Piparkoogitaigen

Miks isetehtud piparkoogitaigen?

Piparkoogitaigen on iga-aastane jĂ”ulutraditsioon minu jaoks ning kuna mu sĂ”brad armastavad seda taigent, siis ĂŒldjuhul hakatakse seda vaikselt juba novembris tellima. Minu piparkoogitaigen on kokku segatud enda vĂŒrtsidest, lisaks veel mandariinipĂŒree ja tume ĆĄokolaad.

Mina olen teinud piparkoogitaigent apelsiniga ja mandariiniga. Kuid sĂ”ltuvalt hooajast kasutan ka erinevaid asju. Kui ma eelmisel aastal keetsin ise apelsinipasta, et piparkookidele maitset anda, siis see aasta tegin ka teie jaoks asja lihtsamaks! Nimelt on seekord kasutuses juba valmis Monin mandariinipĂŒree, mis lisab samuti imelist maitset sellele taignale! 😍

Kui Sinul aga ei ole vĂ”imalust mandariinipĂŒree kasutada, siis panen siia ka isetehtud apelsinipĂŒree retsepti! Apelsinidest saab isetehtuna parema pĂŒree, kui mandariinidest, sest mandariinid on liiga nö vesised selle jaoks!

Lihtne apelsinipĂŒree

Isetehtud apelsinipĂŒree

595g puhastatud apelinifileed,

1 apelsini koor,

200g suhkrut

 

Töö kÀik: 

  1. Riivi ĂŒhe apelsini koor potti – mida vĂ€hem valget osa, seda parem (koore valge osa lisab liiga palju mĂ”rusust).
  2. Fileeri apelsinid – lĂ”ika noaga koor maha (niiet viljaliha oleks juba nĂ€ha). SeejĂ€rel lĂ”ika segmendid viljalihast vĂ€lja, niiet nahkasid enam filee kĂŒlge ei jÀÀks. AllesjÀÀnud osast (mis peale fileerimist alles jÀÀb) pressi lĂ”puks kogu mahl potti.
  3. Lisa suhkur ning keeda keskmisel kuumusel kuni suhkur on Àra sulanud ning vedelik on osaliselt Àra aurustunud (umbes 10 minutit).
  4. SeejÀrel purusta kogu segu kas saumiksri vÔi blenderiga. Jahuta!

Kas peaks kasutama suhkrusiirupit vÔi lihtsalt suhkrut?

Suhkrusiirup on minu jaoks kĂŒll ÀÀrmiselt lihtne kasutada, aga ma ei nĂ€e otsest vajadust selle jaoks. Kui ma suhkrusiirupit kasutan, siis lisan suhkrusiirupisse veel ka suhkrut ja kuumutan, kuni suhkur on sulanud! KĂŒll aga on suhkrusiirup oluliselt kallim kui tavaline suhkur ning see on ka pĂ”hjus miks ma seda ei kasuta.

Kui Sa kardad ise suhkrusiirupit keeta, siis minu soovitus on alati poti pĂ”hi veega mĂ€rjaks lasta enne suhkru sisse valamist. See aitab suhkrut alguses nö soojendada paremini ja temperatuuri ka veidi alandada, et suhkur nii kiiresti ei pruunistuks ja kĂ”rbema ei lĂ€heks. Sellegipoolest tuleb silma peal hoida, et karamell liiga kaugele ja tumedaks ei lĂ€heks. Kui suhkrusiirup on ilus kuldne/helepruun, siis ma eemaldan kuumuse ja segan sisse piparkoogimaitseained ja teised koostisosad. Kui Sa aga nĂ€ed, et karamell on enne vĂŒrtside lisamist liiga pruuniks lĂ€inud (kĂ”rbema), siis pigem alusta algusest. Aga miks? Sest see tumeda karamelli kĂ”rbemaitse on nii domineeriv, et sellest ei saa lihtsalt head taigent. Videost on nĂ€ha ka suhkrusiirupi valmistamise protsess! 😉  Igaks juhuks mainin ka Ă€ra, et tegelikult karamell on see, mis annab taignale ka tema piparkoogi nö vĂ€rvuse. Niiet proovi seda mitte liiga heledaks jĂ€tta! 😊

Kas kasutada poe piparkoogimaitseainet vÔi segada ise kokku?

Mina segan tavaliselt oma vĂŒrtsid alati ise kokku, sest just siis saan oma lemmikud asjad kokku ja on tĂ€iuslik komplekt minu jaoks! Muidugi vĂ”id ka poest pĂ€rit piparkoogimaitseainet kasutada.

Antud piparkoogitaigen sĂ€ilib kĂŒlmkapis vĂ€hemalt 2 nĂ€dalat. Enne kasutamist soovitan vĂ€rsket taigent alati vĂ€hemalt 1 pĂ€ev kĂŒlmkapis hoida – siis hakkavad ka selle maitsed intensiivistuma ja paremini vĂ€lja tulema.

PS! Kui Sa mĂ”tled, et jĂ”ulud pole enam kaugel, siis Sul on Ă”igus! Minu SOODUSKOODIDE lehelt saad endale hulganisti sooduskoode, millega saad endale nii tehnikat kui ka muud head ja vajalikku erinevatelt kodulehtedelt soodsamalt! Muuseas on seal ka Smeg’i sooduskood, millega saad kĂ”ik Smeg tooted 20% SOODSAMALT!

Piparkoogitaigen

Mandariini-ĆĄokolaadi piparkoogitaigen

Parim piparkoogitaigen, mida saad ise teha ning nautida koos kÔikide oma lÀhedastega!
Ettevalmistuse aeg: 30 minutit
Aeg kokku: 30 minutit
Toidukord: magustoit, PĂŒhaderoog, SnĂ€kk
Köök: eesti
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 1.5 kg
Kaloreid: 431kcal

Koostisosad

Piparkoogitaigen:

  • 350 g suhkrut
  • 125 g kuuma vett
  • 225 g vĂ”id
  • 2 muna
  • 450 g nisujahu
  • 150 g mandlijahu
  • 100 g tĂ€istera nisujahu
  • 2 tl soodat
  • 1 tl kĂŒpsetuspulbrit
  • 100 g tumedat ĆĄokolaadi
  • 100 g mandariinipĂŒreed (mina kasutasin Monin'i oma, sobib ka isetehtud apelsinipĂŒree)
  • 3Âœ spl RO TASTE! piparkoogimaitseainet
  • ⅓ tl peensoola
  • 2 tl vaniljepastat

RO TASTE! piparkoogimaitseaine:

  • 2 spl kaneeli
  • 1 spl kardemoni
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 1Âœ tl ingverit
  • 1 tl muskaatpĂ€hklit
  • 1 tl vĂŒrtspipart

Juhised

  • Kasta pott veega mĂ€rjaks ning lisa suhkur, kuumuta keskmisel kuumusel kuni kogu suhkur on sulanud ning on moodustunud helepruun karamell, keera kuumus vĂ€lja!
  • Sega sisse piparkoogi vĂŒrtsid ja keera kuumus kinni.
  • SeejĂ€rel lisa KUUM vesi jĂ€rk-jĂ€rgult! Kuuma vett tuleb lisada aeglaselt, sest karamelli temperatuur on ÀÀrmiselt kĂ”rge ning kĂŒlma vee kiiresti lisamisel vĂ”ib segu lihtsalt plahvatada. Seega rahulikult vett lisades ja samal ajal segades - videos nĂ€ed, milline siirup vĂ€lja peaks nĂ€gema! 😉
  • Kui siirup on valmis, lase sel hetk jahtuda ning pane teise kaussi jahud, sooda, kĂŒpsetuspulber ning sool ja sega lĂ€bi.
  • Lisa suhkrusiirupisse tĂŒkeldatud vĂ”i ning sega kuni vĂ”i on sulanud, seejĂ€rel lisa ĆĄokolaad ning sulata samuti.
  • Praeguseks peaks taigen olema jahedam ning saa ka lisada ĂŒkshaaval munad ja need sisse segada.
  • Viimasena sega suhkrusiirupisse vaniljepasta/suhkur ning mandariinipĂŒree.
  • Sega kuivained ja suhkrusiirup omavahel kokku ning tĂ”sta taigen kilesse. Ideaalis vĂ”iksid seda maitsvat taigent nautida alles jĂ€rgmisel pĂ€eval!
  • KĂŒpseta 180°C juures 5-6 minutit pehmete piparkookide jaoks ning 7-8 minutit kĂ”vemate piparkookide jaoks.

Video

Toitealane vÀÀrtus

1 portsjon sisaldab: 100g | Kaloreid: 431kcal | SĂŒsivesikuid: 60g | Valku: 7g | Rasvu: 20g | Millest kĂŒllastunud rasvhappeid: 9g | Kiudaineid: 3g | Millest suhkruid: 29g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis vÔib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda nÀeksin! VÔi lisa pilt meie FB gruppi!Maini Àra @rauno.oolberg, lisa tÀgid #rotaste, #sestmaitseloeb
7 vastust
  1. Annika
    Annika says:

    5 stars
    Mulle tundub, et vesi on retseptist vÀlja jÀÀnud. :)
    Kas saaks retseptis asendada suhkrust siirupi valmistamine ja valmis siirupi kogusega – nimelt kehvemad kodukokad vĂ”i pliidid vĂ”i nende kahe koosmĂ”jul ei tule suhkrusiirupi keetmine igaĂŒhel vĂ€lja… :D
    Tegin lĂ”puks valmis siirupi (kogus tĂ€iesti umbes) ja apelsinikoorepastaga – kohutavalt maitsev sai. AitĂ€h!

    Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Hei, tĂ€nud Annika! 😍 TĂ€helepanelik silm – lisasin ka selle nĂŒĂŒd juurde! 😉
      Ma pole ise vÀga ammu nö valmis siirupit kasutanud, seega isegi ei tea, kui palju seda peaks panema. Aga kindlasti tuleks sellisel juhul heledat suhkrusiirupit kasutada.
      Kui lĂ€htuda loogikast, siis heledas suhkrusiirupis on 78g sĂŒsivesikuid 100g kohta. Suhkrus on 100g sĂŒsivesikuid 100g kohta, et saada sama kogus suhkrut valmis siirupist kĂ€tte, tuleks panna umbes 450g suhkrusiirupit. Ja muud vist juurde siis ei panekski – tundub, et suhkur ja vedeliku kogus tuleb umbes sama (kuna vee lisamisel see ka aurustub)!
      Kuid samuti tuleb suhkrusiirup enne kuumaks saada ning natukene tumedamaks, siis alles lisada juurde piparkoogivĂŒrtsid – kuna vĂŒrtide kuumutamine toob nende maitse paremini esile! 😊

      Aga aitĂ€h Sulle veelkord! Igati asjalik kĂŒsimus ja loodan, et ka teistele on sellest vastusest abi! 😊

      Vasta
  2. Laura
    Laura says:

    5 stars
    AitĂ€h! VĂ€ga hea retsept! Eelnevalt olen teinud lihtsalt tavalise nisujahuga, kuid seekord jĂ€rgisin tĂ€pselt retsepti ja tegin nii nagu retseptis kirjutatud. Mandel, mandariin ja ĆĄokolaad! Leidsin vist oma uue lemmik piparkoogitaina! 😇😇

    Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Seda on nii tore kuulda! AitĂ€h Sulle! 😍 Loodan, et jĂ”ulud tulevad siis eriti mĂ”nusad ja piparkoogised! đŸ€—

      Vasta
  3. Kersti
    Kersti says:

    5 stars
    PARIM piparkoogi retsept ĂŒldse ❀ Tegin kĂ”ik nullist, ise
nii nagu kirjas ja no megahead 😋 sai tehtud ikka neli-viis korda ja nautisin iga korraga jĂ€rjest rohkem taigna tegu ja paremaid piparkooke pole meie pere saanudki ❀ Suur AitĂ€h Sulle, Rauno ❀ See retsept lĂ€heb lemmikuks nr.1 ❀

    Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      AitĂ€h Sulle! Nii tore on kuulda, et oled oma lemmikretsepti leidnud! 😍 Varsti tuleb veelgi lahedaid kĂŒpsetisi nii blogisse kui ka YouTube’i, niiet hoia silmad/kĂ”rvad lahti! 😁😁

      Vasta

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. NÔutavad vÀljad on tÀhistatud *-ga

Kommentaarid