küpsised

Küpsised, mis sulatavad südameid…

Need küpsised on mu ühed lemmikud – ideaalne põhiretsept, millega saab teha erinevaid maitseid! Nagu ka siin all näed 3 erinevat retsepti – šokolaadi-mandli, valge šokolaadi-jõhvika ja šokolaadi-apelsini! Kõik omamoodi erilised ja erinevad, kuid megamaitsvad ja rahuldavad ka kõige nõudlikuma maitsemeelega magusasõbra isud.

Miks need küpsised erilised on? 

Minu küpsiseretsept sarnaseb pigem Ameerika stiilis küpsisele – suur pehme küpsis, millel ei muuda ka karamelline serv ja krõmpsuv pealispind. Selle tulemuse olen saavutanud päris suurele kogusele võile ja kahele erinevale suhkrule. 😬😁 Antud retseptis kasutan nii pruuni suhkrut kui ka fariini suhkrut.

Miks kasutada kahte erinevat suhkrut?

Sest kahe erineva suhkru kasutamine lisab seda tekstuuri, mida Sa pehmest küpsisest ootad – seda pehmet ja mõnusalt mahlast sisu ning pealmist karamelliseeritud kihti. Kindlasti mainin siinkohal ära, et kasutada tuleb kindlasti pruuni suhkrut, mitte pruuni värvi suhkrut! Andsin sõbrannale sama retsepti, tema ostis poest demerara suhkrut, sest tavalist pruuni suhkrut seal polnud. Tulemuseks olid oluliselt magusamad küpsised kui minu saadud tulemus. Tuleb välja, et demerara suhkur on isegi veidi magusam kui tavaline pruun suhkur – mina kasutan SEDA suhkrut!

Fariini suhkur on samuti oluline lõpptekstuuri ja maitse pärast. Fariini suhkur võiks olla ikkagi niiske ning plastiliini taoline. Kui pakk jääb lahtiselt seisma toatemperatuurile, siis see kivistub suhteliselt kiiresti. Minu soovitus on pakk korralikult sulgeda (mina näiteks tõmban teibiga kinni) ja panen tavalisse külmkappi. Külm suhkur on küll veidi kõvem, aga toatemperatuuril muutub see uuesti pehmemaks ja seda on hea kasutada.

Küpsised erinevale maitsele!

Siin postituses tõin ära kolme erineva koostisosaga küpsised – iga küpsise põhiretsept on sama. Maitset lisan erinevate lisanditega! Kui näiteks lisada kuivatatud asju – pähklid, marjad, puuviljad jne, siis on kõik korras. Kui tahad aga lisada märgasid asju – likööre, mett, vahtrasiirupit, maapähklivõid vms, siis võiksid kindlasti ka kuivmaterjali natuke rohkem panna. Näiteks kompenseerisin ma apelsiniküpsistes kakaoga selle, et ma panin likööri taignasse. Tänu sellele ei tulnud taigen liiga vedel ja küpsised hoidsid ilusti ka oma kuju.

Kuidas aga vormida küpsisetaigent?

Mina kasutan küpsiste vormimisel 50ml mõõtekopsikut – nii saan kõik ühesuurused küpsised! Kui Sul sellist mõõtekopsikut ei ole, siis mina arvestasin ühe küpsise kaaluks ~75g. Kui Sulle tundub, et küpsis on liiga suur, siis võid muidugi ka väiksema teha, aga arvesta kindlasti sellega, et siis küpseb ka küpsis kiiremini valmis! Kui aga fännad täiega soojasid küpsiseid, siis võid taignapallid nö ära portsjoneerida ja sügavkülma tõsta. Enne küpsetamist võta need umbes 30 minutit varem sügavkülmast välja ning pane ahjuplaadile sulama, seejärel küpseta.

Mida võiks veel küpsiste kõrvale nautida?

Kui Sa mõtled, et küpsistest üksi on vähe, siis võid teha ka mu VANILJEJÄÄTIST ning panna selle 2 küpsise vahele! Nii saad endale laheda küpsise-jäätise võileiva. Kui Sa aga vaniljejäätist ei armasta, siis proovi kindlasti mu Kreeka jogurtiga VAARIKAJÄÄTIST! Kui aga mõtled, et mis sobiks magusale küpsisele heaks kosutuseks kõrvale, siis proovi kindlasti mu SIDRUNILIMONAADI retsepti – mõnusalt hapu ja värskendav!

küpsised

Pehmed küpsised

Siin on ära toodud Sulle kolme mõnusa küpsise retsept, ise saad valida, mis maitsega teed! Põhi on kõigil kolmel sama, lisandid vaid veidike erinevad.
Ettevalmistuse aeg: 35 minutit
Küpsetusaeg: 10 minutit
Aeg kokku: 45 minutit
Toidukord: Lastega köögis, magustoit
Köök: Ameerika
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 12
Kaloreid: 361kcal

Koostisosad

Taigna põhi (piisab 12ks küpsiseks):

  • 200 g võid
  • 150 g pruuni suhkrut
  • 100 g fariini suhkrut
  • 1 spl vaniljesuhkrut
  • 2 Eggo kollast muna
  • 205 g nisujahu
  • 65 g täistera kaerahelbeid
  • Not soola

Tumeda šokolaadi-mandli (piisab 12ks küpsiseks):

  • 50 g tumeda šokolaadi nööpe
  • 65 g mandleid

Valge šokolaadi-jõhvika (piisab 12ks küpsiseks):

  • 50 g valge šokolaadi nööpe
  • 45 g jõhvikaid

Šokolaadi-apelsini (piisab 12ks küpsiseks):

  • 30 g toorkakaod
  • 60 g apelsini sukaadi
  • 40 g tumeda šokolaadi nööpe
  • 4 cl Grand Marnier apelsinilikööri

Juhised

  • Pane miksrikaussi toasoe või ja kõik suhkrud – vahusta kuni saad tugeva ja kreemja segu. Segule lisa ükshaaval munad ning vahusta kuni kreemja tulemuseni.
  • Viimasena lisa sisse jahu ja kaerahelbed. Sega ühtlaselt läbi.
  • Olenevalt koostisosadest lisa kõik koostisosad taignasse (kui teed apelsini omasid, siis lisa sõelutud toorkakao sisse koos jahu ja kaerahelvestega). Kui teed valge šokolaadi-jõhvika omasid, siis võid jõhvikad kas läbi hakkida või lisada tervelt - oma valik.
  • Kui oled maitsed sisse seganud, on taigen valmis!
  • Portsjoneeri mõõtelusikaga otse küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile - mina kasutan 50 ml mõõtelusikat selle jaoks. Lisaks ühtlustan pealt veidike lusikaga, et ei oleks suurt muhku.
  • Küpseta 180°C ahjus (ühe plaadiga ülevalt-alt küpsetus, kahe plaadiga pöördõhk) umbes 10-15 minutit, kuni servad on karamelliseerunud. Küpsised muutuvad toatemperatuuril jahtudes veel kõvemaks.
  • Jahuta küpsised nii kaua kuni sa neid süüa saad! Mina naudin neid juba soojana – IMEHEAD!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1küpsis | Kaloreid: 361kcal | Süsivesikuid: 41g | Valku: 5g | Rasvu: 19g | Millest küllastunud rasvhappeid: 10g | Kiudaineid: 2g | Millest suhkruid: 22g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid