Arbuusisalat ehk arbuus feta juustuga, miks?!
Arbuusisalat küpselt magusa ja mahlaka värske arbuusi ja soolaka feta juustuga. Kuigi algselt võib see kombinatsioon tunduda absurdne ja ajuvaba, siis tegelikkuses on see paaripanek imeline! Kui arbuusihooajal seda salatit teha, siis on kõik täpselt paigas, sest arbuusi naturaalne mahlakus ja magusus mängib ideaalselt feta juustu kreemilisuse ja soolakusega. Lisaks veel veidi punast sibulat, värsket münti, veidikene laimimahla ja kui soovi, võib alati lisada ka palsami äädika kreemi.
Arbuusisalati retsept
Arbuusisalat on oma lihtsuse poolest täielik ime, ma ütleks! Esimest korda sain ma arbuusisalatit juba väiksena, kui mu sugulane – Grete – seda meile grilli kõrvale valmistas! Sobib ideaalselt ka šaslõki jms kõrvale – eriti hea just näiteks sealiha kõrvale! 🥰 Aga nii palju kui ma mäletan, siis Grete tegi seda veidikene teistmoodi (kasutas basiilikut mündi asemel). Minul on aga oma versioon sellest salatist, kuhu Sa ei pea lisama ei soola ega pipart isegi – kõik on mõnusalt tasakaalus.
Teravust lisab münt, soolasust lisab feta juust – võid valida nii pehme kui kõva Feta juustu – ma eelistan ise kõvemat tüüpi, sest siis näeb salat puhtam ja ilusam välja, pehme laguneb liigselt ära! Mina kasutan näiteks Olympus fetajuustu kuubikuid juba valmiskujul. Arbuus ise lisab muidugi seda mõnusat magusust ja punane sibul annab samuti natuke mõnusama vürtsika alatooni sellele salatile (kui Sulle sibul ei maitse, siis võid selle ka täiesti ära jätta! 😊 Kastmeks lisan ma vaid veidike laimimahla ning serveerin alati nii, et palsamiäädika kreem on kõrval – kes tahab saab seda lisada ja kes ei taha, see võib salatit ilma selleta süüa. Aga minu jaoks lisab palsamiäädika kreem mõnusat umami maitset, ilma salati välimust rikkumata ja domineerimata, mis võib tavalise palsamiäädika lisamisel juhtuda.
Arbuus – milline on parim valik arbuusisalatisse?
Hea arbuusisalati jaoks vajad Sa kindlasti hästi küpsenud arbuusi, mis on mahlane ning sügavpunane (ideaalis ka ilma seemneteta)! 😁 Mina eelistan ilma seementeta arbuusi, sest ma ei viitsi neid seemneid sealt välja nokkida. Aga kuidas garanteerida, et arbuus on ilma seemneteta? Kui isegi poes on kirjas, et arbuus on seemneteta, siis tasub sellegi poolest teha oluline tähelepanek – vali alati väiksem arbuus. Mida rohkem arbuus kasvab, seda rohkem seemneid ta sisaldab, mida väiksem ta on, seda vähem seemneid (sama asi kehtib ka üldjuhul isegi seemneteta arbuusi kohta).
Küpse arbuusi kindlaks tegemine – mille järgi teha kindlaks, kas arbuus on küps?
Arbuusi küpsust on võimalik kindlaks teha mitmel erineval viisil. Aga kuidas veenduda, et saada parim võimalik arbuus, mis on mahlane ja magus? Panen siia mõned olulised mõtted:
- Osta arbuusi õigel hooajal – kõige parem on osta arbuusi just sellele ideaalsel hooajal, arbuusi hooaeg on juunist septembrini.
- Vali oma suuruse kohta raskeim arbuus poest – kui tahad väikest arbuusi, siis ära võta esimest ja nö kõige ilusamat! Katsu ja kaalu kätega erinevaid arbuuse, mis on enam-vähem sama suurusega ning võta neist kõige raskem. Mida raskem on arbuus oma suuruse kohta, seda mahlasem ja magusam ta on!
- Jälgi arbuusi lamamiskohta/laiku – ehk siis seda kohta, millega arbuus maa peal kasvades maha toetub (üldjuhul alumisel poolel, harva külje peal). Kui see koht on valge, siis pole arbuus küps, kui see on koht on kollane, siis on arbuus mõnusalt küpsenud! Mida kollasem see laik on, seda magusam arbuus! 😉
- Vaata arbuusi värvust – mida tumedam roheline on koor seda parem! Kui Sul on valida heleda või tumeda koorega arbuus, siis eelista kindlasti tumedat! Lisaks on küpsema arbuusi pealispind matt, vastupidiselt tooremale arbuusile, mis on väliselt läikiv.
- Võimalusel jälgi ka varre värvust – kui see on roheline, on arbuus toores kui aga pruun, siis on arbuus mõnusalt küpsenud ja magus. Sarnasest metoodikast rääkisin ma teile ka avokaado kohta oma GUACAMOLE retseptis! Seal oli küll veidi teistpidi värvidega, niiet mine loe ise lähemalt!
- Analüüsi arbuusi kuju – mida ümaram kuju, seda parem arbuus. Kui näed piklikku arbuusi, siis see on üldjuhul vesine ning arbuusile omale magus maitse pole veel välja kujunenud. Mida ümaram on arbuus, seda rohkem on ka seda mõnusalt arbuusile omast magusat maitset tekkinud.
Ehk siis mitu aspetki, mida on võimalik jälgida ideaalse arbuusi valimisel, aga kui neist paarigi analüüsid, siis saad igal korral tõenäoliselt palju parema arbuusi kui lihtsalt esimest ettejuhtuvat võttes.
Arbuusisalat ja mida veel kõrvale nautida?
Igasuguse palavusega on arbuusisalat imeline jahutus, küll aga võid ju arbuusisalati kõrvale nautida ka neid TŠILLISES APELSINIMARINAADIS KREVETTE– need on mu kindlad lemmikud! Kui aga tahad mingeid häid jooke siia kõrvale, siis tervele perele sobiv ja isetehtud SIDRUNI LIMONAAD on Sinu selle suve hitt kindlasti! 🥰 Kui aga tahad hoopis miskit kokteili selle salati kõrvale ja õhtut murdma, siis vali midagi kokteilidest endale SIIT! 😉
Arbuusisalat feta juustuga
Koostisosad
- 1-1,2 kg puhastatud arbuusi (koorteta ja seemneteta)
- 1 väike punane sibul
- 150-200 g feta juustu (võid ka juba kuubikutena osta nii nagu ma ostsin)
- ~10 g värsket piparmünti (kui Sul münt ei maitse, siis võid ka basiilikut kasutada!)
- 1 laimi mahl
- Palsamiäädika kreemi (serveerimiseks)
Juhised
- Koori ja vajadusel puhasta arbuus seemnetest, lõika sellest ca 1-1,5 cm kuubikud.
- Koori sibul, lõika pooleks ning lõika sellest õhukesed nö poolkuud/viilud.
- Võta värsket piparmünti, pane kõik lehed omavahel kokku ning haki peened ribad/viilud.
- Lisa salatile ka nõrutatud feta juust ning 1 laimi mahl.
- Sega läbi ja serveeri - serveerimisel võid peale niristada ka palsamiäädika kreemi.
Tead, eriti maitsev on koos mustade oliividega … sel juhul pole mu arust palsamiäädika kreemigi tarvis! Aitäh Sulle suurepäraste videode ja retseptide eest! Ja see tõstev energia (süda)!!!
Aitäh Sulle! Seda on nii tore kuulda ja kui paistab veel välja ka, et naudin seda, mida teen, siis järelikult teen õiget asja! 🤪
Ma ise kasutan oliive rohkem Kreeka salatisse, arbuusisalatit ma armastan just palsami äädikaga! Aga kindlasti proovin ka oliividega! 🙌