Mis on gnocchi?
Ricotta gnocchi on ideaalselt lihtne ja kiiresti valmiv versioon traditsioonilistest kartuli gnocchidest! Ja ma pean tõdema, et minu jaoks ka kordades maitsvamad ja mõnusamad.
Mis on gnocchi? Traditsiooniline gnochhi on tavaliselt kartulitest tehtud klimbike, mida süüakse nagu pastat. Mina kasutan ricottat, et teha see tööprotsess oluliselt kiiremaks ja no olgem ausad ka – ma lihtsalt ARMASTAN juustu! Kui Sina oled juustusõber, siis see retsept on just Sulle! 😍
Olen käinud mitu korda Itaalias ja Itaalia toit on lihtsalt super – külluslik, maitsev ja kergesti valmistatav. Mulle meeldib neid gnocchisid süüa koos koorese seenekastmega, aga miks mitte teha ka kerge põletatud või ja ürtide kaste kõrvale ning lisandiks üks kiievi kotlet (või pool)? 😋😁
Ricotta kohupiim, mida kasutasin oli Piimameister Otto oma, see on piisavalt kuiv, sõmer ja hea ning ei vaja palju jahu lisamist (samuti ka väga-väga odav!). Kui kasutad mõnda teist ricottat, siis vajdusel nõruta välja üleliigne vedelik sõela abiga.
Veiniks söögi kõrvale ja kastmesse soovitan klassikalist Itaalia veini – Pinot Grigio’t, mina kasutasin Masi Modello veinimõisa oma. Väga hea puuviljane ning värske vein, mis lisab kerget hapet ka toidu sisse. Ja kui Sa soovid siia kõrvale ka veidikene liha, siis ma soovitaks siia kõrvale imelist KIIEVI KOTLETTI! Aga võid ka Kanaliha lihtsalt kastmesse juurde lisada! 😉
Siidised ricotta gnocchi'd
Koostisosad
Gnocchid:
- 400 g ricottat (Piimameister Otto oma näiteks)
- 110 g riivitud kõvajuustu (kasutasin Valio Fortet)
- 130 g nisujahu
- 2 muna
- 1 tl soola
- 1 tl valget pipart (kasutan valget pipart välimuse pärast, kui Sul valget ei ole, võid ka musta kasutada)
Kaste:
- 30 g oliiviõli
- 60 g võid
- 400 g šampinjone
- 2 väikest sibulat
- 4 küüslauguküünt
- 2 spl palsamiäädikat
- 100 g Pinot Grigio't (+ joomiseks 😁)
- 400 g toidukoort
- 3 l köögiviljapuljongit (mina kasutan selle jaoks 80-100 g köögiviljafondi ja ülejäänud on vesi)
- 60 g riivitud kõvajuustu
- Soola pipart vastavalt maitsele
- Väike peotäis värsket peterselli
Serveerimiseks:
- Riivitud kõvajuustu
- Värsket peterselli
Juhised
Gnocchide taigen:
- Valmistagnocchitaigen (kui ricotta on liiga märg, siis lase tal enne kasutamist nõrgudakuivemaks), kaalu kõik koostisosad lauale ning sõtku õrnalt kõik kokku kuni segu ei hakka enam käte külge kuid pole veel elastne.
- Rulli jahu abil taigen pikaks torujaks ribaks (läbimõõduga umbes 1,5 cm)ning jahuse noaga lõika väiksed padjakesed (samuti iga 1,5 cm tagant).
- Tõsta gnocchid jahuga üleraputatud küpsetuspaberile ning eralda nii, et nad üksteist ei puudutaks. Jäta seisma!
Kaste ja gnocchide küpsetamine:
- Tükelda kastme jaoks seened, sibul ning küüslauk.
- Pane pott puljongiga keema ja pann pliidile koos oliiviõli ja ½ koguse võiga. Kui või on sulanud, siis lisa pannile seened ning prae kuni need on pruunid ja vee välja ajanud (mida kauem seeni praadida, seda tugevam on maitse).
- Kui seened on pruunistunud, lisa sibul ja küüslauk ning prae klaasjaks.
- Lisa palsamiäädikas ning lase seente sisse imenduda.
- Kui puljong on keema tõusnud, pane gnocchid sinna sisse, gnocchi on valmis, kui ta tõuseb pinnale.
- Vala pann üle veiniga ning lase alkoholil välja aurustuda.
- Kui vein on aurustunud, siis lisa pannile koor, gnocchidelt võta puljongitning lisa parmesan, ülejäänud või ning maitse järgi sool/pipar – sega kokku.
- Kui või on sulanud, lisa kõik pinnaletulnud gnocchid kastmesse, samutihakitud petersell ning sega läbi.
- Serveeri koheselt!
Lisa oma arvamus