Pasta alla Vodka

Viinapasta ehk “Pasta alla Vodka” või “Penne alla Vodka”?

Pasta alla Vodka ehk viinapasta on Itaalia köögi suhteliselt uus sünnitis – populaarseks sai see alles 1980ndandel, kuid sellest hoolimata levib see maailmas kulutulena. Kui ma esimesena katsetasin oma imelist KOOREST KANAPASTAT SIDRUNI-VIINA (mis on ka üks populaarseimaid pastaretsepte hetkel), siis nüüd otsustasin ka proovida tomatikastmesse viina panna – kuna see nii hästi sobis juba koorekastmesse. Aga kas siis penne või pasta?! Vahet ei ole – penne on ju lihtsalt pastasort – võid ka teha enda versiooni ja ütled selle kohta hoopis “Fussili alla Vodka”! 😁

Kas pasta viinaga või pasta viinata?

Usu mind, ma tean kui ajuvaba see tundub, et panna viina pastakastmesse… Aga nii kaua kuni Sa seda proovinud pole, ära alahinda seda! 😜 Viin annab nii hea maitsenüansi sellele pastale juurde, et ma lihtsalt ei või! Aga kui Sa mõtled, et kuule, lapsed tahavad ka süüa või ma ei taha alkoholi – siis ära muretse selle pärast! Alkohol hakkab aurustuma ja lenduma umbes 78°C juures, seega kui Sa kastet juba keedad, lendub kogu alkohol sealt välja, küll aga jääb see maitse sinna, mis sellest alles jääb! 😋

Millist viina kasutada “Pasta alla Vodka” jaoks?

Ütleme nii, et sisuliselt iga viin sobib, peaasi, et nö liiga odav ei ole. Minule meeldib kasutada puhta maitsega viina selle jaoks – kas siis Saaremaa Mild (mis on mu lemmik), te juba teate seda! Või siis teine – Koskenkorva Climate Action viin! Selle viinaga on naljakas lugu, pudel on nii ehe ja mõnus ja siis hakkasin uurima, et mida see üldse tähendab või miks selle viina nimi üldse Climate Action on, et kas päästab siis maailma ja kliimat kuidagi?! 😏😂 Ja mis ma siis teada sain – jah, ongi selle põhimõttega see viin loodud… 😮

Climate Action viin ehk regenatiivselt kasvatatud odrast viin

Mis on see Koskenkorva Climate Action viin?

Järjest edasi lugedes, sain ma aru, et see viin on valmistatud regeneratiivselt kasvatatud odrast. See tähendab, et selle viina tootmiseks kasutatakse otra, mille kasvatamisel on järgitud taastava põllumajanduse põhimõtteid – mulla viljakuse taastamiseks on viidud miinimumini elusorganismide tegevust häiriv mullaharimine, põldudel kasvatatakse vahekultuure, hoitakse talvist taimkatet ja kasutusel on minimaalselt väetisi. Sellise põllumajanduspraktika puhul suudab muld eriti tõhusalt õhust süsihappegaasi siduda. Ehk muld puhastab õhku.

Lisaks väärtustab taastav ehk regeneratiivne põllumajandus mulla kvaliteeti, selle elustikku ja parandab selle võimet siduda atmosfäärist süsinikku, aidates seeläbi leevendada kliimamuutusi. Taastav põllumajandus parandab ka mulla seisundit, mis aitab saada stabiilsemaid saake, parandab põllukultuuride ja mulla võimet tulla toime kliimamuutustega. Hästi hooldatud muld säilitab toitaineid ja niiskust ning hoiab ära erosiooni ehk pinnase minema uhtumist. Selle tulemusel kasvab mulla bioloogiline mitmekesisus ja ökosüsteemi vastupidavus. Lisaks veel, et selle viina toomisel kasutatakse piiritust, mida toodetakse samuti keskkonnasäästlikult – 99.9% tootmise tagajärjel tekkinud saadustest taaskasutatakse. Näiteks kasutatakse tootmisel saadud tuhka väetisena, odrakesti bioenergiajaama kütusena ja tärklist loomasöödana. Ja kui ma seda kõike lugesin ja mõtlesin, et mida me saame kõik ära teha, et ka meil endal oleks parem, siis ma olin lihtsalt imestunud.

Mida veel pasta kõrvale nautida? 🧐

Aga kui me nüüd päris ausad oleme, ega üks hea pasta ilma isetehtud CIABATTA‘ta olla saa! Niiet kindlasti see mõnus krõbeda koorikuga sai siia kõrvale ja saadki ühe imelise toidukorra kokku! Absoluutselt sobivad veel selle pasta kõrvale mu kergemad ja madala kaloraažiga kokteilid, mis on samuti täpselt sellest viinast tehtud – Skinny Citrus ja Skinny Cranberry.

pasta alla vodka

"Pasta alla Vodka" ehk viinapasta

See imekiirelt valmiv Pasta alla Vodka on imemaitsev versioon ühest uusimast Itaalia klassikust Penne alla Vodka'st ehk siis viina-tomatikastmes pastast koos terava salaami, ürtide ja juustuga.
Ettevalmistuse aeg: 15 minutit
Aeg kokku: 15 minutit
Toidukord: Õhtusöök, Pearoog
Köök: Itaalia
Raskusaste: Kerge
Portsjone: 2
Kaloreid: 993kcal

Koostisosad

  • 1 sibul
  • 6 küüslauguküünt
  • 100 g teravat salaamit (või chorizot vms)
  • 1 tl kuivatatud oreganot
  • 60 g viina
  • 250 g tomatipüreed või purustatud tomateid
  • 110 g vahukoort
  • 50 g riivitud kõvajuustu
  • Maitsestamiseks soola/pipart/tšillisädemeid
  • Õli
  • 200 g kuivatatud pastat (penne, fussilli või mis iganes lühikest pastasorti Sa eelistad!) või 2st munast värsket pastat
  • 10 lehte värsket basiilikut

Juhised

  • Haki ära kõik koostisosad - sibul, küüslauk, kui salaami on õhukeselt viilutatud, lõike need sektoriteks. Riivi ka kohe juust
  • Pane pasta keema (2l vett ja maitsesta soolaga kuni meresoolane) ning keeda pakil olevate juhiste järgi kuni valmis või Sulle sobivalt pehme.
  • Pane keskmise suurusega potti õli, seejärel lisa salaami, proovi see võimalikult laiali raputada ning kuumuta keskmisel kuumusel
  • Kui salaami on veidike värvi saanud ja rasva on välja tulnud, siis lisa sibul, küüslauk ning oregano, prae kuni klaasjas.
  • Seejärel lisa viin, lase alkoholil välja keeda ning siis pane juurde ka tomatipüree ja vahukoor, sega läbi ning lisa juust ja lase hetke kokku keeda (umbes 1 minut).
  • Viimasena maitsesta soola/pipra ja tšillisädemetega (kui otsustad värsket tšillid kasutada, siis lisa see koos sibulaga) ning lisa ka katki rebitud basiilikulehed.
  • Kurna pasta ning lisa kastmele ja sega läbi. Serveeri koheselt ja lisa peale ka juustu. 🙂

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 0.5portsjonit | Kaloreid: 993kcal | Süsivesikuid: 93g | Valku: 36g | Rasvu: 46g | Millest küllastunud rasvhappeid: 23g | Kiudaineid: 6g | Millest suhkruid: 10g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid