Kreembrülee

Siidiseim kreembrülee vaniljega…

Crème brûlée ehk kreembrülee on tuntud ka kui põletatud kreem. Brüleekreem on Prantsuse köögi üks tuntumaid magustoite, mis koosneb rikkalikust vanillipõhjast, mille peal on karastatud ning karamelliseeritud suhkru kiht. Lisandiks sobivad ideaalselt hapud ja magusust murdvad marjad/puuviljad.

Kuidas serveerida kreembrüleed?

Brüleekreemi serveeritakse alati jahutatuna ning vahetult enne serveerimist tehakse värske karamellikiht selle peale. See lisab krõbedat tekstuuri ja mõnusalt mõrkjat maitset kogu magustoidule. Kreemi põhi on Prantsuse köögis traditsiooniliselt maitsestatud vanilliga, kuid sellel võib olla ka muid maitseaineid. Mina olen teinud piparkoogimaitselist kreembrüleed ja lisaks ka rosmariini maitselist. Kuid ega mainimata ei saa jätta ka šokolaadi creme brüleed, sest ka see on imeline. Ühesõnaga katsetamist on palju, aga soovitan esialgu alustada klassikalise vaniljese versiooniga.

Antud retseptis kasutasin mina vaniljekauna ning selle seemneid. Kui Sina tahad kasutada vaniljesuhkrut, siis lisa 1 vaniljekauna asemel 2 spl vaniljesuhkrut (kindlasti kasuta vaniljesuhkrut, millel on seemned sees – mustad täpikesed) ning vähenda tavalist suhkrukogust selle arvelt!

Mina teen üldjuhul kõik oma brüleekreemid ramekinides, mina kasutan suhteliselt standarset – 8cm lai ja 4 cm kõrge. Kui Sa kasutad madalamat, siis kindlasti küpseta ka seda vähem. Mida õhem kiht, seda kiiremini küpseb.

Kuidas teha karamelli kreembrülee peale?

Kui Sul ei ole kodus gaasipõletit, võid ka sulatada karamelli potis ning jahutada see õhukese kihina küpsetuspaberil. Jahtunud karamell purusta ja raputa magustoidule peale! Siis ei saa Sa küll purustada karamelli lusikaga, küll aga saad nautida siiski terviklikku magustoitu.

Üks variant on ka teha karamell ahjus vahetult enne serveerimist. Ehk siis paned suhkru õhukese kihina peale ning paned ahju 220 kraadi juurde grilli alla. See variant on viimane võimalikest, mida ma ise väga ei soovita, sest kui brüleekreem on liiga kaua ahjus, siis see võib üle küpseda ning tükki minna. Samuti läheb kreembrülee soojaks minnes uuesti vedelaks, niiet tuleb väga hoolega silma peal hoida! 😉

Mida veel võiks nautida siia kõrvale?

Kreembrülee on imeline magustoit, aga kui Sul on tunne, et tahaks selle kõrvale ka jäätist süüa, siis VANILJEJÄÄTISE tehnoloogia sarnaneb brüleekreemi valmistamisele. Või kui Sa ei ole vaniljejäätise fänn, siis kreeka jogurtiga VAARIKAJÄÄTIS on lihtsalt IMELINE! Aga eks mõned kokteilid kuluvad ka siia kõrvale ära – nt täiesti standartne APEROL SPRITZ murrab selle magustoidu magusust. Sobib lihtsalt valatud selle kõrvale! Või siis hoopiksi SIDRUNI LIMONAADI?

Kreembrülee ehk crème brûlée ehk brüleekreem

Klassikaline brüleekreem ehtsa vaniljekauna seemnetega! Tõeline nauding igasse päeva, olgu see siis veidi tavalisem või erilisem.
Ettevalmistuse aeg: 20 minutit
Küpsetusaeg: 30 minutit
Aeg kokku: 4 tundi 55 minutit
Toidukord: Dessert
Köök: French
Portsjone: 4 portsjonit
Kaloreid: 464kcal

Koostisosad

Põhi:

  • 400 ml vahukoort
  • 4 munakollast
  • 60 g suhkrut
  • 1 vaniljekaun
  • Not soola

Juhised

Retsept:

  • Vala vahukoor väiksesse kastrulisse.
  • Lõika vaniljekaun pooleks, noaga võta seemned välja ning lisa potti koos kaunaga.
  • Kuumuta kuni keemiseni, jäta seisma/maitsestuma.
  • Pane munakollased miksrikaussi ning lisa sool ja alusta vaikselt vahustamist, järk-järgult lisa suhkur ja vahusta kuni munad on helekollased.
  • Sega juurde vahukoor.
  • Lase kreem läbi sõela ning vala ramekinidesse.
  • Küpseta 150°C juures ahjus ülevalt-alt küpsetusega 25-35 minutit veevannis kuni kreem on veel keskelt kergelt vetruv.
  • Lase toatemperatuuril jahtuda ning tõsta külmkappi vähemalt 4h hanguma.

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 125g | Kaloreid: 464kcal | Süsivesikuid: 19g | Valku: 5g | Rasvu: 42g | Millest küllastunud rasvhappeid: 25g | Millest suhkruid: 15g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb

 

4 vastust
  1. Andi Klimbek
    Andi Klimbek says:

    Küsimus küpsetuse kohta, kas ta peaks pealt olema natuke kummis või nõgus. Ise pakuks natuke kummis ja väikesed lohud peal.

    Vasta
    • Rauno Oolberg
      Rauno Oolberg says:

      Heihei, pigem natuke nõgus. Kui kummis on, siis tihtipeale juba üleküpsetatud. Kui Sa vaatad videot, siis sealt näed Sa ka seda nö kontrolli, ehk siis ta peaks kergelt veel vetruma keskelt, siis on ideaalne väljavõtmiseks.

      Vasta

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid