Kas šokolaadi fondant on lihtsalt šokolaadikook?
Šokolaadi fondant ehk laavakook on väljast küpsenud, seest toores šokolaadikook, mida iseloomustab voolav sisu. Traditsiooniline fondant pärineb Prantsusmaalt ning sisaldab vaid loetud koostisosi – nagu näiteks muna, suhkur, šokolaad, jahu, võid ja soola – mina lisan ka veidikene vaniljemaitselist rummi siia maitsesks.
Kuidas teha oma jaoks parim šokolaadi fondant!
Nagu te juba teate mind, siis mina ei mõtle ühtegi retsepti välja nii, et see oleks tavaline, nii ka seekord! Lisasin oma fondantile lisaks ka Barracuda Vanilla Spiced rummi – see lisab nii imelise vaniljese maitse kui ka veidi vallatuma rummise nüansi fondantile. Kui aga Sina ei saa seda rummiga nautida või tahad teha lihtsalt ilma rummita, siis asenda 1 spl suhkrut 1 spl vaniljesuhkruga. Saad samuti imelise vaniljemaitse lisa!
Šokolaadi fondant sobib serveerimiseks nii vahukoorega, kuid pigem soovitan serveerida VANILJEJÄÄTISE või minu uue lemmiku VAARIKAJÄÄTISEGA, see on lihtsalt imeline! Videos serveerisin vahukoore ja värskete vaarikatega.
Kuidas tagada, et fondant oleks perfektselt küpsenud?
Fondanti küpsetamine ei ole tegelikult raske – küll aga ma soovitan eelnevalt ära proovida vähemalt 1 fondant küpsetada. Seda selle jaoks, et Sa teaksid, mis on reaalne küpsetusaeg. Olenevalt Sinu vormi suurusest ja materjalist võib ka küpsetusaeg erineda, niiet soovitan enne küpsetama hakkamist see järele testida. Minu vormide puhul on küpsetusaeg keskmiselt 8-10 minutit, sõltuvalt taigna temperatuurist.
Lisaks kasuta täpselt sama suuri ramekine ja soovitan kasutada portselanist, siis küpsevad ühtlasemalt ja aeglasemalt. Kui kasutad aga metallist vorme, siis arvesta, et Sinu šokolaadi laavakook küpseb kindlasti kiiremini. Ramekine saad näiteks Gemossist, valik on ka näiteks SIIN!
Kas laavakook peab enne küpsemist külmkapis jahutama?
Mina olen tähele pannud, et külmkapis jahutatud fondant küpseb ühtlasemalt. Selle jaoks ma tõstan ramekinid peale portsjoneerimist külmkappi umbes 1ks tunniks või sügavkülma 15ks minutiks. Jahutatuna küpseb šokolaadi fondant ühtlasemalt ja ei praegune. Küll aga arvestan ma sellega, et värske taigen küpseb ahjus umbes 8 minutit minu vormide puhul. Jahutatud taigen küpseb aga umbes 10 minutit samaväärse tulemuse jaoks.
Mida veel nautida šokolaadi laavakoogi kõrvale?
Nagu ma juba eelnevalt mainisin, siis ilmselgelt sobib siia kõrvale imehästi VANILJEJÄÄTIS või hoopis marjasem VAARIKAJÄÄTIS, mis on tehtud hoopiski kreeka jogurtiga! Kui aga mõtled, et mis roog siia kõrvale võiks sobida, siis enne šokolaadi fondant’i sobiks imehästi ka näiteks KOORENE KANAPASTA SIDRUNI-VIINAKASTMES! Aga valikuid on ju palju, mine vaata näiteks pearoogade kategooriast SIIT!
Šokolaadi fondant
Koostisosad
Fondant
- 2 muna
- 60 g suhkrut
- 100 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70%)
- 100 g võid
- 45 g jahu
- 40 g rummi
- Not soola
Vormide määrimiseks
- 1 spl võid
- 1 spl kakaod
Juhised
- Pane vesivannile kauss koos tükeldatud šokolaadi ja võiga – sulata.
- Samal ajal pane mikserikaussi 2 tervet muna ning suhkur – vahusta tugevaks heledaks vahuks.
- Kui šokolaad ja või on sulanud, lisa sool, sõelu sinna sisse jahu ning pane ka rumm – lase veidi jahtuda.
- Kui munadest on tekkinud tugev vaht, siis sega sisse šokolaadisegu.
- Määri ramekinid toasooja või ja kakaoga.
- Lisa taigen ramekini ja jahuta 1h või küpseta kohe 200oC ahjus 8-10 minutit, olenevalt ramekini suurusest. Jahutatud taigen küpseb ühtlasemalt ning ei kerki üles, kuid küpseb ka veidi kauem – 1-2 minutit olenevalt vormi suurusest.
- Tõsta ramekinid ahjust välja ning lase seista umbes 30 sekundit vormi sees.
- Lase korraks noaga ramekini servad üle ning kummuta ramekin taldrikule ning serveeri fondant koheselt vahustatud vahukoore ja vaarikate või jäätisega.
Lisa oma arvamus