Toorjuustukook valge šokolaadi ja vaarikatega

Toorjuustukook valge šokolaadi ja vaarikatega

Parim toorjuustukook!

See toorjuustukook on üks mu lemmikuid ning olen seda teinud ka live ülekandena, mida on järele teinud ja vaadanud üle 5000 inimese (või oli seda isegi rohkem 😁 ). Igatahes see on üks imeline valge šokolaadi-vaarika toorjuustukoogi retsept.

Erinevad toorjuustukoogid

Toorjuustukooke on väga erinevaid ning igal ühel on mingi omapära – meie jaoks vast kõige olulisemad on New Yorgi toorjuustukook ja küpsetamata toorjuustukook. Kui minu antud retseptis teeme New Yorgi toorjuustukooki, mis on äärmiselt kreemine, rikkalik ja siidine ja on küpsetatud vesivannis. Siin aga ei tohiks ära unustada ka teist meetodit – küpsetamata toorjuustukook – igal toorjuustukoogil on omad eelised – see on oma olemuselt palju lihtsam ja lollikindlam ning vähem rikkalikum, st mahedam ja värskem. Seepärast kasutangi mina näiteks küpsetatud toorjuustukoogi retsepti pigem külmemal ajal (sügis-talv) ja küpsetamata toorjuustukoogi retsepti pigem soojemal ajal (kevad-suvi).

Toorjuustukoogi osas on paar eriti olulist etappi, mida peaks silmas pidama, nimelt:

  • tuleb küpsetada VESIVANNIS (et vältida mõrasid ning ebaühtlast küpsemist/kerkimist). Umbes pool vormist võiks olla veega täidetud kui koogivorm seal sees on.
  • tuleb küpsetada madalal kuumusel, ning pigem vähem kui rohkem (ahjust välja võttes peab kook keskelt võdisema veel sarnaselt ka BRÜLEEKREEMI ehk CREME BRÜLEE valmistamisele).
  • toorjuustu ei tohi vahustada vispliga vaid spaatliga (kui kasutad mikserit) või nt lusikaga (kui teed käsitsi) ja peale muna lisamist EI TOHI enam taigent palju segada – muidu võivad koogile mõrad tekkida).
  • toorjuust ja munad (ideaalis kõik koostisosad) peaksid olema TOATEMPERATUURIL!

Küpsetatud toojuustukoogi valmistamine on tegelikult lihtne, kuid kahjuks ajamahukas töö – eriti see jahutamine ja hangumine. Mina kasutan selle jaoks 24cm läbimõõduga lahtikäivat vormi (SIIN on näiteks 28cm läbimõõduga koogivorm)- mida väiksem vorm, seda kiiremini kook küpseb, jahtub ja hangub – niiet pea seda kindlasti meeles. Seepärast soovitan alati koogi eelmisel päeval valmis teha, et see saaks võimalikult rahulikult tarduda. Ning kaunistad mõnusalt enne serveerimist! 😍

Küpsetamata toorjuustukook kirsside ja šokolaadikreemiga

Mida veel nautida lisaks toorjuustkoogile?

Kui see küpsetatud toorjuustukook on imeliselt hea, siis teine – KÜPSETAMATA TOORJUUSTUKOOK KIRSSIDEGA – on ideaalne igaks suvepeoks. Lihtne, kiire ja lollikindel! 🙌 Küll aga soovitan Sul proovida ka seda toorjuustuga kooki – METSMAASIKA VAHUKOOK! Viimaselt võid ka peegelglasuuri alati pealt ära jätta, aga minu meelest on see just see, mis selle koogi eriliseks ja pilkupüüdvaks teeb! 🥰

Toorjuustukook valge šokolaadi ja vaarikatega

Valge šokolaadi toorjuustukook vaarikatega

Mõnusalt kreemine küpsetatud toorjuustukook, mis pole liiga magus vaid mõnusalt rammus, maitserikas ja sobilik nii igapäevaseks nautimiseks kui ka pidulikuma lauale.
Ettevalmistuse aeg: 20 minutit
Küpsetusaeg: 1 tund
Jahutus+külmkapis: 6 tundi
Aeg kokku: 7 tundi 30 minutit
Toidukord: Kook, magustoit, Peolaud
Köök: Ameerika
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 16
Kaloreid: 394kcal

Koostisosad

Põhi:

  • 180 g Digestive küpsiseid
  • 30 g suhkrut
  • 50 g võid

Täidis

  • 185 g vaarikaid
  • 1 spl tärklist (vaarikate jaoks)
  • 600 g toorjuustu
  • 175 g suhkrut
  • 155 g valget šokolaadi
  • 200 g hapukoort (KINDLASTI 20%)
  • 1 laimi koor ja mahl (~50 g mahla)
  • ½ vaniljekauna saamned
  • 35 g nisujahu
  • 3 muna
  • 1 munakollane
  • Not soola

Valikuline osa - vaarikakreem:

    Vaht (koogi peale)

    • 125 g vahukoort
    • 100 g toorjuustu
    • 45 g suhkrut
    • 1 tl viinakivi pulbrit (või vahukoore tugevdajat)
    • 75 g vaarikamoosi

    Vaarikamoos

    • 200 g kümutatud vaarikaid
    • 30 g suhkrut
    • ½ laimi mahl
    • 2 g želatiini

    Juhised

    • Soovitan kõik koostisosad umbes 30 minutit enne alustamist külmkapist välja võtta, et kõikide koostisosade temperatuurid oleks ühtlased.
    • Vahetult enne alustamist võta külmutatud vaarikad sügavkülmast välja, purusta ebaühtlaselt (osad suuremad-osad väiksemad tükid) ning sega läbi tärklisega ja jäta laua peale seisma.
    • Põhja jaoks purusta küpsised kas blenderi, köögikombaini või, kui neid ei ole, koti ja taignarulli abil (lisa küpsised zip-log kotti ja rulli ning peksa taignarulliga, kuni sõmer segu).
    • Võta 24cm Ø koogivorm ning lisa küpsetuspaber koogivormi alla ning foolium ümber terve koogivormi (soovitatavalt 2 kihti). See aitab meil hiljem toorjuustul mitte vette valguda ega veel mitte vormi sisse minna, mis võib põhja nätseks/vedelaks teha.
    • Sulata või, seejärel lisa kõik põhja koostisosad kaussi, sega läbi ning pane õhukese kihina vormi sisse. Klaasi või sõrmede abiga pressi kogu segu ühtlaselt vormi põhja.
    • Küpseta põhja ~10 minutit 180°C ahjus kuni kuldpruun. Seejärel võta ahjust välja ning jahuta täielikult.
    • Sulata valge šokolaad vesivannil ning kui on täielikult sulanud jäta lihtsalt veevannile seisma (veidi jahtuma).
    • Samal ajal lisa toasoe toorjuust (toasoe toorjuust seguneb oluliselt paremini/ühtlasemalt kui külm) ning suhkur kaussi, mikserda spaatelotsikuga/segamismõlaga läbi (kindlasti mitte vispliga - vispeldades kaotab juust tekstuuri ja kreemilisust).
    • Lisa laimi mahl ning peenelt riivitud koor ja ½ vanillikauna seemnetest (või asenda 1 spl vaniljesuhkruga (kus ka vanillikauna seemneid sees), 1 spl vaniljesuhkru asemel võta tavalist suhkrut 1 spl vähem). Lisa ka hapukoor ning sega kõik korraks rahulikult läbi.
    • Sega juurde sulatatud valge šokolaad ja jahu (kui toorjuust pole väga soolane, siis lisa ka veidi soola).
    • Eraldi kaussi lisa munad ja munakollane ning sega nad kahvliga õrnalt omavahel läbi kuni muna pole enam klompis (EI TOHI VAHUSTADA!).
    • Lisa kogu muna korraga toorjuustukreemile ning sega ainult nii kaua kuni kogu muna on sisse segunenud - ära sega üle! Kui muna pole võimalik enam toorjuustukreemis eraldi näha, siis lõpeta ka segamine.
    • Viimasena sega juurde juba veidi sulanud vaarikad sega õrnalt läbi.
    • Pane koogivormi servadesse küpsetuspaber, et kook servadesse kinni ei jääks ning vala kogu segu koogivormi põhja peale. Löö paar korda vastu lauda, et suuremad mullid välja saada.
    • Pane koogivorm vesivanni vormi ning poolenisti ahju ning seejärel täida suurem vorm keeva veega (vähemalt pool koogivormi võiks vee sees olla).
    • Küpsetada 20 minutit 180°C juures (soojendusfaas) ja 35-40 minutit 160°C juures (küpsetusfaas).
    • Kook on valmis kui ta keskelt kergelt võdiseb, kuid pole liiga vedel. Kui keskelt enam ei võdise, siis on kook üleküpsenud.
    • Kui kook on küpsenud, lülita kuumus välja ning jäta ahjul uks veidikene (~1,5-2cm vahe) lahti ning lase tal ahjus umbes 1h jahtuda. (kui ahjuuks ei seisa lahti, pane näiteks puuslusikas sinna vahele).
    • Seejärel eemalda ahjust ja vesivannilt ning jahuta toatemperatuurile ~1h, seejärel kata kook pealt toidukilega ning tõsta koos vormiga külmkappi hanguma minimaalselt 4ks tunniks.

    Valikuline samm (vaarikakreem)

    • Pane želatiinilehed külma vette paisuma.
    • Lisa potti vaarikad, suhkur ning laimi mahl. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni suhkur on sulanud. Jahuta täielikult - toatemperatuurile ning seejärel külmkappi hanguda, et želatiin saaks tarduda.
    • Lisa kaussi vahukoor ning vahusta tugevaks vahuks koos suhkruga. Seejärel lisa viinakivi pulber ning toorjuust ning sega ühtlaselt läbi.
    • Lisa viimasena hangunud vaarikamoos ning sega spaatliga korraks läbi.
    • Tõsta külmkappi kreem veidikeseks hanguma.

    Serveerimine

    • Eemalda koogivorm vormist ning võta paber servadest ära ning eemalda ka alt paber.
    • Tõsta kook serveerimisalusele - ning pritsi kreem peale.
    • Kaunista meelepäraselt - näiteks värskete vaarikate, tempereeritud šokolaadilaastude ning piparmündiga.
    • Koogi lõikamiseks on hea nuga kuuma veega kuumaks teha ja kuivatada. Seejärel on kooki lihtsam lõigata!

    Toitealane väärtus

    1 portsjon sisaldab: 1tk | Kaloreid: 394kcal | Süsivesikuid: 35g | Valku: 6g | Rasvu: 26g | Millest küllastunud rasvhappeid: 15g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 26g
    Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
    Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
    4 vastust
    1. Gerda
      Gerda says:

      5 stars
      Ülimalt maitsev kook. Valmistamine võtab natuke aega aga see on seda totaalselt väärt. Aitäh 🤩

      Vasta
      • Rauno Oolberg
        Rauno Oolberg says:

        Aitäh Sulle, Gerda! Seda on nii tore kuulda! 😍😍
        Jaa, see juustukook võtab veidi rohkem aega kui Manhattani toorjuustukook, aga no see tõesti on seda väärt! Eriti praegusel ajal! 😜

        Vasta
    2. Annika
      Annika says:

      Rauno, kuidas saada paberit koogi põhja alt kätte? Kui on nt liivataigna põhjaga õunakook, siis saab kergelt, aga pehmema koogi alt on seda keeruline välja võtta.

      Vasta
      • Rauno Oolberg
        Rauno Oolberg says:

        Heihei, oleneb kui kaua see kook Sul vormis on olnud – mida kauem paber all seisab, seda niiskemaks ta läheb ja raskem on teda alt ära saada.

        Üldjuhul ma soovitan alguses kohe koogi tõsta klaasalusele/serveerimisnõule koos küpsetuspaberiga. Seejärel proovi pika noaga ühte serva tõsta ja vaadata kas tuleb tõmmates paber alt ära või läheb katki.

        Kui läheb katki, siis ma soovitan paberi ja põhja vahele panna 2 pikka nuga (millele kook saaks toetuda ja siis aluse kohal tõsta ta natukene üles ning keegi hea abiline aitab selle Sult alt ära tõmmata. Loodan, et need ideed on veidi abiks! 🤗

        Vasta

    Lisa oma arvamus


    Lisa kommentaar

    Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
    Kommentaarid