Hernerisoto või risotto?
Hernerisoto või risoto üldse on suurepärane Itaalia toit, mida on kerge ja lihtne valmistada! 😍 Antud hernerisoto sobib imehästi ka veisepõskedega/lambafileega või ka täiesti iseseisvalt nautimiseks. Risoto on eesti keeles õigem, risotto on aga rahvusvaheline – nii itaalia kui ka inglise keeles.
Me kõik oleme kuulnud, et issand kui raske on risotot valmistada – tegelikult ei ole! Nõuab ca 20 minutit aega, armastust ja häid koostisosi ning ongi valmis. Antud hernerisoto sobib aastaringseks nautimiseks kuid mina naudin seda eriti just Vastlapäeval – tõeline Vastlapäevatoit! Niiet Vastlapäeval, peale pikka liugu, sobib see söök ideaalselt lauale lisaks vastlakuklitele. Küll aga võid ka risoto kõrvale vabalt VEISEPÕSKI serveerida!
Värske piparmünt võimendab veelgi kogu selle risoto maitset ning lisab ka veidi särtsu muidu kreemisele ja ideaalsele risotole. Ja nagu ka tüüpilised Itaallased, ei puudu ka minu risotost vein, mis loob tervele roale ideaalse põhja… ning mis veel parem? Ega siis üks risoto tegemine ei möödu ka ilma klaasikeseta. Kui vajad täpsemaid juhiseid, siis vaata videot! 😉
Mina kasutasin oma retseptis küll Grüner Veltniner kuiva valget veini, mis on Austria päritoluga ning mõnusalt tummine, aga võid kasutada ka endale sobivat kuiva valget veini, mis on Itaalia päritolu. Ja tuletan meelde – kui Sa tahad seda veini juua, siis kõlbab ta ka toidu sisse, kui juua ei soovi, siis palun ära pane seda ka toidu sisse! 😁
Hernerisoto
Koostisosad
- 50 g võid
- 2 spl oliiviõli (vajadusel)
- 1 suur sibul (või 2 väiksemat)
- 300 g herneid (kasutasin Härmavilja külmutatud herneid)
- 1 l köögiviljapuljongit
- 100 g vahukoort
- 300 g risoto riisi
- 400 g suitsuliha/peekonit
- 200 g Grüner Veltniner'i veini (või muud kuivemat valget veini)
- 30-40 g parmesani
- ½ sidruni koor ja mahl
- Värsket piparmünti
- Soola
- Pipart
Juhised
- Haki pool kogus peekonist ning pane see külmale paksu põhjaga potti ning sulata rasv välja.
- Samal ajal pane ülejäänud peekon eelkuumutatud ahju - grilliga funktsioon ja 220°C juurde kuni krõbe ja kuldne. Võtab umbes 5-7 minutit.
- Kui peekon on krõbedaks praetud ning rasv väljas, lisa või ja sulata ära.
- Samal ajal haki sibul ning lisa potti ja prae klaasjaks (keskmisel kuumusel).
- Lisa juurde riis ja sega, kuni riis on ühtlaselt kaetud võiga.
- Lisa valge vein, sega ning lase kogu veinil aurustada.
- Kui vein on aurustunud, hakka väikeste koguste kaupa lisama juurde puljongit, enne puljongit juurde ei lisa kui peaaegu kogu vedelik on aurustunud/riisi imendunud.
- Samal ajal valmista hernepüree. Võta umbes pooled herned, pool peotäit värsket münti ning pane blenderisse koos puljongiga, püreesta kuni segu on ühtlane ja erk.
- Kui umbes pool puljongist on otsas, lisa risotosse terved herned.
- Kui kolmveerand puljongist on otsas, ja/või riis on peaaegu valmis, lisahernepüree, kui vaja, lisa veel puljongit.
- Viimase sammuna lisa vahukoor, parmesan ja allesjäänud või, sega ning lisasidruni koor ja mahl.
- Maitsesta soola ja pipraga ning serveeri koheselt.
Lisa oma arvamus