Fajita krevettide või kanaga?!
Ma ütlen päris ausalt, ma armastan mõlemaid versioone – nii kana kui ka krevettidega, küll aga selles retseptis teeme fajitad krevettidega. Sama moodi nagu ei tohiks kanafileed üle küpsetada, ei tohiks ka krevette üle küpsetada. Kui ma teen kanaga, siis ma tegelikult eelistan kasutada kana kintsuliha – see kannatab ja vajab veidi rohkem küpsetamist. Kui räägime krevettidest, siis need lasen ma alguses kiirelt pannilt läbi, et tekitada neile kerge karamelliseerunud krõbe kiht nende peale ning panni põhja samuti, mis annab roale hoopis uue maitsenüansi.
Mis on fajita?
Fajita tegelikult ise on just see roog, mis pannakse torilla peale. Ehk siis proteiin koos paprika ja sibulate ning maitseainetega. Mina lisan veel ka portobello seeneviile, et anda roale veidi lihaselisemat tekstuuri ja sügavamat maitsenüanssi veelgi juurde. Kui Sul portobellot ei ole võimalik kuskilt saada, võid ka kasutada täiesti pruuni šampinjone, piisab ka nendest.
Üldjuhul süüakse fajitat koos tortillaga, ma olen küll ise ka tortillat teinud, aga ütlen päris ausalt, kui Sul on kiire päev olnud, siis sobib ideaalselt ka poest leitavad versioonid, ei pea kõike ise tegema! 😁 Mina kasutan üldjuhul selle söömiseks väikseid Santa Maria tortillasid, sest need on head väiksed ja õhukesed, mahuvad ilusti kätte ja kui kõtu jääb tühjaks, siis saad alati ka järgmise juurde võtta. Kui Sa aga arvad, et ma peaks teiega oma tortillaretsepti jagama, siis anna mulle kindlasti teada ja ehk varsti jagan ka juba seda teiega. Siis saate süüa nii wrappe, fajitasid, isetehtud tortillakrõpse kui ka palju muud.
Aga fajita maitseainesegu on ju vaja…
Jällegi, alati on mitu varianti ja võimalikku lahendust! Mulle meeldib fajita segu nii ise kokku segada kui ka valmis segu aeg-ajalt kasutada! 🤓 Kui valmis segudest rääkida, siis on ju imelihtne, ostad ühe Santa Maria fajita maitseainesegu paki, viskad pannile ja on korras ning toit on imekiirelt ning maitsvalt valmis. Kui Sa aga oled selline katsetaja nagu mina ja Sulle meeldib palju maitseaineid kodus omada, siis võid proovida ka enda versiooni fajita segust. Mina kasutan selle jaoks kaheksat erinevat koostisosa: tšillit, suitsutatud paprikat, vürtsköömneid, küüslauku, koriandriseemneid, oreganot/punet, Cayenne’i pipart ja suhkrut.
Fajita maitseinesegu retsept:
1 1/2 spl suitsutatud paprikapulbrit
1 spl küüslaugupulbrit
1 spl oreganot
1/2 spl kuivatatud teravat tšillit,
1/2 spl jahvatatud vürtsköömneid,
1/2 spl jahvatatud koriandrit
1 tl suhkrut
1/2 tl Cayenne’i pipart
Mõõda ja sega kõik ained kausis või purgis kokku. Kui mõni maitseainesegu ei ole jahvatud, siis purusta/sega kõik uhmri või blenderiga üheks. Kui tahad maitseainetest tugevamat maitse välja saada, siis rösti segu ka kuival pannil 1-2 minutit madalal kuumusel, kuni tunned, et maitseained hakkavad lõhnu eraldama (see ei ole kohustuslik, aga on soovituslik samm).
Mida võiks veel fajitade kõrvale süüa/juua?
Kuna fajita on ise nii mõnus Mehhiko roog, siis soovitan pigem siia kõrvale just midagi samast piirkonnast ehk siis fajite peale kindlasti ka mu imelist GUACAMOLE‘t ja kõrvale miks mitte üks imekiire ja lihtne TEQUILA SUNRISE – mis on ka veidi omapärase vimkaga, niiet kindlasti veidi uudistamist Sulle! Kuid nagu Sa tead, retsepte tuleb alati juurde, niiet proovi, katseta ja hoia ikka pilk peal mu blogil. Liitu kindlasti ka meililistiga! 🥰
Spicy fajita krevettidega
Koostisosad
- 1 kollane paprika
- 1 punane paprika
- 1 portobello seen (või 100g šampinjone 1 portobello asemel)
- 1 suur valge sibul
- 200-250 g tooreid hiidkrevette
- 2 värsket teravat tšillit (piri-piri, rawrit vms)
- 4-5 küünt küüslauku
- 1 laimi mahl (võid ka kasutada sidrunit kui laimi pole)
- 1 Santa Maria fajita segu (või kasutad tervet kogust isetehtud segu minu blogipostitusest)
- Peotäis värsket koriandrit
- Soola/pipart
- Õli
Serveerimiseks:
- 8 tk Santa Maria minitortillasid
- Hapukoort
- Guacamolet
- Santa Maria tšillimajoneesi
- Värsket koriandrit
- Värsket lehtsalatit (soovi korral)
Juhised
Fajita segu:
- Puhasta paprika ja lõika umbes alla 0,5-1cm laiused ribad, sama laiad ribad lõika ka seentest.
- Koori ja puhasta sibul ja lõika pooleks. Lõika veidi õhemad ribad risti sibulat (nö poolkuud).
- Kuumuta pannil õli ja alusta krevettide praadimisega kuumal pannil, umbes 30-45 sekundit, kuni krevetid on kuldpruunid, kuid mitte päris küpsed. Sellest saad kuju järgi aru!
- Tõsta krevetid taldrikule eraldi jahtuma ja liigu edasi sama panni ja köögiviljadega – viska seened kõige alla, paprika nende peale ja sibul viimasena. Sega ja prae kuni paprikale hakkab värvi tulema.
- Samal ajal haki küüslauguküüned ja terav tšilli, lisa need pannile koos Fajita maitseaineseguga (või lisa segu veidike hiljem).
- Kui paprikad on valmis peaaegu valmis – seest veel kergelt krõmpsud ja pealt pehmed (hoiavad kuju), siis lisa ka veel krevetid ja tsitrusemahl ning sega kõik läbi. Kuumuta kuni krevetid on soojad uuesti ning õige kujuga – C täht!
Serveerimine:
- Enne serveerimist küpseta tortillasid mõlemalt poolt pannil keskmisel kuumusel ~1 minut. Või 200°C ahjus ülevalt-alt kuumutusega paar minutit (kuni soojad, aga mitte krõbedad). Suuremaid koguseid on kergem ahjus teha.
- Serveeri fajitad endale sobivate lisanditega, kui tahad midagi värsket, võid lisata näiteks lehtsalati kõige alla, tortilla peale.
- Seejärel tõsta fajita segu tortillale, peale garneeringuks lisa veidike guacamolet, hapukoort (aitab mahendada seda vürtsipidu Su keelel) ning veidike ka tšillimajoneesi. Kaunista värske koriandriga!
Lisa oma arvamus