Karjala pirukas – mis need on?!
Karjala pirukas on tänapäeval üks populaarsemaid Soome köögi suunanäitajaid. Kuigi karjala pirukad on juba õige pikaajalise ajalooga ning ka valmistamismeetodeid on olnud omajagu, siis tänapäeval loetakse ikkagi traditsiooniliseks karjala pirukaks rukkitaignas pirukat, millel on täidiseks odra- või riisipuder. Kui ma aus olen, siis ma polegi vist kuskil saanud odrapudruga varianti, niiet pean tunnistama, et meie suguvõsas on omaks saanud riisipudruga variant.
Kuidas ma olen üldse oma tee leidnud karjala pirukateni?
Tegelikkuses oli minu emapoolne vanaema rahvuselt samuti soomlane, temaga ma aga kunagi ei tutvunudki. Küll aga on mu ema venna pere elanud suurema osa minu elu ajast Soomes – minagi käisin lapsepõlves tihti seal (põhimõtteliselt igal suvel või isegi mitu korda aastas). Ja midagi on külge jäänud! Isegi, kui ma väike juba olin – siis karjala pirukad olid alati Soomest kaasa toodud (kas siis poe omad või tädi poolt tehtud) ja nii me neid sõime eriti jõulude ajal. Minu jaoks on karjala pirukad väga kaua juba mälus olnud ning ma olen nende tulihingeline fänn olnud! Tegin ju neid isegi ühes telesaates, kus nad said samuti väga kiita ja nimetati lausa päeva toiduks.
Kuidas teha üks hea karjala pirukas?
Kui tegelikkuses on karjala pirukas kaheosaline toit, mis koosneb heast pudrust ja taignast, siis tegelikkuses võib ju tavaelus juhtuda, et putru jäi alles ja ära päris visata ei tahaks. Muidugi! Saad ju ka allesjäänud riisipudru taigna sisse panna. Aga arvestades kui menukid karjala pirukad alati on, siis soovitan ikka korraliku portsjoni riisiputru teha.
Teine osa, mis on samuti äärmiselt oluline, on taigen! Mina teen karjala pirukad rukkijahu ja nisujahu seguga. Miks? Sest nisujahus on rohkem gluteeni/kleepvalku, mis muudab taigna paremini käsiteldavaks ning elastsemaks, ainult rukkijahuga võib taigen jääda rabe ning jäik. Sellepärast ma lisangi ka taignale veidike nisujahu, mitte palju, aga just nii palju, et see taigna pehmeks ja töödeldavaks teeks. Tegelikkuses ju taignas polegi väga koostisosi – rukkijahu, nisujahu, toasoe vesi, natuke soola ja õli… Ja ongi kõik!
Kuidas süüa karjala pirukaid?
Minu meelest on alati parim võimalik viis süüa neid riisipirukaid soojana – eriti kui nad just värskelt ahjust tulevad, siis nad on pealt krõbedad, seest pehmed ning mahlased. Peale veel veidikene MUNAVÕID ka ja ma lihtsalt ei leia sõnu, et millega seda võrrelda! Muidugi võid ka alati valmis karjala pirukad sügavkülmutada ja kui läheb neid vaja, siis külmkapist otse ahju 200 kraadi juurde kuni 10ks minutiks ja on samuti söömiseks valmis! 🥰
Karjala pirukas
Koostisosad
Riisipuder:
- 50 g vett
- 750 g täispiima
- 180 g pudruriisi
- ½ tl soola
- 50 g võid (soovi korral)
Taigen:
- 340 g rukkijahu
- 130 g nisujahu
- ½ tl soola
- 360 g vett
- 1 spl õli
Glasuur:
- 50 g sulatatud võid (pirukate määrimiseks)
Juhised
Riisipuder:
- Pane potti vesi, piim ning sool – lase keema!
- Pese põhjalikult riis ja jäta nõrguma/kuivama.
- Kui piim keeb, lisa riis ja keeda madalal kuumusel. Segamiseks kasuta lusikat!
- Kui riis on pehme ja vedelik aurustanud, siis keera kuumus välja.
- Kui kuumus on väljas, siis soovi korral võid lisada või pudru sisse ja sulatada selle sisse (ei pea lisama, kui ei taha).
- Jahuta - kuum puder võib pirukapõhja nätskeks teha!
Taigen:
- Lisa jahud ja sool mikserikaussi ning lase seguneda ühtlaseks.
- Seejärel lisa külm vesi ja lase taignal ühtlaseks seguneda.
- Kui taigen on ühtlaselt kokku hakanud, siis lisa õli ja lase see sujuvalt sisse segada.
- Valmis taigen on suhteliselt nätske ja kleepuv – peabki selline olema! Et vormida seda hiljem, kasutad Sa rullimisel rukkijahu.
- Kata kauss toidukilega ja lase taignal seista umbes 30 minutit.
Pirukate tegemine:
- Rulli taigen lahti ~0,5cm paksuseks või veidi õhemaks – pane ohtralt jahu alla ja kontrolli, et rullimise ajal ei jääks taigen laua külge kinni.
- Seejärel lõika ümara või ovaalse vormiga taignast kettad välja. Korja üleliigne taigen ära ja rulli väljalõigatud kettad veel umbes poole õhemaks.
- Pane taigna keskele riis ja patsuta laiali umbes 1cm paksuseks. Servadest umbes 1-1,5 cm eemal (olenevalt piruka suurusest).
- Voldi sõrmede abiga taigen riisile peale ja vajuta näppudega sügavamale.
- Määri pirukad pealt sulatatud võiga.
- Kui sul on võimalus kasutada ahju 300°C juures, siis kata ahjuplaat veidikese rukkijahuga. Kui ahi võtab välja kuni 250°C, siis võid küpsetuspaberi alla panna (küpsetuspaberid kannatavad üldjuhul kuni 250°C)! Võimalusel kasuta altküpsetust! Kui altküpsetust pole, siis kasuta ülevalt-alt ja 1 plaat korraga.
- Küpseta 250 kraadi juures umbes 10-15 minutit (kui kasutad 300 kraadist ahju, siis umbes 5-7, max 10 minutit) või kuni alt krõbedad! Jälgi kindlasti pirukaid hoolega, et need ära ei kõrbeks!
- Serveeri soojalt koos munavõiga!
Lisa oma arvamus