Isetehtud lasanje on alati parim!

Lasanje on alati parim isetehtuna – nagu me kõik teame (või vähemalt minu lapsepõlvest on meelde jäänud), siis Garfield lihtsalt armastas lasanjet. See oli ta lemmiktoit ja hästi tehtuna maitseb see kõigile! 😍

Aga kuidas on siis õige, kas lasanje või lasagne? Kuna roog pärineb ise itaaliast, siis rahvusvaheline ja itaaliapärase versioonina on õige kasutada lasagne. Kui me räägime aga Eestist ja meile õigest kirjastiilist, siis muidugi lasanje! 😉  Mis siis lasanje õigupoolest on? See on lihtne pastaroog, milles on vaheldumisi värsked pastalehed (või poest pärit kuivatutd pasta) ning täidis ning kindlasti küpsetatakse seda ahjus. Kõige levinum on siiski lasanje hakklihaga kuid on ka palju-palju teisi variatsioone.

Mina liidan pastaotsad kokku pasta rullimisel, et pasta tuleks ühtlane algusest lõpuni.

Milline pastalehe paksus on parim?

Ausalt öeldes on pasta paksus väga individuaalne sõltuvalt sellest mida Sina ise eelistad ning kui palju Sa oled asju ette valmistanud. Kuna mina teen tavaliselt alati oma pasta ise ning rullin ta õhukeselt, siis mina saan roa valmis äärmiselt kiiresti – kuna õhuke ja värske pasta lihtsalt küpseb niivõrd kiiresti. Paksem värske pasta küpseb kauem ning kõige kauem küpseb kuivatatud poepasta.

Kui rääkida pasta valmistamisest, siis mina teen tavaliselt kõik oma pasta miksri lisaotsikuga. Ning rullin üldjuhul 0st kuni 4-5nda astmeni! Linguine või spagetti puhul võin ma veelgi õhemaks pastalehed lasta – 5-6nda astmeni. Valmistamine on ülikerge – ma teen seda kõige üldjuhul mikseriga – lisan jahu, veidi soola ja munad ning segan kuni moodustub elastne taigen. Kui taigen jääb liiga kuiv, siis ma lisan ka paar supilusikatäit külma vett. Kuid alati vaid 1 spl korraga, et vältida seda, et taigen liiga vedelaks ja nätskeks läheks! 😉

Aga me peame nõustuma, et mitte ükski lasanje pole õige kui see ei sisaldaks juustu!

Selle jaoks teen mina eraldi juustukastme, mida ma kasutan nii vormi põhja peal kui ka vahekihtides ja peal. Miks ma kasutan juustukastet vormi põhjas? Selle jaoks, et pastaplaat lihtsalt ära ei kõrbeks sinna ning et ma saaksin alumise korraga terve tükki välja tõsta. Kui Sa teed seda suuremas vormis ja kastet alla ei pane, siis kleepub pasta vormi külge kinni ning seda on raske põhjast kätte saada. See on hea nipp Sulle, et saaksid ka oma roa ilusti serveerida! Aga kui ma päris aus olen, siis mina kasutan lasanje valmistamisel väikseid vorme, need on armsad ja täpselt parajad ühele inimesele! 😁

Kui Sa mõtled, et tahaks veel mõnda pastarooga proovida, siis tuletan meelde Sulle nii oma KREVETIPASTAT, KANAPASTAT kui ka RICOTTA GNOCCHISID! 😍😍 Ja nagu üks õige Itaalia toit, siis ei puudu ka sellest toidust vein – mina kasutasin Masi veinimõisa Valpolicellat. Valpolicella on mõnusalt kuiv ning vürtsikas vein, mis sobib ideaalselt lasanje kõrvale, kuna murrab selle rammusust ja värskendab vahepeal ka Sinu maitsemeeli.

Lasanje hakklihaga

Imemaitsev lasanje hakklihaga, milles on ka tõsiselt maitsev bešamell-juustukaste ning vürtsikas hakkliha-tomatikaste.
Ettevalmistuse aeg: 45 minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit
Aeg kokku: 1 tund
Toidukord: Lõunasöök, Õhtusöök, Pearoog
Köök: Itaalia
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 6 portsjonit
Kaloreid: 697kcal

Koostisosad

Bolognese kaste:

  • 400 g kodust hakkliha (50:50 veis/siga)
  • 1 suur sibul
  • 2 porgandit
  • 1 vars sellerit
  • 2 vart värsket rosmariini
  • Keskmine peotäis värsket tüümianit
  • 1 väike tšilli nt. piri piri tšilli (või 1 tl kuivatatud tšillit)
  • 2 küünt küüslauku
  • 2 lehte loorberit
  • 100 g kuiva punast veini (nt. Valpolicella)
  • 200 g tomatipastat
  • 1 tl suhkrut
  • Soola/Pipart
  • Oliiviõli

