Mis on tabbouleh salat?
Tabbouleh salat on üks megahea värske salat, mis sobib nii kõrvalroana kui ka täiesti iseseisva roana igale poole. Mina aga tavaliselt lisan juurde ka liha või kala, seekord lisame grillitud hiidkrevetid.
Tabbouleh salati retsept
Tabbouleh salati ehk bulgurisalati põhiline koostisosa on bulgur ehk aurutatud ja purustatud nisukruup. Mina eelistan kui bulgur on oma fraktsioonilt pigem peenem kui suurem – suuremad on ka süües ebameeldivamad (nagu sööks terveid kruubitange). Väiksema fraktsiooniga bulgur on hea õhuline, pehme ja mõnus – SEE on näiteks hea bulgur, mida soovitan kasutada!
Kuigi salat on ise väga hea toitev, siis soovitan valguallikana juurde lisada hiidkrevette, muidugi sobib ka muu kala või liha, aga krevetid on parimad – kui tahad veel eriti aasiapäraseid hiidkrevette, siis vaata SIIA! 😉 Kui Sul on aga tunne, et ei tahagi midagi loomset peale juustu lisada, siis võid valguallikana hoopis kikerherneid näiteks lisada (mina lisan kikerherneid ka vahest lihale niisama juurde).
Mis on bulgur?
Bulguri töötlemine sarnaneb veidi kuskussile, aga erinevalt kuskussist ei alustada bulguri puhul jahust/mannast. Bulguri valmistamiseks kasutatatakse kõvasid nisuteri, neid puhastatakse, aurutatakse, kuivatatakse ning seejärel jahvatatakse neid erilises kiviveskis. Miks kogu see tootmisprotsess eriline on? Sest bulgur ei kaota sellise töötlemise käigus pea üldse mikrotoitaineid. Bulguri tangud on eriti tervislikud, kuna neis on palju kiudaineid, B-vitamiini ja kaaliumi, lisaks on sellel ka madal glükeemiline indeks, mis tagab kaua kestva täiskõhutunde ning väldib kiireid veresuhkru tõuse. Eriti hea on sellel otstarbel veel täisterabulgur.
Mida juua sellise mõnusa bulgurisalati kõrvale?
No mina soovitan siia kõrvale kas roosat veini või SIDRUNI LIMONAADI! Sidruni limonaad sobib ilmselgelt kõigile ja on pigem selline klassikalisem variant. Veinidest soovitan selle salati kõrvale roosat veini – tegin enda jaoks täieliku üllatava avastuse – Bodvár N°1 Pearly Rose. See on Prantsusmaa rosé vein, mis sisaldab ka kerget mulli kuid tegemist ei ole siiski vahuveiniga.
Tabbouleh salat krevettidega
Koostisosad
Salat
- 150 g bulgurit
- 200 g kirsstomateid
- 200 g kurki
- 1 väike punane sibul (~50 g)
- 100 g pehmet feta juustu
- 1 suur peotäis värsket peterselli (~20 g)
- 1 väike peotäis värsket piparmünti (~12 g)
- 20-30 g Extra Virgin oliiviõli
- ½ sidruni mahl
- Soola/Pipart
Krevetid
- 300 g Marine tooreid krevetisabasid (1 pakk)
- Soola/pipart/tšillihelbeid
- ½ sidruni mahl
Juhised
- Pane krevetid käesooja vee sisse sulama.
- Keeda bulgur – lisa potti 300ml vett ning maitsesta soola võiköögiviljapuljongiga (1 kuubik). Keeda umbes 10 minutit, aegajalt segades –segades kasuta kahvlit, mitte lusikat, et bulgur jääks õhuline. Jahuta täielikult!
- Haki kõik salati koostisosad – kirsstomatid neljaks, kurk lõika neljaks ning viiluta. Sibul lõika keskelt pooleks ning haki peened viilud. Pudista ka näppude vahel feta juust salatisse (pehme feta lisab salatile kreemilisust - kõva fetaga näeb salat nö puhtam välja, aga mahlasust on vähem).
- Haki petersell ja piparmünt väga peeneks ning lisa salatile koos õli, sidrunimahla ning bulguriga, sega läbi ning vajadusel maitsesta soola/pipraga.
- Koori krevetid ning kuivata täielikult köögipaberiga.
- Grilli või prae krevette ühelt poolt umbes 1 minut keskmisest suuremal kuumusel, pööra ümber ning maitsesta maitseainetega vastavalt enda soovile(võid ka lisada küüslaugupulbrit, kui sul seda on).
- Kui krevetid on peaaegu valmis, vala üle sidrunimahlaga ning serveeri koos salatiga!
Lisa oma arvamus