Guacamole – mis see veel on? 🤓
Guacamole on imemaitsev avokaadost tehtud dipikaste, mis pärineb Mehhikost ja seetõttu sobib imeliselt kokku ka Mehhiko toitudega. Küll aga saad seda lisaks süüa ka väga paljude muude toitudega – näiteks paned seda röstsaiale ja teed imelise võileiva.
Või serveerid seda koos minu HUMMUSEGA snäkilaual koos tortillakrõpsude, köögiviljade vms. Lisaks meeldib mulle guacamolet ka fajitale lisada – mahendab oma kreemilisusega selle mõnusat teravust.
Mida guacamole jaoks vaja läheb?
Guacamole ehk avokaado võie on üldjuhul päris tema tegija nägu. Mida see tähendab? 😁 See tähendab seda, et seda on võimalik mitmel eri moel valmistada. Näiteks meeldib osadele kui see dipikaste on siidjas – sellisel juhul tuleks seda valmistada blenderi või köögikombainiga. Kui Sulle meeldib aga natuke tükilisem versioon (nagu ka mulle), siis võid kasutada nii kahvliga purustamise versiooni kui ka lihtsalt noaga lõigata kuubikud.
Kas guacamoles käib tomat või mitte?!
Mulle väga maitseb tomatiga quacamole, see lisab muidu sellele kreemjale kastmele ka väga mõnusa mahlase nüansi. Tomatitest eelistan mina ploomtomateid või kobartomateid – ja mida punasemad seda paremad! 😍
Kui kasutad guacamole valmistamiseks blenderit/köögikombaini ja tahad ka tomatit sinna sisse nii purustada, siis minu soovitus on tomatitelt seemned eemaldada. Kui jätad seemned sisse blenderdamisel, siis läheb dipp liiga vedelaks, kui aga hakid noaga, siis võid julgelt seemned sisse jätta! Ja nii meeldib mulle see ka kõige rohkem, sellepärast ma kõike ise hakingi! 🥰
Kuidas teada, kas avokaado on küps või mitte?
Üldjuhul teavad kõik, et avokaado on valmis siis, kui ta on pöidlaga vajutades pehme. Jep, see on üks asi, mille järgi teen mina esimese hinnangu – aga kuidas hindan mina, kas avokaad on toores, küps või üleküpsenud? Varre järgi! 😉
Avokaado kitsas otsas on vars, millega vili kinnitub oksa külge. Selle all toimuv väljendab tegelikult kõige täpsemini, et mis avokaadoga toimub.
- Kui vars ei tule avokaado küljest ära või tuleb väga raskelt ära ja varre all olev kiht on valget värvi – SIIS ON AVOKAADO TOORES!
- Kui vars tuleb ära kerge pingutusega ja varre all olev kiht on kollakat või rohelist värvi – SIIS ON AVOKAADO KÜPS!
- Kui vars tuleb ära ilma pingutuseta (kukub ära) ja varre all olev kiht on pruuni värvi – SIIS ON AVOKAADO ÜLEKÜPSENUD!
Kui varre all olev värv on roheline koos kergete pruunide triipudega, siis on samuti avokaado küps ning enamasti söömiskõlbulik. Kui avokaadol on sees aga pikad pruunid triibud (mitte pehmed laigud), siis ka need avokaadod on täiesti söödavad. Pikad puised triibud tulevad avokaadosse vale hoiustamise tulemusena – tegemist ei ole ussitanud, halva või söömiskõlbmatu viljaga. Küll aga võivad need puised tükid veidi ebamugavad tunduda! 😊
Guacamole
Koostisosad
- 3 avokaadot
- 3 keskmist ploomtomatit (või kobartomateid)
- 1 väike punane sibul
- 3-4 küünt küüslauku
- 2 spl hakitud koriandrit (ilma kõvade varteta)
- 5-6 viilu marineeritud jalapenot (või vastavalt maitsele)
- 1 laimi mahl
- ½ tl soola (või vastavalt vajadusele rohkem)
- Musta pipart/tšillisädemeid (vastavalt maitsele)
Juhised
- Puhasta ja haki/purusta avokaado ühtlaselt.
- Vala avokaadole peale sool ja värskelt pressitud laimi mahl, sega korralikult läbi (see aitab vältida avokaado pruuniks muutumist).
- Haki peenelt tomatid, sibul, küüslauk, jalapeno ja koriander.
- Sega läbi nii kaua kuni avokaadi muutub veidi puderjaks, kuid säilitab tekstuuri ja vajadusel lisa pipart ja tšillisädemeid vastavalt maitsele.
Lisa oma arvamus