.
Pane taigna keskele riis ja patsuta laiali umbes 1cm paksuseks. Servadest umbes 1-1,5 cm eemal (olenevalt piruka suurusest).
Voldi sõrmede abiga taigen riisile peale ja vajuta näppudega sügavamale.
Määri pirukad pealt sulatatud võiga.
Kui sul on võimalus kasutada ahju 300°C juures, siis kata ahjuplaat veidikese rukkijahuga. Kui ahi võtab välja kuni 250°C, siis võid küpsetuspaberi alla panna (küpsetuspaberid kannatavad üldjuhul kuni 250°C)! Võimalusel kasuta altküpsetust! Kui altküpsetust pole, siis kasuta ülevalt-alt ja 1 plaat korraga.
Küpseta 250 kraadi juures umbes 10-15 minutit (kui kasutad 300 kraadist ahju, siis umbes 5-7, max 10 minutit) või kuni alt krõbedad! Jälgi kindlasti pirukaid hoolega, et need ära ei kõrbeks!
Serveeri soojalt koos munavõiga!
1 portsjon sisaldab: 1pirukas | Kaloreid: 175kcal | Süsivesikuid: 27g | Valku: 4g | Rasvu: 6g | Millest küllastunud rasvhappeid: 3g | Kiudaineid: 2g | Millest suhkruid: 2g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.