Majonees on ju raske kaste mida valmistada?!

Kunagi ma sain palju küsimusi, et kuidas valmib majonees või kuidas teha ise majoneesi?! Tegelikult on majoneesi tegemine imelihtne ning Sul läheb vaja vaid loetud koostisosi ning väga vähe aega. Aga tulemuseks saad tõenäoliselt ühe parima majoneesi, mida kunagi saanud oled! 😉

Majonees valmib ja muutub õhuliseks tänu emulsioonile, mida selle valmistamiseks vaja on. Me kombineerime 2 erinevat toorainet – sidrunimahl (vesi) ja rapsiõli (rasv), mis üldjuhul muidu ei segune ega haaku. Selleks on meil vaja emulgaatoorit – milleks majoneesi puhul on munakollane. Tänu munarebule haakub ja seguneb 2 erineva viskosssusega toorainet üheks. Tulemuseks ongi ideaalne kaste, võileivakate või kuhu iganes Sa tahad seda ise panna. Mina kasutan ka seda sama majoneesi, et teha oma POKE BOWL‘i jaoks mõnusalt terav sriracha kaste – ülim nauding! 😍

Vahenditest kasutan mina tavaliselt oma blenderit. Selle kannu sisse ma saan alguses kõik koostisosad sisse panna (va õli), et need ühtlaselt ära saaks seguneda. Seejärel ma hakkan lisama peene joana õli otse blendriterade vahele. Oluline on see, et õli mitte ei jääks majoneesi peale vaid seguneks kohe kogu segu sisse. Seepärast valan ka otse terale ning peene joana. Kui Sul blenderit pole võid majoneesi samuti teha ka saumiksri, köögikombainiga või miks mitte ka käsitsi segades. Küll aga siis on palju rammu kätte vaja, et jõuaksid kiirelt kogu õli majoneesi sisse ära segada! 😁

Lisaks saad majoneesi lisada ka maitseaineid juurde kui soovid, et teha endale sobiva maitsega sobiv kaste sobivale roale! Näiteks lisad purustatud küüslauku ja valmib aioli ehk küüslaugumajonees, mis sobib imeliselt näiteks steigiga, KRÕBEKARTULITE või Itaalia toitudega. Kui lisad suitsutatud paprikapulbrit, saad teha imelise paprikamajoneesi! See sobib väga hästi näiteks veiseburgeri kastmeks, ühesõnaga valikuid on palju, lase loovusel lennata…

Isetehtud majonees

Imelihtne ja kiirelt valmiv majonees, mis säilib külmkapis Sul vabalt 1-2 nädalat! Seda eriti tänud sidrunimahlale. Mõnusalt särtsakas kaste kõige jaoks!
Ettevalmistuse aeg: 5 minutit
Aeg kokku: 5 minutit
Toidukord: Kastmed
Köök: Rahvusvaheline
Raskusaste: Ülikerge
Portsjone: 20 spl
Kaloreid: 70kcal

Koostisosad

  • 3 munakollast (munavalgetest saad näiteks makroone teha)
  • 1 tl Dijoni sinepit (või muud mahedamaitselist sinepit)
  • ½ sidruni koor
  • 2 spl sidrunimahla (värskelt sidrunist)
  • 140-160 g rapsiõli
  • ¼ tl soola
  • ½ tl (valget) pipart (valge pipar jätab majoneesi visuaalselt puhtamaks)

Juhised

  • Eralda munakollased ning pane blendrikannu, lisa sinep, sidrunimahl ning koor ja sool/pipar.
  • Kui blender töötab ja kõik on segunenud, siis lisa sinna peene joana rapsiõli, suunates õli alati otse terale!
  • Kui kogu õli on lisatud või soovitud tekstuur saavutatud, maitse ning vajadusel lisa veel soola ja pipart.
  • Jahuta! Külmkapis säilib majonees vähemalt 1 nädal!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 10g | Kaloreid: 70kcal | Süsivesikuid: 1g | Valku: 1g | Rasvu: 8g | Millest küllastunud rasvhappeid: 6g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 1g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid