searibi

Imemaitsev searibi mustsõstraviinaga!

Searibi – sellest mõeldes me tahame, et see liha oleks pehme, maitsev ja kukuks ise juba kondi küljest ära. Searibide ettevalmistus on tegelikult väga kiire – ainult ahjus küpsemine võtab veidi aega. Aga selle retsepti järgi tehes on tulemuseks, mõnusalt maitsekad – teravad, soolased ja magusad ribid ning seda kõike samal ajal.

Minu salakomponent selle ideaalse searibi valmistamiseks on Saaremaa Musta Sõstra viin! Aga miks? Sest mustsõstra marjasus sobib imeliselt sealihaga – samal ajal magus ja hapu, mis toovad sealiha maitse väga hästi esile. Lisaks kasutan mina ka ribide praadimisel erinevaid vürtse/ürte, et saada väga mõnus ja sügav maitse kogu roale – lisaks tšillile ja küüslaugule, kasutan mina ka värsket tüümianit ning rosmariini. Ja mis sobib veel paremini selliste kergete Itaalia köögist pärit maitsetega kui palsami äädikas! Palsami äädikas on selle retsepti puhul sama tähtis kui viin, sool ja pipar.

Miks ma ribisid enne röstin?

Searibi on oluline enne küpsetamist pannil röstida, kuna see intensiivitab selle maitset ja annab hoopis uue nüansi nende lõpptulemusele. Nagu ma ka enne mainisin, siis ma kasutan ribide praadimisel küüslauku, tšillit, rosmariini ning tüümianit. Lisaks on pannil ka omajagu kuuma õli ning ka veidi võid. Tšilliga võid veidi ettevaatlikum olla, mina lisan ta pannile alles peale ümber pööramist – muidu võib see lihtsalt ära kõrbeda!

Röstitud sibulad kastmekaussideks.

Aga kui mul pole ribide jaoks ahjupotti?

Ausalt öeldes, ega seal midagi hullu pole – minul pole ka! Mina olen näiteks kasutanud koogivormi ahjupoti asemel – voorderdan veel selle fooliumiga ära, et vedelikud sealt välja ei tilguks. Lisaks saad panna ka fooliumi peale, et lihast ja vedelikest tekkinud veeaur aitaks lihal aeglaselt, rahulikult ja mahlaselt küpseda. Soovitan ribisid küpsetada mitu tundi ja madalal kuumusel – näiteks valmistad hommikusöögi ajal asjad ette ja paned ahju – lõunasöögiks on Sul juba ribid valmis. Ja hommikul võtab see Sul maksimaalselt 15 minutit, et need ribid ahju saada, kiire eks! 😉 Kõrvale võid serveerida nii kartulipüreed kui ka KRÕBEKARTULEID!

Lisaks need sibulad, millega koos need ribid küpsevad – mina lõikan nad lihtsalt pooleks, röstin viljaliha poolse poole ära ja viskan ka vormi. Hiljem on need nii head kõrvale söömiseks või kasvõi kastmekaussideks toidu kõrvale – näevad šikid välja ja maitsevad hästi. Ja seda räägib inimene, kes kunagi üldse sibulat ei söönud! 😀😂

searibi

Searibid mustsõstraviinaga!

See searibi retsept on lihtsalt imeline - magus, soolane, ürdine ja seda kõike samal ajal! Ribid tulevad mõnusalt kleepuvad, pehmed ja nii head, et lakud ka hiljem sõrmed puhtaks!
Ettevalmistuse aeg: 15 minutit
Küpsetusaeg: 4 tundi
Aeg kokku: 4 tundi 30 minutit
Toidukord: Liha, Lõunasöök, Pearoog
Köök: Rahvusvaheline
Raskusaste: Ülikerge
Portsjone: 4
Kaloreid: 694kcal

Koostisosad

  • 1 kg searibisid
  • 2 sibulat
  • 4 küünt küüslauku
  • 1 tšillikaun (mina kasutasin pisikest ja eriti teravat - kui kasutad suuri, siis võta pigem 2)
  • 2 oksa värsket rosmariini
  • Väike peotäis värsket tüümianit
  • 50 g palsami äädikat
  • 200 g Saaremaa Vodka Must Sõstar viina (või teist musta sõstra viina)
  • 400 g värsket kanapuljongit
  • 30 g võid
  • Õli
  • Soola/Pipart

Juhised

  • Lõika ribid väiksemateks tükkideks (näiteks pooleks, olenevalt ribi suurusest).
  • Koori sibul ning lõika pooleks, pressi koorimata küüslauguküüs noaga lapikumaks.
  • Rosmariinioksa peksa noa tagumise poolega mõned korrad, kuni hakkad tundma rosmariini aroome ning lõika ka tšilli pooleks.
  • Pane õli pannile ning kuumata peaaegu suitsemiseni. Samal ajal kuivata köögipaberiga ribid ning maitsesta mõlemalt poolelt soola ja pipraga, patsuta maitseained liha sisse.
  • Kui õli on kuum, pane ribi pannile ning suru seda vastu panni, samal ajal pane pooled sibulad, küüslauguküüned, ürdid ning või pannile ribide kõrvale röstima. Prae 1-2 minutit, kuni ribid on kuldpruunid, seejärel keera ribid ümber.
  • Kui ribi on mõlemalt poolt praetud, tõsta see ahjuvormi ning vala pannil olev rasv ja maitseained selle peale. Prae ka ülejäänud ribid.
  • Kui ribid praetud, siis pane pann tagasi pliidile ning vala sinna palsami äädikas ning mustasõstraviin. Kuumuta ning keeda umbes 1-2 minutit, seejärel lisa puljong, lase segul uuesti keema tõusta ja vala see ribide ja maitseainete peale.
  • Kata vorm kaanega (kui kaant pole, siis fooliumiga) ning tõsta 160°C ahju umbes 3h küpsema. Aegajalt soovitan ribisid ümber pöörata, et need saaks leemes ühtlaselt küpseda.
  • Kui ribid on 3h küpsenud, siis kontrolli, kas liha on juba pehmem ning kui on, siis eemalda kaas/foolium ning lase veel 45-60 minutit küpseda, et ka vedelik saaks aurustuda ning kaste pakseneda.
  • Tõsta ribid ahjust välja ning lase enne serveerimist ribidel veel kaane all umbes 10 minutit seista.
  • Serveeri meelepäraselt, näiteks krõbekartulitevõi kartulipüreega. Allesjäänud röstsibulat võid kasutada kastmekausikestena.

Toitealane väärtus

Kaloreid: 694kcal | Süsivesikuid: 8g | Valku: 28g | Rasvu: 47g | Millest küllastunud rasvhappeid: 17g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 4g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid