Mis on poke bowl?

Poke bowl ehk pokekauss tuleneneb Havailt ning ka sõna poke pärineb havai keelest, kus see tähendab peenelt viilutatud või tükkideks lõigatud.

Traditsiooniliselt on Havaipärane poke tehtud kalalihaga ning vastavalt sellele, on ka kauss omale täiendava nime saanud, näiteks tuunikalaga poke’t kutsutakse ahi või aku poke (sõltuvalt kasutatava tuunikala liigist), kaheksajalaga on aga tako või he’e poke ning lõhega poke on nende kõiki mugandus ning uusversioon, millel otseselt puudub ametlik nimetus.

Teen poke’t lõhest, sest lõhe erinevalt teistest on meil ka Eestis alati värskena kättesaadav ning kala kvaliteet selle roa jaoks on väga oluline! Maitsestusviise on erinevaid ning igaüks leiab endale kindlasti oma. Mina olen üldjuhul teinud sushiriisi kerge äädika, soola ja suhkruga (ning usu mind, magus noot sobib siia imehästi). Kala marineerin erinevate vürtside ja kastmetega ning värsked köögiviljad kas marineerin kiirelt mirini või sushi äädikaga.

Kastme valmistasin isetehtud MAJONEESIST, ning lisasin sinna natuke maitseid juurde. Kui Sa aga ei tee ega taha teha ise majoneesi, siis võid julgelt ka poe oma kasutada.

Kas mõtled, et mida sellise toidu kõrvale võiks juua? Siis aasiapärase ja teravama toiduga sobib ideaalselt Riesling tüüpi veinid, mis on väga täidlase maitsega! Rieslingu valmistamine on eraldi tehnoloogia, mis pärineb Saksamaalt. See kujutab endast seda, et valminud viinamarjad ei korjata kohe ära vaid järelvalmivad veel ca 2 nädalat väätide otsas. See annab neile mõnusa ja omapärase maitse, mida Sa ka Rieslingu puhul tunned. Kuna tegemist on Aasia köögist pärit toiduga, siis Rieslingu valisin ka vastavalt sellele. Selleks on Kung Fu Girl Riesling! Hea nimi, on ju! 😀😀

PS! Kui valmistad suurema koguse ette kõike, siis saad järgmistel kordadel eriti kiiresti oma poke kokku panna, sest komplekteerimine oma lemmik koostisosadest võtab max 5 minutit! 😍

Poke bowl lõhefileega

Poke bowl ehk pokekauss tuleneneb Havailt ning ka sõna poke pärineb havai keelest, kus see tähendab peenelt viilutatud või tükkideks lõigatud.
Ettevalmistuse aeg: 20 minutit
Külmkapis: 1 tund
Aeg kokku: 1 tund 25 minutit
Toidukord: Eelroog, Lõunasöök, Õhtusöök
Köök: Aasia
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 2
Kaloreid: 565kcal

Koostisosad

Riis:

  • 100 g sushiriisi
  • 200 g vett
  • 25 g riisiäädikat
  • 2 tl suhkrut
  • 1 tl soola

Lisandid (näiteks):

  • 110 g lõhefileed
  • 60 g punast kapsast
  • 70 g wakame salatit
  • 40 g porgandit
  • 20 g marineeritud ingverit

Kastmeks ja marinaadiks:

  • 60 g majoneesi
  • 30 g sidrunimahla
  • 2 spl sojakastet
  • 2 spl srirachat
  • 1 spl Wasabi&Sesame segu (tegemist Santa Maria eraldi tootega - sobib imehästi siia! Või asendad lihtsalt seesamiseemnetega.)
  • 2 spl seesamiseemneõli (kui pole, võid asendada ka oliiviõliga)
  • Sushi äädikat/mirinit
  • Soola/Pipart

Kaunistuseks

  • Wasabi&Sesame segu
  • Värsket koriandrit
  • Röstitud sibulahelbeid

Juhised

Riis:

  • Loputasushiriis jooksva vee all ning tõsta potti maitsestamata vette, keeda 15-20minutit, kuni riis on valmis (seest krõmps, pealt pehme).
  • Sega kokku riisiäädikas, suhkur ja sool ning sega, kuni maitseainetelahustumiseni.
  • Vala riisiäädikasegu üle riisi ning sega, jäta täielikult jahtuma! Kogu riisiäädikasegu ei pruugi ära minna, alusta väiksema kogusega ning lisa juurde, kui on vaja!

Marinaadid:

  • Lõika lõhefileest umbes 1x1cm kuubikud, maitsesta seesamiseemneõli, sojakastme,  20 g sidrunimahla, 1 spl Sriracha ja miriniga ning puista üle ka seesamiseemneid, sega läbi ja tõsta külmkappimaitsestuma.
  • Viiluta kapsas (soovi korral ka muid köögivilju – porgand, redis, kurk) jasoovi korral maitsesta soola ja miriniga. Jäta samuti maitsestuma.

Kaste ja serveerimine:

  • Kastme jaoks sega kokku majonees, 35 g Srirachat, 5 g soja ja 10 g sidrunimahla.
  • Komplekteeri salat endale sobivalt – põhja riis, peale lõhe, köögiviljad,kaste, seesamiseemned ning värske koriander.
  • Serveeri!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 400g | Kaloreid: 565kcal | Süsivesikuid: 57g | Valku: 19g | Rasvu: 29g | Millest küllastunud rasvhappeid: 4g | Kiudaineid: 4g | Millest suhkruid: 8g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid