Tagasi retsepti juurde
+ portsjonit
vahukook

Vahukook metsmaasikajäätise ja peegelglasuuriga

Mõnusalt õhuline vahukook metsmaasikajäätisest, mis annab sellele koogile just selle põhilise maitse! Võid teha ka ühe suure koogi, aga siis tee kõike topelt ning arvesta sellega, et koogi tardumisele läheb kindlasti rohkem aega!
Ettevalmistuse aeg: 30 minutit
Külmkapis: 2 tundi
Aeg kokku: 2 tundi 45 minutit
Toidukord: Kook, magustoit, Peolaud
Köök: eesti
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 8 tk
Kaloreid: 380kcal

Koostisosad

Põhjad:

  • 90 g Digestive küpsiseid
  • 45 g võid
  • 15 g agaavi siirupit

Täidis:

  • 10 g želatiini
  • 300 g vahukoort
  • 200 g toasooja toorjuustu
  • 60-75 g agaavi siirupit
  • ½ sidruni mahl
  • 190 g Balbiino metsmaasikajäätist (umbes ½ pakki)
  • Not soola

Peegelglasuur (soovi korral):

  • 7 g želatiini
  • 70 g külma vett
  • 150 g suhkrut
  • 100 g magustatud kondenspiima
  • 100 g valget šokolaadi (kõrge kakaovõi sisaldausega - üle 25%)
  • Valget toiduvärvi
  • Lisaks soovi korral punast toiduvärvi

Serveerimiseks:

  • Värskeid maasikaid

Juhised

Koogid:

  • Võta jäätis sügavkülmast välja ca 20 minutit enne koogi valmistama hakkamist.
  • Purusta küpsised blenderi, köögikombainiga või käsitsi peeneks puruks. 
  • Sulata või madalal kuumusel, lisa või ja agaavi siirup küpsisepurule ning purusta või sega veelkord. 
  • Pane 1-1,5 spl küpsisepuru silikoonvormi põhja (minul on vormid suurusega Ø6,5cm ja 4cm kõrgust) ning suru kergelt vormi põhja kasutades klaasi või lusikat.
  • Pane põhjad külmkappi hanguma.
  • Pane želatiin külma vette paisuma (kui kasutad pulbrit, siis lisa vaid 20g külma vett).
  • Kreemi jaoks võta vahukoor ja lisa sool, vahusta mikseriga väga tugevaks vahuks (ole ettevaatlik, et ei üle- ega alavahusta seda). 
  • Kui Sul on tugev vahukoor valmis, lisa juurde toasoe toorjuust, sidrunimahl ja agaavi siirup. Vahusta kokku. 
  • Lisa kergelt sulanud (ja kreemine) Balbiino Metsmaasikajäätis ja vahusta veelkord mikseriga või käsitsi.
  • Sulata väikses potis želatiin. Kui želatiin on sulanud võta vispliga veidi vahtu ja vispelda see kiirelt želatiini sisse, et see maha jahutada. Kui želatiin on veidi jahtunud lisa želatiin vahule ja sega põhjalikult läbi. 
  • Võta vormid kapist välja ja lisa vaht nende peale. Tõsta sügavkülma hanguma. Olenevalt vormi suurusest võib see ka erinevalt aega võtta. Väiksem vorm on peegelglasuuri jaoks valmis ~2-3 tunniga. Kui Sa peegelglasuuri peale ei soovi panna, siis pane tavalisse külmkappi 3-4 tunniks, kuni üleööks hanguma ja serveeri meelepäraselt.

Peegelglasuur:

  • Peegelglasuuri jaoks pane želatiin vette paisuma (kui kasutad pulberželatiini, siis pane sinna 1 spl külma vett juurde).
  • Võta väike pott, pane sinna külm vesi, suhkur ja kondenspiim. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud. 
  • Pane eraldi nõusse valge šokolaad. Kui potis olev segu on sulanud ja hakkavad pinnale kerkima väiksed mullid (päris keema ei tohiks lasta), vala see kohe šokolaadi peale teise nõusse. 
  • Lase segul seista paar minutit, seejärel sega kuni kogu šokolaad on sulanud. Pigista želatiinist vesi välja ja lisa šokolaadisegule, sega põhjalikult. 
  • Kasutades saumikserit lase terve segu ühtlaseks. Oluline on see, et saumikser oleks koguaeg glasuuri pinna all, et vältida glasuurile mullide teket. 
  • Jahuta segu ~30°C. Vahemikus 28°C kuni 32°C kraadi, peaks olema glasuur sobiva viskoossusega, et mitte koogilt liigselt maha voolata. 
  • Kui glasuur hakkab jõudma soovitud temperatuurini, kasutades toiduvärvi tee glasuur valgeks. Kui glasuur on piisavalt valge ega paista enam lusika tõstes läbi, lisa punane toiduvärv ning sega paar korda, kuni tekivad jooned sisse (meenutades marmorit), osa segust on ikka valge, osa punane ja osa roosa.
  • Võta koogid sügavkülmast välja. Eemalda vormist ning kata peegelglasuuriga. Lase kookidel veidi seista ja sulada toatemperatuuril, et nad oleks uuesti pehmed. 
  • Kaunista koos maasikatega ning lase kookidel 15-30 minutit sulada toateperatuuril enne serveerimist.
  • NB! Et saada ilusat peegelglasuuri ole segamisega ettevaatlik. Oluline on segusse mitte õhku sisse kloppida vaid saada ilus sile ja siidine glasuur.

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1tk | Kaloreid: 380kcal | Süsivesikuid: 31g | Valku: 6g | Rasvu: 27g | Millest küllastunud rasvhappeid: 16g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 17g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb