Glögi

Tee ise oma jõuluglögi!

Issand, jõulud on kohe käes ja see on ju glögi aeg! Ja mis oleks parem sellisel külmal ja kargel ajal kui nautida isetehtud glögi! Võid seda teha nii alkoholivaba kui ka alkoholiga – kui eelistad alkoholivaba versiooni võid kasutada näiteks jõhvikamahla! Kui tahad ikka traditsioonilist ja alkohoolset glögi, siis pane julgelt kuivemat punast veini.

Isetehtud glögi ehk hõõgvein

Veinist kasutasin mina kuiva ja marjast Tarapaca veinimõisa Cabernet Sauvignon‘i – tegemist on Tšiili veiniga, mis on mõnusalt täidlane, kuiv ning marjane. Ning kui Sa tahad ikka erilist nõksu oma hõõgveinile juurde anda, siis sobib Larsen’i konjak selle jaoks imehästi! Ning kui Sa kardad, et ehk keegi ei taha konjakiga glögi, siis saad konjaki ka alati serveerides lisada! Mina lisan konjaki alles siis jooma hakates – 200ml glögile lisan juurde ~2 cl konjakit.

Kui Sa aga mõtled, et miks minu glögiretsept on just selline nagu ta on? Tead, miks? Sest ise tehes saab glögi alati oma maitse järgi ära teha! Mulle meeldib see vanillikauna magusus, roseepipra teravus ning vürtside keeltpaitav maitse. Ning kokku imemaitsev suhkrusiirup ja vürtsid ning kuiv, 13,5% alkoholisisaldusega vein, teevad selle hõõgveini just selliseks nagu ta on.

Kuidas teha glögi?

Ma arvan, et kui Sa juba kord oled ise glögi teinud, siis Sa saad aru, et enamus poest müüdavatest on jamad! Lisaks on ka osadel valmis glögisegudel (mille paned potti koos veiniga), juba õpetus valesti! Kui Sa paned veini ja glögisegu korraga potti, siis Sa lihtsalt samal ajal kui soojendad, keedad ka alkoholi sealt juba välja. Hea võimalus kuidas jook alkovabaks teha – eksole! 😂😂 Tegelikkuses on vaja siiski seda suhkrusiirupis seal keeta – suhkrusiirupi temperatuur on ka kõrgem kui lihtsalt vee oma. Vürtsidest maitsete väljatulemiseks on vaja lihtsalt veidi suuremat kuumust.

Teine asi, mida glögi puhul kunagi teha ei tohiks – seda ei tohi keema lasta! Keetes kaotab see järjest alkoholisisaldust – sisuliselt esimeste aurudega hakkab jook kaotama endas sisuldavat alkoholi. Seepärast tulekski soojendada glögi 70-75 kraadini või siis pluss/miinus mõned kraadid. See on ka serveerimiseks parim temperatuur!

Mis sobib hõõgveini kõrvale?

Ilmselgelt, sobib hõõgveini juua, kui teed näiteks pere/sõprade/lähedastega PIPARKOOKE minu mandariini-šokolaadi maitsega. Ja kui Sa teed piparkooke ja pliidil soojeneb veel just see glögi, siis on need aroomid lihtsalt imelised! Ja kui mõtled, et mida veel peolauale kindlasti peaks see aasta panema, siis proovi kindlasti ka minu TERIYAKI PARTI!

Glögi

Glögi retsept

Imeline glögi Sinu jõululauale või talveperioodi üle elamiseks! Mõnus ja magusalt vürtsine ning terav samal ajal.
Ettevalmistuse aeg: 10 minutit
Aeg kokku: 45 minutit
Toidukord: Joogid, Peolaud, Pühaderoog
Köök: Skandinaavia
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 5
Kaloreid: 255kcal

Koostisosad

Glögi:

  • 1 pudel kuiva punast veini (mina kasutan Cabarnet Sauvingon'i)
  • 15 g kaneelikoori
  • ½ apelsini koorest
  • ½ muskaatpähklit
  • ½ vaniljekauna
  • 15 tk kardemoni kaunu/kupraid
  • 8 tera nelki
  • 30 g värsket ingverit
  • 500 g vett
  • 125 g suhkrut
  • 10 tera roseepipart

Valikuline:

  • 10 cl konjakit (mina kasutan Larsenit)

Serveerimiseks:

  • Kuivatatud puuviljade/pähklite segu

Juhised

  • Pane 100g vett potti ning lisa suhkur, kuumuta kuni heleda siirupi moodustumiseni. 
  • Kui siirup on kuldne, siis lisa ülejäänud vesi kuumana. 
  • Seejärel lisa sisse kõik maitseained ning lase siirupist veel umbes ¼ aurustuda (umbes 5 minutit), lase segul 15 minutit tõmmata. 
  • Kui siirup on on seisnud, siis lisa vein ja konjak(soovi korral) ning kuumuta segu 70-75°C ning serveeri koheselt kuivatatud puuviljadega.  

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 220ml | Kaloreid: 255kcal | Süsivesikuid: 36g | Valku: 1g | Rasvu: 1g | Millest küllastunud rasvhappeid: 1g | Kiudaineid: 2g | Millest suhkruid: 29g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid