Kartulisalat krevettidega
See ei ole Sinu klassikaline kartulisalat – see on mõnusalt suvine, kerge ja tsitruseline kartulisalat krevettidega! 😇 Mina grillin kartulid läbi, et neile veel seda mõnusat lisamaitset anda. Kui Sulle grillitud kartulid ei meeldi, siis võid vabalt ka lihtsalt keedetud kartulid pooleks lõigata ja maitsestada.
Miks mulle see salat meeldib? Sest see meenutab mulle natuke Nicoise salatit. Kastmena kasutan mina siin sidrunivinegretti ja tuunikala asemel krevette. Ma tavaliselt kasutan toorelt külmutatud hiidkrevette, aga selle salati puhul tegin oma elu lihtsamaks ning kasutasin juba keedetud krevette! Kasutasin Marine kooritud ja keedetud hiidkrevette sabaga, suurus 31/40. Kusjuures, mida väiksem on number, seda suuremad on krevetid, ehk siis 31/40 krevetid on suuremad kui näiteks 250/350 krevetid.
Kartulisalati retsept
See kartulisalat on tegelikult suht lihtne, Sul läheb vaja vaid loetud koostisosi ja hakkimist on tegelikult väga palju vähem. Või noh, võrreldes tavalise kartulisalatiga! 😁 Kartulitest meeldib mulle kasutada värskeid väikseid kartuleid, mida on vaja vaid pooleks lõigata (võid ka 4ks lõigata, näiteks pikkupidi). Lisaks veel aedube (Türgi ube), kirsstomateid (et salatile värvi lisada, kasuta erinevat värvi kirsstomateid), punast sibulat ja murulauku. Kastmeks on lihtne ja suvine sidrunivinegrett, kuhu läheb samuti väga vähe koostisosasid.
Suvine sidrunivinegrett
Kui tavaliselt tehakse kartulisalat ikka hapukoore ja majoneesiga, siis mina tegin selle salati hoopis sobivamaks suvisele ajale. Lihtne sidrunivinegrett on täpselt see, mis teeb sellest salatist selle, mis ta on. Koostisosi on vähe, aga maitset see-eest rohkem kui küll! Ma kasutan sidrunivinegreti jaoks extra virgin oliiviõli, sidruneid, Dijoni sinepit, küüslauku, mett, soola, tšillisädemeid ning siin salatis ka värsket tüümiani.
Tuletan meelde, et nagu iga kartulisalati puhul, siis ka selle puhul võiks kastet piisavalt olla! Kohe kui salat veidikene seisab, siis tõmbab see kastme enda sisse ja võib minna kuivaks. Et saada seda korralikku sidrunist mekki, ära lisa kohe kogu kastet ära – reguleeri vastavalt maitsele! Kui kastet jääb alles, siis ära viska seda ära vaid proovi salatit enne serveerimist uuest. Kui on vaja kastet veel juurde lisada, siis on Sul see juba olemas. 🤗
Soe kartulisalat värskest kartulist…
Kuigi selles salatis on kasutusel grillitud kartulid, ei pea see salat tingimata soe olema. Kui Sa tahad, siis võid sellest ka täiesti sooja salati teha ning röstida grillilt või pannilt ka aedoad läbi. Otsest vajadust selle jaoks aga pole! Mina jahutan peale grillimist veel kartulid kergelt maha, et need värskeid koostisosi nö hävitama ei hakkaks. Ja kui Sa küsid minult, et miks ma värskeid kartuleid kasutan… Tavaliselt tehakse ju kartulisalat ikka vanadest kartulitest, siis põhjus on lihtne – ma ei pea neid koorima! 🤣
Milliseid salateid veel suvistele pidudel nautida?
Suvi on nii mõnus aeg grillimiseks, aga ka sünnipäevadeks, piknikeks ja miks mitte ka lihtsalt sõpradega aja veetmiseks või saunaõhtuks. Hea toit on see, mis teeb ühest heast õhtust suurepärase õhtu! Suviseid salateid on mul ju blogis veelgi – näiteks TABBOULEH SALAT või hoopiski TERVISLIK CAESARI SALAT, mis on vähendatud rasvasisaldusega, aga maitseb sisuliselt ju nagu päris. 🤗 Kui tahad midagi veidi standartsemat, siis on mul ka ühe kiire MAKARONISALATI retsept blogis, mis on samuti veidi kergem versioon muidu rasvasest salatist.
Grillitud kartulisalat hiidkrevettidega
Koostisosad
Salat:
- 1 kg värskeid koorega kartuleid (kui on võimalust, võid kasutada ka mitut erinevat värvi, mina kasutasin vaid kollaseid)
- 300 g Marine külmutatud ja keedetud hiidkrevette (kogus sulatatult ~240g)
- 250 g aedube
- 250 g erivärvi kirsstomateid (kasutasin punaseid ja kollaseid)
- 1 punane sibul
- Värsket murulauku
Kartulite maitsestamiseks:
- 1½ spl oliiviõli
- 5 oksa värsket tüümianit
- 1 tl kuivatatud oreganot
- 2 küünt küüslauku
- ½ tl soola
Kaste:
- 90 g Extra Virgin oliiviõli
- 65 g sidrunimahla (mina sain selle ühest sidrunist)
- 1 sidruni koor
- 1 tl Dijoni sinepit
- 1 küüs küüslauku
- 1 spl vedelat mett
- ¼ tl soola
- 5 oksa värsket tüümiani
- Tšillisädemeid (maitse järgi)
Juhised
- Pane suuremasse potti külm vesi, maitsesta 1 tl soolaga ja lisa ka kohe kartulid. Keeda kartulid pehmeks. Minul läks väikeste kartulitega ca 12 minutit aega - tegelik aeg oleneb Sinu pliidist ja kartulite suurusest.
- Samal ajal pese puhtaks aedoad, lõika otsad maha ja lõika pooleks. Keeda soolaga maitsestatud vees ca 5 minutit, kuni pehmed aga seest veel kergelt krõmpsud.
- Kui kartulid ja oad on keedetud, siis jahuta täielikult. Et oad päris pehmeks ei läheks võid nad külma meega maha jahutada ja korralikult ära nõrutada.
- Valmista kaste - pane kõik koostisosad peale õli blenderisse või köögikombaini ja purusta kõik kokku. Seejärel lisa peene joana oliiviõli kuni kogu kaste on kokku hakanud ja kreemine.
- Kui kartulid on jahtunud, lõika nad pooleks ja maitsesta kõigega, mis on kartulite maitsestamiseks välja toodud. Sega läbi ja jäta hetkeks seisma.
- Valmista grill ette ja soojenda see keskmise kuumuseni.
- Pane kartulid restile ja grilli ühelt poolt ca 5 minutit kuni triibud peal. Lase ka teiselt poolt läbi ca 1-2 minutit. Kui kartulid valmis, jahuta!
- Pese kirsstomatid puhtaks ning lõika pooleks ja pane kaussi.
- Koori sibul ning lõika pooleks ning viiluta peenikesteks viiludeks (poolkuudeks). Võta ka väiksem peotäis murulauku ning lõika peeneks.
- Lisa kaussi jahtunud aedoad, grillitud kartulid, sulatatud ning kuivatatud krevetid ja alguses pool kastmest, sega läbi ning vajadusel lisa veel kastet. Enne serveerimist lase salatil veidike maitsestuda ning vajadusel lisa veel kastet või pane kaste kõrvale.
Lisa oma arvamus