Mis on makroonid?

Makroonid on ülipopulaarsed Pranstsumaalt pärit maiused – täpselt mandliküpsised, mille tekstuur on väga erinev kõikidest teistest küpsistest. Nad on pealt krõbedad, seest nätsked ja mahlased!

Makroone on võimalik teha 3 standartsel meetodil – Itaalia, Prantsuse ja Šveitsi – variatsioone leidub veelgi! Aga mis on mis?

  • Itaalia meetod – suhkrusiirupiga valmistamine, kuum suhkrusiirup valatakse vahustatades munavalgetesse. (kõige parem algajale – väiksem võimalus ületöödelda)
  • Prantsuse meetod – suhkur ja munavalge vahustatakse koos tugevaks vahuks (suhkru kuumutamist enne ahju ei toimu).
  • Šveitsi meetod – vesivannil kuumutatakse munavalge ja suhkur kuni suhkru lahustamiseni. Seejärel vahustatatakse antud segu tugevaks vahuks (riskantsem, oht et muna kalgendub enne vahustamist – algajale kõige ebasobivam).

Meie teeme selles retseptis ka Itaalia meetodil – oluline on kindlasti termomeeter, mis kannataks kuuma! Kuna makroonide puhul on tähtis saavutada suhkrusiirupile täpselt õige temperatuur. Suhkur ei tohi karamelliks muutuda, st üle 118°C ei tohi temperatuur tõusta! Ideaalne on 117°C, siis on suhkur nö nätske ja voolav, aga ei hakka veel kokku.

Antud makroonid on tehtud šokolaaditäidisega ja ka kestadesse on pandud naturaalseks värviks kakaod – kui Sina ei taha šokolaadi omasid teha vaid näiteks hoopis sidruniga, siis asenda kakao külmkuivatatud sidrunijahuga ning vahele lisa mu kõige imelisem SIDRUNIKREEM! 😍 Kui tahad aga kasutada toiduvärve, siis kasuta sama koguse kakao asemel lihtsalt mandlijahu ning lisa toiduvärvi (eelistatavalt geeltoiduvärv).

Makroonid šokolaaditäidisega

Makroonid on ülipopulaarsed Pranstsumaalt pärit maiused - täpselt mandliküpsised, mille tekstuur on väga erinev kõikidest teistest küpsistest - pealt krõbedad, seest nätsked ja mahlased!
Ettevalmistuse aeg: 1 tund
Küpsetusaeg: 12 minutit
Aeg kokku: 2 tundi
Toidukord: Dessert
Köök: Prantsuse
Raskusaste: Raske
Portsjone: 35
Kaloreid: 65kcal

Koostisosad

Makrooni kestad:

  • 90 g munavalgeid
  • 90 g mandlijahu
  • 20 g kakaod
  • 45 g tuhksuhkrut
  • 225 g suhkrut
  • 45 g vett
  • Not soola

Šokolaadikreem (kogu kreemi ei pea küpsiste jaoks ära kasutama, võid ka niisama nautida):

  • 100 g vahukoort
  • 30 g suhkrut
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 20 g espressolikööri või espressot (mina kasutasin Koskenkorva espressolikööri)
  • 50 g toorjuustu (või võid - toorjuust loob pehmema kreemi, või aga tugevama)

Juhised

  • Paneköögikombaini/blendrisse mandlijahu, tuhksuhkur ja kakao, purusta läbi, kunisegu on ühtlane. Sõelu saadud segu eraldi kaussi.
  • Eralda munadelt munakollased ja tõsta valged eraldi nõusse.
  • Kaalu potti vesi ja suhkur ning pane keskmisele/madalale tulele kuumenema. Kui suhkrusiirup jõuab 110°C peale, siis lisa mikserikaussi näpuotsatäis soola ning pane mikserdama kuni tekib kerge valge vaht.
  • Selleks ajaks peaks jõudma ka siirup 117°C kuni 118°C, eemalda siirup kuumuselt ning lisa kohe peene joana munavalgele. Lase mikseril edasi töötada kuni segu temperatuur on langenud ning on moodustunud nõtked keskmise tugevusega tipud munamassile (vaata videost).
  • Sega omavahel 1/3 munavalgest mandliseguga ning sega põhjalikult. Hiljem lisa kogu segu tagasi mikserisse ja spaatli otsikuga lase seguneda madalal kiirusel ühtlaseks ning jooksvaks kreemiks. (kui tahad seda käsitsi teha, siis kasuta spaatlit ning tee 8-kujulisi ringe - kausi servadest keskele ja nii mõlemat pidi)
  • Täida pritskott saadud seguga ning pritsi piisavate vahedega taigen küpsetuspaberile. Seejärel lahtise käega löö plaadi põhja, kuni makroonid vajuvad ühtlaseks. Kui pealispinnale on jäänud mullid, tee need katki hambatikuga.
  • Küpseta ülevalt-alt küpsetusega ahjus 150°C juures 12-15minutit. Seejärel lase täielikult jahtuda. Kui teed 2 plaati korraga siis 145°C juures pöördõhuga. Võta ahjust ning lase täielikult jahutda!

Kreem ning komplekteerimine.

  • Lisa potti vahukoor ning suhkur ja kuumuta kuni keemiseni/suhkru sulamiseni.
  • Pane kaussi tume šokolaad, liköör ning natuke soola. Vala kuum koor peale ning jäta hetkeks seisma, seejärel sega läbi kuni šokolaad on sulanud. Jahuta täielikult!
  • Jahutatud kreem pane mikserisse ning vahusta tugevamaks vahuks - seejärel lisa toasoe toorjuust või või ning lase täielikult seguneda.
  • Makroonide kokkupanekuks sobita omavahel esmalt küpsised ning täida pritskott kreemiga ja täida makroonid soovitatavalt pane vähemalt ööepävaks õhutihedasse karpi külmkappi, et maitsed saaksid seguneda ning küpsise lõplik tekstuur tekkida!
  • Naudi!

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1makroon | Kaloreid: 65kcal | Süsivesikuid: 10g | Valku: 1g | Rasvu: 3g | Millest küllastunud rasvhappeid: 1g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 9g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.

Lisainfo

Siit saad ka makroonide jaoks pritsimispõhja - Makroonide vorm*
*Kui prindid vormi välja, siis prindi kas A3'le või kui Sul on A4 printer, siis suurenda väljatrükk 200% peale ning prindi kahele lehele ja kleebi kokku! 😉 Šabloon käib küpsetuspaberi alla ning saad selle pärast sealt ka ilusti välja.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid