Miks isetehtud piparkoogitaigen?
Piparkoogitaigen on iga-aastane jõulutraditsioon minu jaoks ning kuna mu sõbrad armastavad seda taigent, siis üldjuhul hakatakse seda vaikselt juba novembris tellima. Minu piparkoogitaigen on kokku segatud enda vürtsidest, lisaks veel mandariinipüree ja tume šokolaad.
Mina olen teinud piparkoogitaigent apelsiniga ja mandariiniga. Kuid sõltuvalt hooajast kasutan ka erinevaid asju. Kui ma eelmisel aastal keetsin ise apelsinipasta, et piparkookidele maitset anda, siis see aasta tegin ka teie jaoks asja lihtsamaks! Nimelt on seekord kasutuses juba valmis Monin mandariinipüree, mis lisab samuti imelist maitset sellele taignale! 😍
Kui Sinul aga ei ole võimalust mandariinipüree kasutada, siis panen siia ka isetehtud apelsinipüree retsepti! Apelsinidest saab isetehtuna parema püree, kui mandariinidest, sest mandariinid on liiga nö vesised selle jaoks!
Isetehtud apelsinipüree
595g puhastatud apelinifileed,
1 apelsini koor,
200g suhkrut
Töö käik:
- Riivi ühe apelsini koor potti – mida vähem valget osa, seda parem (koore valge osa lisab liiga palju mõrusust).
- Fileeri apelsinid – lõika noaga koor maha (niiet viljaliha oleks juba näha). Seejärel lõika segmendid viljalihast välja, niiet nahkasid enam filee külge ei jääks. Allesjäänud osast (mis peale fileerimist alles jääb) pressi lõpuks kogu mahl potti.
- Lisa suhkur ning keeda keskmisel kuumusel kuni suhkur on ära sulanud ning vedelik on osaliselt ära aurustunud (umbes 10 minutit).
- Seejärel purusta kogu segu kas saumiksri või blenderiga. Jahuta!
Kas peaks kasutama suhkrusiirupit või lihtsalt suhkrut?
Suhkrusiirup on minu jaoks küll äärmiselt lihtne kasutada, aga ma ei näe otsest vajadust selle jaoks. Kui ma suhkrusiirupit kasutan, siis lisan suhkrusiirupisse veel ka suhkrut ja kuumutan, kuni suhkur on sulanud! Küll aga on suhkrusiirup oluliselt kallim kui tavaline suhkur ning see on ka põhjus miks ma seda ei kasuta.
Kui Sa kardad ise suhkrusiirupit keeta, siis minu soovitus on alati poti põhi veega märjaks lasta enne suhkru sisse valamist. See aitab suhkrut alguses nö soojendada paremini ja temperatuuri ka veidi alandada, et suhkur nii kiiresti ei pruunistuks ja kõrbema ei läheks. Sellegipoolest tuleb silma peal hoida, et karamell liiga kaugele ja tumedaks ei läheks. Kui suhkrusiirup on ilus kuldne/helepruun, siis ma eemaldan kuumuse ja segan sisse piparkoogimaitseained ja teised koostisosad. Kui Sa aga näed, et karamell on enne vürtside lisamist liiga pruuniks läinud (kõrbema), siis pigem alusta algusest. Aga miks? Sest see tumeda karamelli kõrbemaitse on nii domineeriv, et sellest ei saa lihtsalt head taigent. Videost on näha ka suhkrusiirupi valmistamise protsess! 😉 Igaks juhuks mainin ka ära, et tegelikult karamell on see, mis annab taignale ka tema piparkoogi nö värvuse. Niiet proovi seda mitte liiga heledaks jätta! 😊
Kas kasutada poe piparkoogimaitseainet või segada ise kokku?
Mina segan tavaliselt oma vürtsid alati ise kokku, sest just siis saan oma lemmikud asjad kokku ja on täiuslik komplekt minu jaoks! Muidugi võid ka poest pärit piparkoogimaitseainet kasutada.
Antud piparkoogitaigen säilib külmkapis vähemalt 2 nädalat. Enne kasutamist soovitan värsket taigent alati vähemalt 1 päev külmkapis hoida – siis hakkavad ka selle maitsed intensiivistuma ja paremini välja tulema.
PS! Kui Sa mõtled, et jõulud pole enam kaugel, siis Sul on õigus! Minu SOODUSKOODIDE lehelt saad endale hulganisti sooduskoode, millega saad endale nii tehnikat kui ka muud head ja vajalikku erinevatelt kodulehtedelt soodsamalt! Muuseas on seal ka Smeg’i sooduskood, millega saad kõik Smeg tooted 20% SOODSAMALT!
Mandariini-šokolaadi piparkoogitaigen
Koostisosad
Piparkoogitaigen:
- 350 g suhkrut
- 125 g kuuma vett
- 225 g võid
- 2 muna
- 450 g nisujahu
- 150 g mandlijahu
- 100 g täistera nisujahu
- 2 tl soodat
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 100 g tumedat šokolaadi
- 100 g mandariinipüreed (mina kasutasin Monin'i oma, sobib ka isetehtud apelsinipüree)
- 3½ spl RO TASTE! piparkoogimaitseainet
- ⅓ tl peensoola
- 2 tl vaniljepastat
RO TASTE! piparkoogimaitseaine:
- 2 spl kaneeli
- 1 spl kardemoni
- 2 tl jahvatatud nelki
- 1½ tl ingverit
- 1 tl muskaatpähklit
- 1 tl vürtspipart
Juhised
- Kasta pott veega märjaks ning lisa suhkur, kuumuta keskmisel kuumusel kuni kogu suhkur on sulanud ning on moodustunud helepruun karamell, keera kuumus välja!
- Sega sisse piparkoogi vürtsid ja keera kuumus kinni.
- Seejärel lisa KUUM vesi järk-järgult! Kuuma vett tuleb lisada aeglaselt, sest karamelli temperatuur on äärmiselt kõrge ning külma vee kiiresti lisamisel võib segu lihtsalt plahvatada. Seega rahulikult vett lisades ja samal ajal segades - videos näed, milline siirup välja peaks nägema! 😉
- Kui siirup on valmis, lase sel hetk jahtuda ning pane teise kaussi jahud, sooda, küpsetuspulber ning sool ja sega läbi.
- Lisa suhkrusiirupisse tükeldatud või ning sega kuni või on sulanud, seejärel lisa šokolaad ning sulata samuti.
- Praeguseks peaks taigen olema jahedam ning saa ka lisada ükshaaval munad ja need sisse segada.
- Viimasena sega suhkrusiirupisse vaniljepasta/suhkur ning mandariinipüree.
- Sega kuivained ja suhkrusiirup omavahel kokku ning tõsta taigen kilesse. Ideaalis võiksid seda maitsvat taigent nautida alles järgmisel päeval!
- Küpseta 180°C juures 5-6 minutit pehmete piparkookide jaoks ning 7-8 minutit kõvemate piparkookide jaoks.
Mulle tundub, et vesi on retseptist välja jäänud. :)
Kas saaks retseptis asendada suhkrust siirupi valmistamine ja valmis siirupi kogusega – nimelt kehvemad kodukokad või pliidid või nende kahe koosmõjul ei tule suhkrusiirupi keetmine igaühel välja… :D
Tegin lõpuks valmis siirupi (kogus täiesti umbes) ja apelsinikoorepastaga – kohutavalt maitsev sai. Aitäh!
Hei, tänud Annika! 😍 Tähelepanelik silm – lisasin ka selle nüüd juurde! 😉
Ma pole ise väga ammu nö valmis siirupit kasutanud, seega isegi ei tea, kui palju seda peaks panema. Aga kindlasti tuleks sellisel juhul heledat suhkrusiirupit kasutada.
Kui lähtuda loogikast, siis heledas suhkrusiirupis on 78g süsivesikuid 100g kohta. Suhkrus on 100g süsivesikuid 100g kohta, et saada sama kogus suhkrut valmis siirupist kätte, tuleks panna umbes 450g suhkrusiirupit. Ja muud vist juurde siis ei panekski – tundub, et suhkur ja vedeliku kogus tuleb umbes sama (kuna vee lisamisel see ka aurustub)!
Kuid samuti tuleb suhkrusiirup enne kuumaks saada ning natukene tumedamaks, siis alles lisada juurde piparkoogivürtsid – kuna vürtide kuumutamine toob nende maitse paremini esile! 😊
Aga aitäh Sulle veelkord! Igati asjalik küsimus ja loodan, et ka teistele on sellest vastusest abi! 😊
Aitäh! Väga hea retsept! Eelnevalt olen teinud lihtsalt tavalise nisujahuga, kuid seekord järgisin täpselt retsepti ja tegin nii nagu retseptis kirjutatud. Mandel, mandariin ja šokolaad! Leidsin vist oma uue lemmik piparkoogitaina! 😇😇
Seda on nii tore kuulda! Aitäh Sulle! 😍 Loodan, et jõulud tulevad siis eriti mõnusad ja piparkoogised! 🤗
PARIM piparkoogi retsept üldse ❤️ Tegin kõik nullist, ise…nii nagu kirjas ja no megahead 😋 sai tehtud ikka neli-viis korda ja nautisin iga korraga järjest rohkem taigna tegu ja paremaid piparkooke pole meie pere saanudki ❤️ Suur Aitäh Sulle, Rauno ❤️ See retsept läheb lemmikuks nr.1 ❤️
Aitäh Sulle! Nii tore on kuulda, et oled oma lemmikretsepti leidnud! 😍 Varsti tuleb veelgi lahedaid küpsetisi nii blogisse kui ka YouTube’i, niiet hoia silmad/kõrvad lahti! 😁😁
Kindlasti hoian ❤️
Lihtsalt väga hea retsept, maitseb ja kerge vormida.
Aitäh, seda on tore kuulda! 🥰 Tööd on omajagu, aga minu meelest ka on see maitse seda igati väärt! 😊