Juustukaste:

  • 50 g võid
  • 35 g jahu
  • Kuni 0,5 l piima
  • 75 g riivitud Cheddari juustu
  • 70 g riivitud kõva juustu (nt. Parmesani)
  • 0,5 tl muskaatpähklit
  • Soola/Pipart

Lasanjeplaadid (kas isetehtud alloleva retsepti järgi või poeplaadid):

  • 3 muna
  • 300 g jahu
  • tl peensoola
  • 1-3 spl külma vett (vajadusel)

Peale:

  • 50 g riivitud Cheddari juustu

Juhised

  • VALIKULINE SAMM: Kui teed pasta ise, siis valmista see esimesena, sega kõik kokku, va vesi. Kui vaja, siis lisa 1 spl vett kuni soovitud taigna vormimiseni.

Bolognese kaste:

  • Kuumuta õli potis keskmisel kuumusel ning lisa hakkliha ja jaota ühtlaselt laiali.
  • Samal ajal haki sibul, riivi porgand ja sellerivars (võid ka tükeldada selleri väikesteks kuubikuteks).
  • Kui hakkliha on ühtlaselt küpsenud ja kergelt pruunikas, lisa juurde tükeldatud/riivitud köögiviljad, sega põhjalikult läbi ning lase hetke kaane all haududa, kuni köögiviljad on värvust muutnud.
  • Lisa peenelt hakitud küüslauk, rosmariin, tüümian ning tšilli.
  • Edasi prae ilma kaaneta aeg-ajalt segades, kuni poti põhja tekib kerge pruun kiht (mitte kõrbema ei tohi lasta – vaid kergelt pruun kord - VAATA VIDEOST)!
  • Vala potti punane vein ning sega kuni saad pruuni kihi kätte (see on MAITSE!).
  • Kui vein on välja keedetud ja koguselt vähenenud, lisa tomatipasta ja loorber ning prae kuni enamus vedelikust on aurustunud.
  • Maitsesta soola/pipra ja suhkruga ning sega läbi, lase korralikult maitseainetel seguneda ning tee maitsetest, kui vaja lisa maitseid juurde.

Juustukaste:

  • Juustukastme puhul pane väiksesse potti või ning sulata täielikult (kui tahad natuke lisamaitset võid ka kergelt pruunistada).
  • Kui või on sulanud, lisa jahu ning sega kõik kokku ning prae 1-2 minutit.
  • Lisa piim samal ajal koguaeg segades, et vältida tükkide tekkimist.
  • Keeda kastme paksenemiseni, keera kuumus välja ning maitsesta soola/pipra ning muskaatpähkliga.
  • Sega juurde juustud ning sega kuni kõik on sulanud.
  • VALIKULINE SAMM: Rulli välja lasanjeplaadid – kui teed ise värsket pastat, siis rulliastmeni 4-5, olenevalt kui suure lasanje teed. Kui teed ühe portsjoni kaupa,siis astmeni 5, kui teed suure lasanje, siis astmeni 4. Võid muidugi kasutadaka poeplaate! 😊

Kokkupanek ja küpsetamine:

  • Kui oled valmis lasanjet kokku laduma, siis kõige alla pane juustukaste.
  • Selle peale pane lasanjeleht, mille peale läheb ka bolognese segu (peale ka veidi juustukastet).
  • Selle peale uus kiht lasanjet ning seda nii kaua kuni oma vormi ära täidad. Viimasele lasanjelehele läheb peale ainult juustukaste ning juust (kui kasutad värskeid lasanjelehti – poepasta puhul on küpsemisprotsess liiga pikk ning juust tuleks lisada vahetult enne valmimist (umbes 10 minutit enne valmimist)).
  • Küpseta väikest ja värskest pastat tehtud lasanjet 220°C juures 15 minutit, suurt ja värskest pastast tehtud lasanjet 220°C juures 25 minutit ning poeplaatidest tehtud suurt lasanjet 200°C juures 30 minutit ilma juustuta ning 220°C juures veel koos juustuga 10-15minutit (või vastavalt pakendil olevatele juhistele).

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 400g | Kaloreid: 697kcal | Süsivesikuid: 57g | Valku: 34g | Rasvu: 36g | Millest küllastunud rasvhappeid: 18g | Kiudaineid: 4g | Millest suhkruid: 10g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid