Küpsisetort

küpsisetort

Küpsisetort või küpsisekook?

Minu jaoks on küpsisetort ikkagi midagi väga armsat! Alates lapsepõlvest – tähistati sellega ju eriti laste sünnipäevasid, kuna on kerge ja lihtne valmistada. Kui kaunistad ära ja teed ilusaks, siis on ta kindlasti küpsisetort ja kui oled veidi laisem, siis on ta lihtsalt kook! Niiet vali ise, kuidas Sa seda serveerida tahad ja kuidas teed! 😁

Küpsisetordi retseptid

Küpsisekooke on ju nii palju erinevaid – tehakse nö “täiskasvanute” versioone, kuhu lisatakse ka likööri immutusvedelikku või kreemi (seda teen ka mina vahest 😁). Aga tehakse ju ka hapukoorega – seda mina ei kasuta, minu jaoks on see natuke liiga rammus ja jääb kurgulakke kinni see rasvamaitse. Mina kasutan kohupiimakreemi ja vahukoore segu – lisan veel natuke vaniljesuhkrut ja ka tavalist suhkrut ja oh kui hea. See kreem sobib nii vahele panemiseks kui ka peale pritsimiseks kui tahaks peale ka pritsida kaunistuseks. 😊

Milliseid küpsiseid kasutada küpsisetordi jaoks?

Küpsisetort on ju imeline ükskõik milliste küpsistega! Kui Sulle aga meeldib veidike mõrkjam tulemus, siis soovitan kasutada šokolaadiküpsiseid. Kui teed šokolaadiküpsistega, siis pane ka igale kihile kindlasti õhukesi banaaniviile vahele – see toimib ülihästi selle kreemi ja küpsistega koos. Sama võid teha ka näiteks vaniljeküpsistega – vaniljeküpsised ei ole lihtsalt nii magusad! Kui soovid kasutada näiteks kondentspiima küpsiseid (nagu ka mina kasutan videos), siis soovitan Sul mitte banaani kasutada, kuna küpsised on ise juba suhteliselt magusad! 😉

Küpsisetordi kaunistamine

Kuna küpsisetorti ise on suhteliselt lihtne ja ka koos lastega ülimõnus valmistada. Mina seda keerulisemaks ei tee, ei hakka peale pritsima kreemi – kuigi see on ju alati võimalus ja ka hea mõte! Mina katan koogi pealt šokolaadiglasuuriga, milles on veidi vähem šokolaadi kui ganache’s ning peale veel mõnusalt värskeid hooajalisi marju, näiteks No bananas‘e marjavalik on väga hea! Ükskõik mis hooajal Sa seda torti tegelikult teed, poes on alati mingeid värskeid marju, mida saad tordile peale panna! 😉

küpsisetort

Küpsetamata toorjuustukook kirsside ja šokolaadikreemiga

Küpsisetort ja midagi selle kõrvale ka?

Absoluutselt, JAH! Igale suvisele peolauale sobib imehästi ka isetehtud SIDRUNI LIMONAAD! Vajadusel ja soovil saad sellest ka alati täiskasvanute versiooni teha! 😉 Kui Sul on isu hoopis millegi muu järgi, siis iga suvine pidu vajab just seda JÄÄTISETORTI või hoopis see küpsetamata KIRSI-TOORJUUSTUKOOK! Ja kui tahad küpsisetordi asemel hoopis ise küpsiseid teha, siis pehmete küpsiste retsepti leiad SIIT!

Küpsisetort

Küpsisetort - kiirelt ja lihtsalt!

Lihtne ja kiire küpsisetort, mis valmib kiirelt kuid parima tulemuse saamiseks hoia teda vähemalt 2h külmkapis, ideaalis üleöö! Kaunista värskete marjadega ning imelihtne meistriteos ongi valmis!
Ettevalmistuse aeg: 30 minutit
Külmkapis: 2 tundi
Aeg kokku: 2 tundi 30 minutit
Toidukord: Kook, Lastega köögis, magustoit, Peolaud
Köök: eesti
Raskusaste: Ülikerge
Portsjone: 12
Kaloreid: 248kcal

Koostisosad

  • 2 pakki ruudulisi küpsiseid (nt kondentspiima maitselisi)
  • 100 g kanget kohvi
  • 50 g täispiima
  • 200 g vahukoort
  • 300 g vanilje kohupiimakreemi (nt. Alma oma)
  • 50 g suhkrut
  • 2 tl vaniljesuhkrut
  • 2 banaani (vaid juhul, kui kasutad šokolaadi- või vaniljeküpsiseid)

Šokolaadiglasuur:

  • 60 g vahukoort
  • 40 g tumedat šokolaadi

Kaunistuseks:

  • Värskeid (hooajalisi) marju
  • Piparmündi lehti

Juhised

  • Valmista kange kohv näiteks presskannuga (pane 20g kohvi ja 120 g vett sinna) või tee masinaga espresso. Las tõmbab nii kaua kuni jahtunud.
  • Valmista vahukoore-kohupiimakreem. Vahusta vahukoor koos suhkrutega ülitugevaks vahuks, lisa kohupiimakreem ning vahusta kokku tugevaks vahuks.
  • Lisa külmale/jahtunud kohvile piim ning sega ühtlaselt läbi. 
  • Kasta küpsis kohvi sisse ning lao koogi põhi valmis – mina panen põhjaks 9 küpsist. 
  • Pane sinna peale kreemi ning tasanda kreemikiht ja lao nii kokku 3 kihti – viimasele kihile pane peale ka veidi kreemi ning silu ühtlaseks. 
  • Pane kook külmkappi hanguma ja maitsestuma vähemalt 2-4h ning parima tulemuse saamiseks isegi üleööks. 
  • Serveerimisel võid servasid lihvida veel allesjäänud kreemiga. 
  • Valmista ka šokolaadiglasuur peale – kuumuta potis vahukoor ca 50-60 kraadini ehk ära lase seda keema! Vala kohe vahukoor šokolaadi peale ja lase seista mõni minut. 
  • Sega glasuur läbi ning veendu et tükke poleks sisse jäänud. Jahuta toatemperatuurini!
  • Vala glasuur koogile peale ning kaunista omale sobivate marjade või muude vahenditega. 
  • Serveeri!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1tk | Kaloreid: 248kcal | Süsivesikuid: 27g | Valku: 4g | Rasvu: 15g | Millest küllastunud rasvhappeid: 8g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 16g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid