Krõbedad bataadifriikad
Selles retseptis räägin Sulle paarist lihtsast nipist, kuidas teha parimad krõbedad bataadifriikad. Kui tavalisi friikartuleid on kerge teha, siis bataadifriikade krõbedaks saamine võtab veidi rohkem tööd ja vaeva! 😁
Bataat ise sisaldab juba päris palju tärklist, mida tuleb esiteks natuke nendest välja saada, selle jaoks on oluline neid ka vees leotada – seda siis nii kaua, kuni vesi muutub kergelt valkjaks. Lisaks on minu retseptis olulisel kohal ka suhkur (seda läheb vähe), aga annab eriti hea karamellise ja krõbeda väliskihi bataadifriikartulitele. Kalorite pärast Sa kindlasti muretsema ei pea, see samm ei anna neid nii palju juurde, aga muudab tulemust oluliselt!
Friikate kõrvale üks kerge kaste ka? Jaa, muidugi, mina kasutasin kastme jaoks Santa Maria BBQ kastet. Sellele lisasin lihtsalt veidi maitsestamata jogurtit (võid ka taimse versioonina näiteks kookosjogurtit kasutada). PS! Pea silmas, et bataadifriikad oleks lõikamisel võimalikult ühtlaselt, mida ühtlasem, seda paremini ja korralikumalt ta küpseb. Kui jääb väga palju teravamaid tippe, siis need küpsevad kiiremini ning võivad ära kõrbeda! 😉
Kui Sa aga ei ole väga bataadi fänn ja tunned, et bataadifriikartulid pole Sinu jaoks, siis võid teha ka nende asemel KRÕBEKARTULEID! Krõbekartulid on imeliselt maitserohked ja pigem ahjukartulid kui friikartulid, aga see maitse, tekstuur ja kõik kokku on lihtsalt super! Muidugi võis Sul ka nüüd tunne tekkida, et tahaks mõlemaid proovida, siis proovi julgelt! 😁
Krõbedad bataadifriikad
Koostisosad
Bataadifriikad:
- 2 bataati (umbes 600gr)
- 2 spl tärklist
- 1 tl paprikapulbrit (annab mõnusa maitse ja omapärase punaka värvi)
- 1 tl küüslaugupulbrit (soovitan kasutada pulbermaitseaineid, kuna värske võib kõrbema minna ja on ka raskem jaotada ühtlaselt)
- ½ tl Cayenne'i pipart
- 1 spl suhkrut
- 3-4 spl oliiviõli
- Maitse järgi soola
Kaste:
- 100 gr kreeka/kookose jogurtit
- 100 gr Santa Maria röstitut küüslaugu BBQ kastet
- 2 spl sidrunimahla
Kaunistuseks:
- Värsket peterselli
Juhised
- Koori ja tükelda bataat 1x1 cm kangideks ning jäta vette 1h ligunema.
- Kurna ja kuivata täielikult bataadikangid köögipaberiga ning tõsta kaussi koos tärklisega ning sega kuni kõik on segunenud (võid kasutada ka zip-lock kotti).
- Kui friikad on ühtlaselt tärklisega kaetud, lisa õli ning sega uuesti.
- Seejärel lisa paprika ja küüslaugupulber, pipar ning suhkur, sega kõik omavahel läbi ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
- Jaota friikad ükshaaval ära nii, et need omavahel kokku ei puutuks.
- Pane friikad ahju 220°C juurde umbes 10-15 minutiks, seejärel pööra ümber ning küpseta veel umbes kuni 10 minutit.
- Sega kokku kastme jaoks jogurt, BBQ kaste ja sidrunimahl ning jätakülmkappi hetkeks tõmbama.
- Tõsta friikad ahjust välja, lisa sool ning värske petersell ning sega läbi.
- Serveeri koheselt koos kastmega!
Väga maitsvad friikad, soovitan!
PS: kastet ei teinud.
Oii, seda on tore kuulda, aitäh! Järgmine kord proovi kindlasti kastet ka! 🥰
OMG, nii head! Mõnusalt krõbedad ja suus sulavad. Tegin kikerhernestega sama. Aitäh!🥰
Aitäh Sulle! Seda on väga tore kuulda! 🤗 Kikerhernestega on mul veel veidi teine retsept ka – krõbedad kikerherned! 😜😍