Mis on ciabatta?

Ciabatta on imeline Itaalia päritolu sai, mis on kõrvukergitavalt krõbe ning seest pehme ja õhuline nagu üks ergas pilveke muidu lõõmava päikesega päeval! Hea ciabatta valmistamine ei vaja palju koostisosi, Sulle piisab jahust, veest, pärmist (mina kasutan alati kuivpärmi), natuke soola/suhkrut ning oliiviõli. Aega võtab selle tegemine küll omajagu, aga see tulemus on seda väärt!

Minult on tihtipeale küsitud, et kas saab ka täisterajahuga teha? Täisterajahu osaliselt juurde panna on täitsa okei, aga üht-teisega ma asendanud täitsa pole. Kuna täisterajahus on vähem gluteeni (suurem osakaal kliidel/kestadel), siis see muudab ka taigna kuivemaks ning vähem ühtehoidvaks. Muidugi katsetamist on veelgi, võid ju proovida lisada sisse/peale ka seemneid, maitseaineid, ürte jne… Aga kui Sa tahaks mingit lisandiga ciabattat, siis anna mulle kindlasti sellest kommentaarides teada.

Mina naudin oma ciabattat hea meelega ürdivõiga, MAKSAPASTEEDI või isegi HUMMUSEGA – lihtsalt IMELINE! Näiteks sobib see ka väga hästi, et teha endale hommikusöögiks üks korralik EGGS BENEDICT. Muidugi võid Sa seda ka lihtsalt toidu kõrvale nautida! 🙂

Seda kartma ei pea, et ciabatta alles jääb… 😁 Kui ma olen ciabattat teinud, siis see süüakse enamasti juba värskena kõik ära, niiet see ei jõua kõvaks minnagi! Kui aga kardad, et ei jõua kõike korraga ära süüa, siis saad hoiustada oma saia köögirätiku sees umbes 3 päeva. Või teed ette valmis ja paned sügavkülma kuni järgmise korrani kui värske ciabatta isu tuleb! Kui võtad sügavkülmast välja, siis pane ahju 180°C 10-15ks minutiks ja saad uuesti värsket ja krõbedat ciabattat nautida! Antud retseptist tuleb 2 suurt ciabattat!

Isetehtud ciabatta

Ciabatta on imeline Itaalia päritolu sai, mis on kõrvukergitavalt krõbe ning seest pehme ja õhuline nagu üks ergas pilveke muidu lõõmava päikesega päeval!
Ettevalmistuse aeg: 5 minutit
Küpsetusaeg: 25 minutit
Aeg kokku: 3 tundi 30 minutit
Toidukord: Küpsetised
Köök: Vahemere köök
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 2
Kaloreid: 64kcal

Koostisosad

  • 500 g nisujahu
  • 400 g vett
  • 2 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 2 tl kuivpärmi
  • 1 spl oliiviõli (+ kausside määrimiseks)

Juhised

  • Lisa kaussi jahu, suhkur ning kuivpärm, sega läbi kuni õhuline ja hästi segunenud.
  • Seejärel lisa käesoe vesi ning oliiviõli ja lase taignal ennast kokku sõtkuda.
  • Kui taigen on ilusti kokku hakanud (miksriga tehes jääb segamisotsiku külge taignapall) siis lisa sool.
  • Määri 2 kaussi õhukese oliiviõli kihiga kasutades köögipaberit, et taigen kausi külge liigselt kinni ei jääks.
  • Jaga taigen kaheks ja kata rätikuga - jäta 2-3h kerkima. Kui soovid vahepeal voltida (et suuremaid õhumulle saada), siis vaata voltimistehnikat videost! 👇
  • Kata tööpind jahuga, tee käed märjaks ning vormi ciabattad. Algselt venita laiaks ristkülikuks ning seejärel jaota mõtteliselt kolmeks osaks. Voldi üks osa teise osa peale ning kolmas osa samuti teise osa peale.
  • Küpseta küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuplaati ning küpseta 230°C ahjus 8-10 minutit ja sealt edasi 200°C ahjus ~15 minutit.

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 20g | Kaloreid: 64kcal | Süsivesikuid: 12g | Valku: 2g | Rasvu: 1g | Millest küllastunud rasvhappeid: 1g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 1g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid