Kaneelirullid

Kaneelirullid või kaneelikuklid?!

Kusjuures naljakas on see, et inimesed räägivad sellest nii erinevalt – kuigi nad ongi ju kaneelirullid! Meie peres on alati öeldud nende kohta kaneelikuklid. Kui Sa vaatad mu kaneelirullide valmistamise videot, siis sa näed ka kuidas ma alguses üritan öelda õigesti “kaneelirullid”, aga mida rohkem lõpu poole jõuame, siis enam rullidest pole midagi järel ja räägin vaid kuklitest. Haha, ma praegu ise ka naeran, sest üritades eelnevalt jutumärkides kirjutada kaneelirullid, hakkasin ma ikka kirjutama hoopis kaneelikuklid! 😅

Kaneelirullide maias spordijuht! 😁

Mis on parimate kaneelirullide saladus?

Päris ausalt – taigen peab olema perfektne, aga kõige olulisem on siiski kaneeli sisaldus kuklites! Kuigi mul on ju imeline BURGERIKUKLITE retsept, millega ma ka parimaid VASTLAKUKLEID teen, ehk siis tänu tangzhong‘le (gluteenipastale), siis selles retseptis kasutan ma hoopiski keefiri! Lisaks katsetasin ma nii kaua ja ikka ja jälle, et saada kõik balanssi. Kuklid olid juba alguses head, aga sellest mulle ei piisanud! Tahtsin parimaid! 🥰 Üleeile jälle küpsetasin kaneelirulle pildistmise jaoks ja viisin kõik töö juurde (töötan ju ka treenerina Reval-Spordis) ja KÕIK söödi ära! Pärast kuulsin, et osad oli noolinud veel teist ringi ka, aga no näed, ei õnnestunud – enne sai kõik otsa! Panen siia ka ühe pildi meie spordijuhist, kes lihtsalt ei suutnud käsi rullidest eemal hoida! 😂😂 Mina olen oma emast õppust võtnud ja kasutan Santa Maria kaneeli – temal on alati suur purk just SM kaneeli alati kodus! Mulle on öeldud, et peaks ka Tseiloni kaneeli kasutama, aga ma isegi ei tea kust seda hankida, et proovida! 😂

Kaneelirullid keefiriga ja pärmitaigen?

Jah, kasutasin selle taigna jaoks täiesti uut lahendust ka enda jaoks! Kusjuures, ma isegi ei tea kus ma selle peale tulin, netist vaadates ma mingeid selliseid retsepte väga ei leidnudki – pigem keefirisai vms. Aga just keefiriga pärmitaigen on see, mis teeb selle kukli nii pehmeks ja heaks! Arvan, et midagi tuli mulle meelde veel minu vanaemaga kunagi koos kokkamisest. Midagi tegi vist temagi hapupiima või keefiriga… Aga päris täpselt ei mäleta! Igatahes, see oli minu soov ja missioon – saada see taigen valmis ja perfektseks ja tundub, et ma olen selle saavutanud, kommentaar nende rullide kohta: “Need olid maailma kõige imelisemad saiad, mida ma olen söönud. Ja see ei ole niisama öeldud, ausalt!” Vot see tegi mu hinge nii soojaks, et mul on lausa hea meel teiega seda retsepti jagada – proovi ja Sa ei kahetse! 😇

Kas kaneelirulle on vaja määrida munaga?

Ma ütlen päris ausalt, et ei ole vaja, küll aga lisab määrimine neile ilusa läike! Vastavalt sellega, millega Sa kukleid määrid, tuleb ka nende toon. Kui määrid vaid lahtiklopitud munaga, siis tulevad nad ilusad kuldsed, kui määrid muna-piima seguga, siis tuleb pealmine kiht veidike tumedam – nagu ka videos (piima asemel võid kasutada ka vett). Kui aga jätad täitsa määrimata, lähevad kuklid küll kuldpruuniks, aga ei läigi nii ilusti kui määritud versioonid.

Küpsetamata toorjuustukook kirsside ja šokolaadikreemiga

Mida magusat võiks veel nautida ja küpsetada või teha?

Mulle tegelt ju küpsetada ja magusat teha meeldib, lihtsalt endale neid nii väga süüa ei meeldi. 😜 Küll aga on igasugusteks tähtpäevadeks ja muudeks tähtsadeks sündmusteks vahest vaja ka miskit head teha! Näiteks on minu kõige populaarsem retsept siiamaani PORGANDIKOOK – eriline ja salajane retsept, mida jagan kõigiga, et saad just need see perfektne koogitükk! Või siis mu KÜPSETATUD TOORJUUSTUKOOK valge šokolaadi ja vaarikatega – seda tegin kunagi ka live’na ligi 5000le inimesele ja oii, mis menuk! 😍 Lisaks mu uus ja hiljutine retsept – KÜPSETAMATA TOORJUUSTUKOOK kirssidega! Valikuid on palju, seega naudi mu blogi ja loodan, et leiad nii sellest kui ka teistest retseptidest endale palju inspiratsiooni! 😇

Kaneelirullid

Kaneelirullid - imepehmed ja head!

Need pehmed ja maitsekad kaneelirullid on need, mis mitte kedagi külmaks ei jäta. Võta kaasa mõnusalt matkale, piknikule või miks mitte ka lihtsalt vabal päeval teleka ees nosida koos tassikese tee või kohviga!
Ettevalmistuse aeg: 15 minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit
Kahekordne kergitus: 2 tundi
Aeg kokku: 3 tundi
Toidukord: Kook, Küpsetised, magustoit
Köök: Skandinaavia
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 16
Kaloreid: 320kcal

Koostisosad

  • 485 g nisujahu
  • 2 tl kuivpärmi (~8 g või kui asendad presspärmiga, siis 24g)
  • 80 g suhkrut
  • ¼ tl soola
  • 2 toasooja Eggo kollast muna
  • 75 g toasooja võid
  • 60 g täispiima
  • 40 g kuuma vett
  • 135 g keefiri
  • 1 tl jahvatatud kardemoni (mina kasutasin Santa Maria oma)
  • 1 tl vaniljesuhkrut (mina kasutasin Santa Maria oma)

Täidis:

  • 230 g helepruuni suhkrut
  • 2,5 spl kaneeli (~24g)
  • 150-175 g toasooja võid

Juhised

  • Pane tassi kuum vesi, piim, osa suhkrust (nt 2 spl võta 80st g) ja pärm)! Sega ja jäta umbes 5ks minutiks seisma. 
  • Samal ajal kaalu miksrikaussi nisujahu, ülejäänud suhkur ning lisa ka kardemon, sool ja vaniljesuhkur, lase miksril see läbi segada ning seejärel lisa keefir ja sega ühtlaseks. 
  • Kui pärmisegu on hakanud vahutama, siis lisa ka see miksrisse. 
  • Peale seda lisa ükshaaval munad ning viimasena või. Lase miksril umbes 5 minutit sõtkuda, kuni taigen ei ole enam nätske (ei hakka väga käe külge) ning on keeranud end ümber taignakonksu.
  • Lase taignal umbes 1h kerkida soojemas kohas kuni see on suuruselt vähemalt kahekordistunud. 
  • Valmista täidise jaoks kaneelisuhkur – pane kaneel ja suhkur ühte nõusse ning sega põhjalikult läbi. 
  • Kui taigen on kerkinud, siis rulli see ristküliku kujuliseks ning õhukeseks (umbes 3-5mm paksuseks - mina saan umbes 50x65cm suuruse ristküliku).
  • Määri ühtlaselt toasooja võiga terve taigna pind kokku ning seejärel raputa üle ühtlaselt kogu kaneelisuhkruga. 
  • Rulli taigen kokku ja tõmba käte abil ta veidi peenemaks (tõstes ja tõmmates teda samal ajal).
  • Seejärel lõika kettad valmis – mina lõikan kettad täpselt 2 sõrme laiused (nimetissõrme ja keskmise sõrme laius). Lõikamiseks kasutan ma maitsestamata hambaniiti, siis tulevad kettad äärmiselt ilusad ja ühtlased ning kaneelikeerud jäävad ilusti paistma. 
  • Pane rullid ahjupannile nii, et väiksed vahed jäävad sisse. Mina panen näiteks 4tk ühele reale ja teen 4 rida.
  • Siis panen ma kuklid rätiku alla kerkima umbes tunniks ajaks ning seejärel küpsetan 180°C juures ülevalt-alt küpsetusega keskmiselt 15 minutit. 
  • Lase veidike jahtuda ning serveeri soojalt. Soovi korral kaunista tuhksuhkruga.

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1rull | Kaloreid: 320kcal | Süsivesikuid: 44g | Valku: 4g | Rasvu: 13g | Millest küllastunud rasvhappeid: 8g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 20g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
6 vastust
  1. Kätlin
    Kätlin says:

    5 stars
    Tõesti imemaitsvad rullid! 😍 Tegin kogu perele ja juba esimese õhtuga said kõik otsa! Pidin järgmisel päeval uuesti tegema ja ikka ei jagunud. See nädalavahetus võtan veel kindlasti nende tegemise ette! 😊

    Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Seda on nii tore kuulda! Loodan, et seekord jäi ka rohkemaks kui vaid üheks päevaks! 😁

      Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Heihei, ei, videos on kuum vesi ja täispiim (retseptis kirjas ka, et 40g kuuma vett ja 60g täispiima). Mina kasutan lihtsalt kuuma vett piima ülessoojendamiseks – ei ole mikrolaineahju usku ega hakka seda ka pliidil soojendama. Nii saab kõige kergemalt ja kiiremalt piima üles soojendatud! 😇

      Vasta
        • Rauno Oolberg
          Rauno Oolberg says:

          Issand, aitäh Sulle tähelepaneku eest, ei pannud ise tähelegi, et valesti kirjutanud olen! Parandasin ära! 🥰

          Vasta

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid