Need burgerikuklid on väga-väga pikalt mu lemmikud olnud – kuna iga burgerikukkel on NIII pehme, mahlane ja vetruv. Oma mahlasuse saab kukkel tänu gluteenipastale ehk tangzhongI‘le.
Tangzhong ehk gluteenipasta on Euroopas ja ka Eestis suhteliselt uus tehnika – väga paljud ei tea sellest lihtsalt. Tehnika pärineb tegelikult Aasiast ja tööpõhimõte on lihtne – segatakse kokku vedelik ja jahu ning kuumutatakse nii kaua kuni moodustub pasta. Selle käigus neelab jahus olev tärklis kogu vedelikku endasse. Pastat kuklisse lisades saad Sa lisavedeliku taignasse, mis teeb iga kukli pehmeks ja mahlaseks, ilma et taigen liiga vedelaks läheks.
Teine asi, mis teeb selle kukli ülimõnusaks on see, et kasutan ka antud taignaga brioche saia tehnikat. Ehk ma lisan võimalikult palju võid ja muna taignasse, mis annab samuti kuklitele imelise maitse ja läike. Samuti meeliülendava pehmuse ja kreemilisuse saia enda sees.
Ühesõnaga, ma kombineerisin mitu erinevat tehnikat, et teha enda jaoks parimad burgerikuklid! Küll aga ei kasuta ma seda enam ainult burgerite puhul vaid ka näiteks vastlakuklite puhul. Ning kui Sul on hea retsept, siis lisa natuke rohkem muid maitsed ja saadki väga kergelt hoopis uue asja. Mina lisasin näiteks burgerikuklitesse sibulahelbeid, aga olen lisanud ka peekonit, seemneid jms.
Kuklite kasutamine ja säilitamine?
Lisaks on nende kuklite puhul oluline see, et kui enamasti teised kuklid on järgmisel päeval juba kivikõvad, siis see kukkel on pehme ka järgmisel päeval. Nii tegin ka mina oma KANABURGERIT, kus ma ühel päeval tegin burgerikuklid ja burgeri teisel päeval. Kui Sul on aga tunne, et kukleid tuleb liiga palju, siis võid need ka vabalt sügavkülmutada ning enne kasutamist uuesti korraks 180°C ahju panna! Ahjust tulles on need samuti imepehmed ja mõnusalt soojad.
Olenevalt suurusest saad antud kogusest 4-8 kuklit – soovitan teha väiksemad 60-65 g või suuremad ~125 g. Kuklid peaksid püsima pehmed vähemalt 2 päeva peale küpsetamist kui säilitad neid õhukindlalt kas kilekotis või karbis.
Parim ja pehmeim burgerikukkel
Koostisosad
Gluteenipasta
- 20 g nisujahu
- 20 g vett
- 65 g täispiima
Kukkel:
- 90 g täispiima
- 20 g vett
- 10 g kuivpärmi
- 340 g nisujahu
- 6 g soola
- 12 g suhkrut
- 2 muna
- 35 g toasooja võid
Valikuline
- 1 muna (kuklite määrimiseks)
- 2 spl sibulahelbeid (kuklite sisse)
- 1 spl valgeid ja musti seesamiseemneid (kuklite peale)
Juhised
- Valmista pasta – kaalu potti vesi, täispiim ja jahu ning sega kõik läbi.
- Kuumuta ja sega aeg-ajalt kuni paksenemiseni.
- Sega kokku kuum vesi ja piim (et saada käesoe segu) ning lisa sinna pärm ja suhkur.
- Kaalu kaussi jahu ning sool ning mikserda hetkeks läbi.
- Lisa pärmi-piimasegu ning sega uuesti läbi.
- Seejärel lisa ükshaaval munad ja pasta.
- Kui kõik on ilusti läbi segunenud, siis lisa ka toasoe või.
- Kergita taigent soojas kohas rätiku all ~1h.
- Vormi burgerikuklid (~65 gr) ja pallitamise ajal pane taignasse ka soovikorral 0,5 spl sibulahelbeid.
- Eelkergita kukleid 30 minutit kuni 1h.
- Määri kuklid pealt munaga ning puista peale seesamiseemneid.
- Küpseta ahjus 180°C juures 15-20 minutit.
Lisa oma arvamus