Gin Sour ja Gin Tonic kokteilid suveks või niisama nautimiseks…
Ma pean ütlema, et gin on üks mu lemmikuid kangeid alkohoolseid jooke – selle mõnusalt karge ja kuiv maitse on minu jaoks eriti värskendav. Lisaks sobib gin väga paljudesse kokteilidesse ning tänapäeva valikut arvestades on see ka eriti mõnus, sest igal inimesel on võimalik oma lemmik leida. Selles postituses tutvustan teile kahte, tegelikult lihtsat retsepti – Gin Sour ehk vahutav džinni kokteil, milles on eriline koostisosa ning lisaks ka Gin Tonic, mis on sisuliselt täiesti standartne kokteil. 😊
Mis on gin (džinn)?
Gin ehk eesti keeles džinn on teraviljapiiritusest, veest ning ürtidest valmistatud alkohoolne jook, kusjuures õige džinn peab sisaldama kadakamarju! Vaid siis saab džinni tõeliseks džinniks nimetada. Küll aga kasutab iga tootja erinevaid maitseid, et teha just nende jook eriliseks, populaarsemad lisamaitsed on näiteks – mandlid, heinputk, aniis, apelsinikoor, kardemon, kaneel, koriandriseemned, paradiisiterad, võhumõõk, sidrunikoor, lagrits, muskaatpähkel, safran, ingver jms. Tänapäeval tehakse ka eriti palju maitsedžinne – rabarberidžinn, vaarikadžinn, kurgidžinn jms.
Gin on pika ajalooga alkohoolne jook, mille esimesed märgid võib leida juba 15ndast sajandist, mainimisi võib isegi varasemast ajast leida. Algselt hakati džinni valmistama Hollandis. Jook oli mõeldud ravimiks, millele maitse meeldivamaks muutmiseks lisati kadakamarju. Seetõttu sai uus alkohoolne jook nime genever (tuletatud prantsuskeelsest sõnast genièvre, mis tähendab kadakamarja).
Gini kokteilid
Kuna džinn on maailmas aina suuremat populaarsust kasvatav jook, siis ei tasu imestada, et inimesed seda ka erinevalt joovad. Minul on 2 lemmikut versiooni – üks on munavalgega Gin Sour ja teine on veidike standartsem – džinn toonik! 😜
Gin Sour
Kusjuures, mulle viimasel ajal meeldib aina rohkem ka taimne toit ja ma mõtlesin, et mida huvitavat ma teie jaoks teha võiksin. Kuna Gin Sour on üks mu suuri lemmikuid, aga midagi sarnast olen ma teile juba teinud, siis ma mõtlesin täiesti “outside-the-box” seekord. Mõtlesin, et võiks teha midagi, mida ma kunagi varem teinud ei ole… Ja nii see sündiski! 😁 Ma kasutan munavalge asemel aquafabat ehk kikerhernevedelikku. Varasemalt olen ma teinud ju selle sama vedelikuga ka MAAPÄHKLIVÕIVAHTU! Aga nüüd mõtlesin, et seda ma ju nii tihti ei tee – et mida veel võiks sellega teha ja no gin sour’t ma tarbin rohkem! 😂
Naljakas ongi see, et ma pole julgenud seda isegi Googeldada, niiet ma ei tea, kas vegan maailmas seda tegelikult ka tehakse või mitte. Aga minu esimene mõte oli, et tal on omapärane maitse ning võib-olla see kokteil ei maitse nii hästi siis?! Siis mõtlesin juba eos, et mul on ju suhkruvaba vanilje siirupit, et kasutan seda ka selle sees, et see kindlasti peidab maitse ära. Ja siis lõpuks jõudsin ma ka täiesti uue džinnini, mis lihtsalt tundus ideaalne sellesse suvisesse kokteili – Saaremaa RAS GIN! 😇 Ja kui ma päris aus olen, siis see kokteil maitseb nagu mannavaht – lihtsalt imeline! Ma ütleks, et isegi parem kui munavalgega! 😜
Džinn toonik
Džinn toonik on kindlasti üks kõige populaarsemaid kokteile üldse, mis isegi ei vaja tutvustust tõenäoliselt. Küll aga siin näitan ma teile ka retsepti, kus tulevad välja need kõige paremad Vahemere maitsed – sidrun, kurk, rosmariin. Lisaks üks väga eksootiline džinn – Nordic Spirits Lab Mediterranean Gin on käsitöödžinn, mis on inspireeritud värsketest Vahemere maitsetest. Kokku saadki ühe mõnusa kokteili, mida võid nautida näiteks Kreekapäraste salatite kõrvale või miks mitte hoopis ka päikest võttes ning silmi sulgedes mõelda, et oled hoopis kuskil välismaal. 😉
Mida nautida gini kokteilide kõrvale?
Kui Sa juba Gin Sour’t teed, siis jääb ju Sul ka kindlasti juba konservkikerherneid alles – nendest võid endale selle imelise PÄIKESEKUIVATATUD TOMATIDEGA HUMMUSE teha, mida nautida tortillade vms kõrvale. Samuti ei tohiks ära unustada ka minu tervislikke RÖSTITUID KIKERHERNEID – ideaalselt krõbe snäkk Sinu snäkilauale! Või teed hoopis midagi toekamat, näiteks KODUNE SUSHI. Retsepte on palju, niiet leia endale need kõige sobivamad! 🙌
Gin Sour ehk vahune vaarikas
Koostisosad
- 40 g kikerhernevedelikku (või 1 munavalge)
- 4 cl Saaremaa RAS Gini
- ½ laimi mahl
- 2 cl suhkruvaba vaniljesiirupit (mina kasutan nt Monin oma)
- Kaunistuseks värskeid vaarikaid
- Jääd
Juhised
- Gin Sour’i jaoks pane šheikerisse peotäis jääd, lisa džinn, kikerhernevedelik, vaniljesiirup ja laimi mahl.
- Pane šheikerile kaas peale ja pane rätik ümber ning raputa intensiivselt ca 30 sekundit.
- Pane šheikerile sõel peale ja vala otse martini klaasi.
- Serveerimisel lisa kokteilitikuga kaunistuseks värsket vaarikat ja piparmündileht.
Toitealane väärtus
Gin&Tonic ehk džinn toonikuga
Koostisosad
- 4 cl Nordic Spirits Lab Mediterranean Gin
- 2 viilu värsket kurki
- 1 viil sidrunit
- 1 oks värsket rosmariini
- Palju jääd
- Pikendamiseks Double Dutch Indian toonikut
Juhised
- Jahuta klaas jääga, kuhu kokteili teed – lisa klaasi 4-5 jääkuubikut ning keeruta seda umbes 15 sekundit.
- Vala sulanud jää välja ning lisa värsket jääd vähemalt poole klaasi ulatuses.
- Köögiviljakoorijaga tõmba 2 peenikest kurgiviilu ja lisa klaasi, lisaks lõika ka 1 sidruni viil pooleks ja lisa klaasi.
- Peksa rosmariini mööda käeselga, kuni tunned rosmariini aroome, lisa püstiselt klaasi.
- Vala peale džinn, Indian toonik ja sega läbi.
- Serveeri.
Lisa oma arvamus