sushi retsept

sushi retsept

Sushi retsept – maki, urumaki, tempura

Sushi retsept on tegelikult lihtne – Sul läheb vaja hästi keedetud ja maitsestatud riisi, täidiseks võid kasutada pea kõike, alates köögi- ja juurviljadest ning lõpetades liha, kala ja mereandidega. Kaste pole kunagi kohustuslik, sest soja kaste lisab juba niigi mõnusat nüanssi sushile. Küll aga pean ütlema, et minu POKE BOWL‘st tuttav sriracha majonees sobib imehästi sushile veel peale ja kõrvale söömiseks! 😜

sushi retsept

Sushi valmistamine – maki krabipulkadega.

Mis on sushi? Maki, urumaki ja tempura?

Mis on maki, urumaki ja tempura? Mis on nende vahe? Tegelikkuses on nad kõik sushid, vahe tuleb nende valmistamise meetodis ehk kuidas nad on kokku rullitud. Maki on kõige tavalisem sushi stiil – riis ja täidis on sees, ning seda katab nori leht. Urumaki aga vastupidi on tagurpidi kokku rullitud sushi ehk täidis ja nori jäävad sissepoole, riis aga väljapoole. Tempura on eraldi meetod, kus valmistatakse eraldi taigen ning sushi puhul näiteks rullitakse sushirull valmis, seejärel kastetakse taignasse ja küpsetatakse fritüüris või õlis kuldpruuniks. See on ka neist kõige uuem meetod! Aga lisaks on ju veel temaki, nigiri, shashimi jms, aga nendest me täna rääkima ei hakka. Meie keskendume täna vaid makile ja urumaki sushi retseptile.

Sushi retsept, sushiriis ja selle valmistamine?

Mina soovitan poest valida lihtalt kõige tavalisem sushiriis – ei pea midagi eraldi eelistama vms. Aga lihtsalt jälgi, et tegemist oleks sushiriisiga, kuna see kleepub mõnusal kokku ning terad on paraja suurusega. Riis tuleb KINDLASTI enne ära loputada, et vältida liigse tärklise sattumist lõppsushisse – muidu ta kleepub lihtsalt väga kokku ja temaga on raske toimetada.

Mina kasutan maitsestamiseks soola, suhkrut ja riisiäädikat! Äädika asemel võib kasutada ka mirinit, aga seal väga palju vahet pole. Kui Sa nendest koostisosadest oled riisi nö marinaadi valmis teinud, siis jäta see hetkeks seisma, et kõik ära lahustuks äädikasse. Ning kindlasti tuleb marinaad lisada riisile veel siis kui ta soe on. Kõige parem on lisada siis kui tule riisi alt välja keerad ning jätad ta jahtuma. Siis tõmbab ka riis selle kogu vedeliku enda sisse!  😉

kõrvitsapüreesupp

Kõrvitsapüreesupp röstitud kikerhernestega.

Mida võiks veel kindlasti sushi kõrvale nautida?

Kui Sa mu oled juba proovinud, siis kuidas on lood minu APELSINIMARINAADIS TŠILLISTE KREVETTIDEGA? Või sooviksid hoomis midagi kergemat – vot see KÕRVITSAPÜREESUPP on tõenäoliselt parim mida oled saanud. Mõnusalt vürtsine, ürdine ning kookose magusus paneb kõik maitsed Sinu keelel mängima. Või kui Sa tahad hoopis midagi magusat, siis KOOKOSE PANNA COTTA on kindlasti üks minu lemmikuid – lihtne, kiire ja ülimaitsev!

Sushi retseptid - maki ja urumaki

See sushiretsept on põhi kõikidele sushidele, mida Sa kunagi teha võiks tahta - ideaalne riis on iga sushi alustala. Kui tahad näha kuidas sushit rullida, siis kõige parema õpetuse saad minu videost!
Ettevalmistuse aeg: 1 tund
Aeg kokku: 1 tund
Toidukord: Lõunasöök, Mereannid, Õhtusöök, Snäkk, Tervislik
Köök: Aasia
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 16 rulli
Kaloreid: 60kcal

Koostisosad

Riis:

  • 150 g sushiriisi
  • 300 g vett
  • 35 g riisiäädikat
  • 1 spl suhkrut
  • 1,5 tl soola

Maki ehk riis seespool sushi:

  • 1 leht nori
  • 2 krabipulka
  • 40 g wakamet
  • 20 g ürtidega toorjuustu

 Urumaki ehk riis väljapool sushi:

  • 1 leht nori
  • 5 g seesamiseemneid (nii musti kui valgeid)
  • 60 g külmsuitsulõhe
  • 40 g värsket kurki
  • 20 g ürtidega toorjuustu
  • Kuivatatud sibulahelbeid

Serveerimiseks (soovi korral):

  • Sriracha majoneesi
  • Sojakastet
  • Marineeritud ingverit
  • Wasabit

Juhised

  • Sega kokku riisiäädikas, suhkur ja sool ning sega ja jäta seisma kuni maitseainete lahustumiseni.
  • Loputa sushiriis jooksva vee all ning tõsta potti maitsestamata keevasse vette, keeda 15-20 minutit, kuni riis on valmis (seest krõmps, pealt pehme).
  • Vala riisiäädikasegu üle valmis riisi ning sega, jäta täielikult jahtuma! Kogu riisiäädikasegu ei pruugi ära minna, alusta väiksema kogusega ning lisa juurde, kui on vaja!
  • Urumaki jaoks kata sushimatt toidukilega ja võta nori leht matt pool üleval, pane sinna peale pool riisist ning kata kogu mati ulatuses. NB! Märjad käed teevad riisi jaotamise ja töötlemise lihtsamaks, vaata videost! 😉
  • Kui matt on riisiga korralikult kaetud, siis tõsta nori mati peale ära, puista toidukilele seesamiseemneid ning pane nori uuesti matile, riisi pool all. 
  • Pane matile tükeldatud tooraineid ja rulli sushirull tiheldalt kokku. Lõika umbes 1,5-2 cm paksusteks viiludeks. Serveeri. 
  • Maki jaoks käitu täpselt sama moodi, aga jäta üks pool osa nori matist ca 1 cm ulatuses riisiga katmata. 
  • Lisa täidis sisse ning rulli samuti tihedalt kokku. Lõpus tee näpuotstega katmata nori osa veega märjaks ning rulli lõpuni kokku. 
  • Viiluta 1 terve rull 8ks sushirulliks/viiluks ning serveeri meelepäraselt.

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1sushirull | Kaloreid: 60kcal | Süsivesikuid: 10g | Valku: 2g | Rasvu: 1g | Millest küllastunud rasvhappeid: 1g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 1g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
2 vastust
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Hihi, seda on nii tore kuulda, aitäh Sulle! Millist tempurat Sa ise eelistad? Või millega? 🤗

      Vasta

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid