Hernesupp – täielik klassika!
Teate, kuna inimesi on nii erinevaid ja alati on ka maitsed, arvamused ja retseptid, siis panen ka oma retsepti siia, kes mu maitset usaldavad! 🤗 Hernesupp on minu jaoks väga klassikaline asi, mida mu ema ja vanaema teevad mitte ainult Vastlapäeval vaid ka muul ajal aasta sees. Minul on küll omad väiksed nipid, mida kasutan niiet võid ka julgelt mu video üle vaadata, et veelgi rohkem nippe saada! 😉
Milliseid koostisosi/herneid üks hea hernesupp vajab?
Mina soovitan alati kasutada kooritud herneid – mitte vaid kaunast välja võetud vaid ka pealmine hernekiht on eemaldatud. See kiht on kõva ning üldjuhul ka mitte seeditav ning toidule ta midagi juure ei anna. Mina kasutan kollaseid kooritud herneid, mis ma panen eelmisel päeval külma vette likku (sama moodi ka kruubid). Aga mis saab kui ma unustan või ei jõua herneid likku panna?!
Kui Sa unustad herned/kruubid likku panna, siis pole sellest midagi hullu. Aga et Su supp ikkagi ühtlaselt ja kiirelt valmiks, siis soovitan sellegipoolest need likku panna. Pane näiteks kell 10 hommikul need likku kuuma keedetud vette. Lased neil umbes 2h liguneda seal ja siis on nad ka sisuliselt kasutamiseks valmis. Ning tegelikult on Sul lõunaks juba söök valmis (kui sööd hilist lõunat – näiteks kell 15)! 😁
Millist liha hernesuppi panna?
Kui valid suitsukonte/suitsutatud supikogu, siis vaata ka ise veidi seda kogu läbi pakendi. Paljudes toodetes polegi väga liha küljes ning saad sisuliselt ainult kondid ja maitse sealt supile, aga mitte liha! 😔 Poes on palju erinevaid valikuid ja brände – vaata kõik läbi ja vali alles siis endale sobivaim! 😇
Mina kasutan ka oma supis Beehive brändit millega ma kuumutan pannil köögiviljad läbi, et neile mõnus maitsenüanss anda. Kui alkohol on välja kuumutatud, siis lisan antud materjali ka supile. Muidugi mõista, kui Sa ei soovi brändit kasutada, siis Sa seda tegema ei pea, see on valikuline koostisosa!
Mida võiks veel lisaks hernesupile vastlapäeval süüa?
Vastlapäev ei ole õige vastlapäev kui sealt puudub parim VASTLAKUKKEL, küll aga saad alati vastlapäeval nautida ka lisaks traditsiooniliselt heale hernesuppile ka HERNERISOTOT, mille kõrvale sobivad imeliselt ka just need VEISEPÕSED!!! 😍 Kuid ütlen Sulle kohe, et hoia kindlasti mu blogil ka silma peal, sest uusi retsepte lisandub sisuliselt igal nädalal ja on mida oodata! 😜
Hernesupp suitsulihaga
Koostisosad
- 350 g kuivatatud ja kooritud kollaseid herneid
- 200 g odrakruupe
- 0,8-1,0 kg suitukonte/suitsutatud supikogu
- 1 suur sibul (või 2 väiksemat)
- 3-4 küünt küüslauku
- 100 g Beehive brändit
- 250 g porgandit (umbes 3 suuremat porgandit)
- 4 lehte loorberit
- 2,5-3 l vett
- 2 tl soola
- 15 tera musta pipart
- Väike peotäis värsket tüümianit
- Oliiviõli
Juhised
- Pese kruubid ja herned ning jäta need üleööks külma vee sisse seisma (eraldi).
- Kui kruubid ja herned on leotatud, siis loputa kruubid.
- Pane potti suitsukondid, kruubid, vesi ning sool, loorber, terapipar ja tüümian, lase keema tõusta ning keeda madalal kuumusel umbes üks tund, aegajalt vahtu eemaldades/riisudes.
- Tunni pärast kurna herned ning lisa need supile. Keeda veel umbes 1h.
- Seejärel eemalda kondid supist, lase veidike jahtuda ning nopi liha nende küljest ära.
- Samal ajal koori sibul, porgand ja küüslauk, lõika pooleks ning viiluta õhukesed viilud, purusta ka küüslauk. Haki ka porgand väikesteks tükkideks.
- Kuumuta õli pannil ning prae sibul, küüslauk ja porgand kuni kuldpruun.
- Lisa brändi ja kuumuta 1-2 minutit, aegajalt segades.
- Lisa liha ja praetud köögiviljad koos brändiga supile ning keeda veel umbes 30 minutit.
- Vajadusel maitsesta veel soolaga ning lase supil tõmmata umbes 15 minutit ilma kuumuseta.
- Serveeri!
Lisa oma arvamus