1väiketšillint. piri piri tšilli (või 1 tl kuivatatud tšillit)
2küüntküüslauku
2lehteloorberit
100gkuiva punast veini (nt. Valpolicella)
200gtomatipastat
1tlsuhkrut
Soola/Pipart
Oliiviõli
Juustukaste:
50gvõid
35gjahu
Kuni 0,5lpiima
75griivitud Cheddari juustu
70griivitud kõva juustu(nt. Parmesani)
0,5tlmuskaatpähklit
Soola/Pipart
Lasanjeplaadid (kas isetehtud alloleva retsepti järgi või poeplaadid):
3muna
300gjahu
⅓tlpeensoola
1-3splkülma vett(vajadusel)
Peale:
50griivitud Cheddari juustu
Juhised
VALIKULINE SAMM: Kui teed pasta ise, siis valmista see esimesena, sega kõik kokku, va vesi. Kui vaja, siis lisa 1 spl vett kuni soovitud taigna vormimiseni.
Bolognese kaste:
Kuumuta õli potis keskmisel kuumusel ning lisa hakkliha ja jaota ühtlaselt laiali.
Samal ajal haki sibul, riivi porgand ja sellerivars (võid ka tükeldada selleri väikesteks kuubikuteks).
Kui hakkliha on ühtlaselt küpsenud ja kergelt pruunikas, lisa juurde tükeldatud/riivitud köögiviljad, sega põhjalikult läbi ning lase hetke kaane all haududa, kuni köögiviljad on värvust muutnud.
Lisa peenelt hakitud küüslauk, rosmariin, tüümian ning tšilli.
Edasi prae ilma kaaneta aeg-ajalt segades, kuni poti põhja tekib kerge pruun kiht (mitte kõrbema ei tohi lasta – vaid kergelt pruun kord - VAATA VIDEOST)!
Vala potti punane vein ning sega kuni saad pruuni kihi kätte (see on MAITSE!).
Kui vein on välja keedetud ja koguselt vähenenud, lisa tomatipasta ja loorber ning prae kuni enamus vedelikust on aurustunud.
Maitsesta soola/pipra ja suhkruga ning sega läbi, lase korralikult maitseainetel seguneda ning tee maitsetest, kui vaja lisa maitseid juurde.
Juustukaste:
Juustukastme puhul pane väiksesse potti või ning sulata täielikult (kui tahad natuke lisamaitset võid ka kergelt pruunistada).
Kui või on sulanud, lisa jahu ning sega kõik kokku ning prae 1-2 minutit.
Lisa piim samal ajal koguaeg segades, et vältida tükkide tekkimist.
Keeda kastme paksenemiseni, keera kuumus välja ning maitsesta soola/pipra ning muskaatpähkliga.
Sega juurde juustud ning sega kuni kõik on sulanud.
VALIKULINE SAMM: Rulli välja lasanjeplaadid – kui teed ise värsket pastat, siis rulliastmeni 4-5, olenevalt kui suure lasanje teed. Kui teed ühe portsjoni kaupa,siis astmeni 5, kui teed suure lasanje, siis astmeni 4. Võid muidugi kasutadaka poeplaate! 😊
Kokkupanek ja küpsetamine:
Kui oled valmis lasanjet kokku laduma, siis kõige alla pane juustukaste.
Selle peale pane lasanjeleht, mille peale läheb ka bolognese segu (peale ka veidi juustukastet).
Selle peale uus kiht lasanjet ning seda nii kaua kuni oma vormi ära täidad. Viimasele lasanjelehele läheb peale ainult juustukaste ning juust (kui kasutad värskeid lasanjelehti – poepasta puhul on küpsemisprotsess liiga pikk ning juust tuleks lisada vahetult enne valmimist (umbes 10 minutit enne valmimist)).
Küpseta väikest ja värskest pastat tehtud lasanjet 220°C juures 15 minutit, suurt ja värskest pastast tehtud lasanjet 220°C juures 25 minutit ning poeplaatidest tehtud suurt lasanjet 200°C juures 30 minutit ilma juustuta ning 220°C juures veel koos juustuga 10-15minutit (või vastavalt pakendil olevatele juhistele).
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb