munavõi

Munavõi – mis see on?!

Tegelikult munavõi on üks äärmiselt lihtne võileivamääre, mis koosneb suuresti just munast ja võist. Lisada võib erinevaid ürte, maitseaineid, miks mitte isegi veidi toorjuustu et saada eriti kreemine ja püsiv tekstuur – siis ei tardu ka määre külmkapis päris ära. Mina aga olen jäänud traditsioonilisema määrde peale ja lisan ainult võid. Toorjuustu lisan mina näiteks täidetud munadele! 😉

Minu meelest on munavõi ideaalne viis, kuidas süüa üleliigsed keedetud munad ära enne kui nad halvaks lähevad. Mida tihti juhtub just munadepühadel kui värvitakse hulganisti rohkem mune kui vaja on! 😁 See on minu meelest parim viis, kuidas kõik keedetud munad kasutatud saaksid.

Munavõi koostisosad

Mida lisada munavõile?

Mina lisan munavõile lisaks munale ja võile (mina kasutan Eesti võid – hea pehme ja sulab kiiresti toatemperatuurile) vaid värsket tilli, peterselli ja rohelist sibulat või murulauku. Lisaks maitsestamiseks korraliku näpuotsatäie soola, pipart ja tšillisädemeid (eraldi Santa Maria maitseaine – tegemist ei ole vaid tšillihelvestega, vaid sisaldab ka muid maitseineid). Kindlasti peaks olema ürdid, mida munavõile lisad, värsked! Kuivatatud ürtidega ei hakka mina isegi jamama, sest need üldjuhul ei lisa seda imeilusat värvi ja maitset, mida värsked maitseained annavad. Kuna värske küüslauk on suhteliselt tugeva maitsega, siis seda ma munavõile ei lisa, küll aga maitsevõile, kui seda otsustan teha!

Kuidas teha üks hea munavõi?

Variante on ju palju ja lõppkokkuvõttes oleneb kõik sellest, kas Sa eelistad pehmet ja siidist määret või pigem tükilist katet nagu näiteks mu GUACAMOLE! Minule endale meeldib munavõi puhul pigem see siidine määre, sest kui see väga tükkis on, siis lendavad kõik need munatükid sealt leiva, saia, ciabatta või karjala pirukate pealt lõpuks maha. Kusjuures, tänu sugulastele ma hakkasingi armastama munavõid ja teen ka ise karjala pirukaid – imemaitsev! 😍

Mis aga puudutab valmistamisse, siis mina teen üldjuhul segu valmis köögikombainis, kui Sul köögikombaini pole, võid ka kasutada saumikserit vms. Kui Sa aga eelistad pigem tükilisemat tekstuuri, siis võid hakkida muna ka noaga või purustada kahvliga ning peenelt hakkida ka maitseained. Hiljem segad lihtsalt kõik kokku toasooja võiga! 😉

Munavõi koos värskelt küpsetatud krõbeda ciabattaga.

Millega süüa munavõid?

Nagu ma eelnevalt juba mainisin, siis võib munavõid pea kõigega süüa – mina Sulle piire ette ei pane! 😊 Näiteks hommikusöögiks teha võikut ja isetehtud CIABATTALE peale määrida ja sellest võib-olla hoopis üks korralik roog teha – MUNAD BENEDICTI MOODI?! 😜 Aga kindlasti üks asi, mida ma kunagi munavõita süüa ei või ja ei saa – on karjala pirukad! See on lausa kohustuslik minu puhul! 😅

munavõi

Munavõi värskete ürtidega

Munavõi on üks äärmiselt lihtne võileivamääre, mis koosneb suuresti just munast ja võist. Lisada võib erinevaid ürte, maitseaineid, miks isegi mitte veidi toorjuustu et saada eriti kreemine ja püsiv tekstuur - siis ei tardu ka külmkapis päris ära.
Ettevalmistuse aeg: 5 minutit
Aeg kokku: 5 minutit
Toidukord: Hommikusöök, Snäkk, Tervislik
Köök: eesti
Raskusaste: Ülikerge
Portsjone: 385 g
Kaloreid: 41kcal

Koostisosad

  • 4 keedetud Eggo kollast muna (või kui keetmata, siis keeda 10 minutit)
  • 100 g toasooja võid
  • 15 g värsket murulauku/rohelist sibulat
  • 15 g värsket peterselli
  • 15 g värsket tilli
  • Soola/pipart (maitse järgi)
  • Tšillisädemeid (maitse järgi)

Juhised

  • Nopi lehelised osad värsketelt ürtidelt (väldi kõvasid varreosasid) ning tükelda äärmiselt peeneks või viska kõik köögikombaini ja purusta mõned sekundid kuni ühtlane ning suuremate tükkideta (väldi ületöötlemist, niiet mahlad välja hakkavad tulema!).
  • Koori kõvakskeedetud munad ning purusta noa/kahviga või lisa samuti köögikombaini ning purusta kuni soovitud tekstuurini (mulle meeldib võimalikult väiksed tükid).
  • Viimasena lisan toasooja või, soola/pipra ning maitseained. Sega veel kõik korra läbi, tee maitsetest ning vajadusel lisa soola/pipart või tšillisädemeid.
  • Serveeri toasoojalt või hoiusta külmkapis kuni 3 päeva!

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 15g | Kaloreid: 41kcal | Süsivesikuid: 1g | Valku: 1g | Rasvu: 4g | Millest küllastunud rasvhappeid: 2g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 1g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid