biskviit

Biskviit, jõhvikamoosi ja vahukreemiga…

See magustoit on midagi väga kiirelt valmivat – klassikaline biskviit (muidugi minu oma retseptiga, mida ka teile jagan), jõhvikamoos koos kahe väikse nüansiga (nendeks on apelsin ja Saaremaa jõhvikaviin!). 😍 Ja usu mind, see on nii lihtne, et tõenäoliselt isegi mehed saavad selle tegemisega hakkama – olgu see siis Valentinipäevaks, Naistepäevaks või isegi sünnipäevaks (viimase puhul ei tasu klaasi sisse panna, läheb liiga palju klaase)! 😂

Biskviidi retsept

Biskviidi puhul kasutan ma väga klassikalisi koostisosi nagu ka minu vanaema mind õpetanud on – muna, suhkur ja jahu. Aga päris nii see ei jää! 😂 Ma lisan taignale veel maitseks ka vaniljet ja kaneeli (mille võid alati ka lisamata jätta kui maitse Sulle ei sobi). Aga lisaks taignale mahlasuse lisamiseks lisan ma sellele maitsetut õli (võid ka sulatatud võid kasutada). Ja et taigen ilusti vetruv ja pehme oleks, lisan sellele ka pisut tärklist ja küpsetuspulbrit.

Jõhvikamoos

Et tasakaalustada biskviidi magusust on mu vanaema mulle alati õpetanud lisama pigem hapusid marju tortide, kookide vahele – nii ka seekord! Kasutan pesuehtsaid jõhvikaid! 😁 Võivad olla nii külmutatud kui ka värsked. Nendele lisan veel maitseks juurde apelsini koort, fileed ja Saaremaa jõhvikaviina, lisaks veidike suhkrut. Filee misasja? Just, apelsini filee ehk apelsini segment ehk puhastatud apelsin on ilma koore ja membraanita (valge osa aplesini küljes, mis eraldab segmente omavahel). Miks seda eemaldama peab? Sest see sama valge osa apelsinist on mõrkjas ning on üsna ebameeldiv süüa sellise toidu sees. Apelsini fileerimistehnikat kasutatakse nii küpsetiste, salatite kui ka muudes toitudes, kuhu on apelsini vaja.

Apelsini fileerimine? Kuidas?

Apelsini fileerimine ei ole tegelikult väga suur teadus, Sul läheb vaja ideaalis sakilist või teravat nuga ja lõikelauda. Töö käik:

  1. Eemalda apelsinilt ülemine ja alumine ots – lõika kuni viljalihani maha. See aitab Sul edasist protsessi lihtsustada.
  2. Seejärel aseta apelsin ühe äralõigatud otsa peale – seisab stabiilselt lõikelaual!
  3. Koori noaga koore alt libistades kogu aplesin, kuni valget osa enam näha ei ole. Lõika vaid viljalihani!
  4. Kui apelsin on täielikult kooritud, saadki hakata seda segmenteerima/fileerima. Selle jaoks võta apelsin endale kätte ning otsi membraanid üles (valged osad, mis on apelsini sees), lõika membraani servast kuni keskele välja ja teiselt poolt segmenti sama moodi, et välja kukuks ilus segment.
  5. Korda protsessi kuni kogu apelsin on fileeritud. Allesjäänud apelsinist pressin mina näiteks mahla moosi sisse lisaks! 😉

Vaniljekreem

Lihtne vaniljekreem, mida sobib kasutada nii kookides, tortides kui ka laiskuse puhul lihtsalt saia peal. 4 koostisosa, mis õiges vahekorras on eriti hea ja kreemine!

Kuidas saada mahlane biskviit?

Selle jaoks, et minu biskviit ei läheks ega jääks kuivaks kasutan ma jällegi oma vanaema nippi! Immutan biskviidi leotisega. Selle koogi puhul kasutan ma värskest apelsinimahlast ja jõhvikaviinast leotis, aga sobib ka kõige tavalisem – vesi koos sidrunimahla ja suhkruga (maitse järgi). Seda kasutas ka minu vanaema koguaeg kookide valmistamiseks. Marjakookide puhul kasutas ka mingit mahla või nö “morssi”. 😁 Leotis lisab veelgi maitset koogile ja oiii, kui mõnus ja mahlane see tuleb. Igaks juhuks ütlen ära, et sellega tuleks ettevaatlikult ringi käia, et kook liiga läbi ei liguneks. Kui teed klaasi sisse, siis 1 spl 1 kihi kohta on rohkem kui küll! 😉

Aga mida head süüa teha enne seda?

Kui Sa aga mõtled, et mida eelnevalt võiks süüa, kui koogini jõuame, siis variante on ju palju – aga kui näiteks Valentinipäevaks seda kooki armsamale teete, siis soovitan kindlasti oma lemmikut KREVETIPASTAT siia kõrvale ja kui Sa mereande ei söö, siis saad ideaalselt ka krevetid kanaga asendada. Või kui tahad veidi kergemalt mööda saada, siis praegu eriti popp POKE BOWL sobib ka ideealselt enne seda magustoitu! 😍

Biskviit

Klaasike jõhvikat - biskviit jõhvikatäidisega

Kerge biskviit ja magustoit kõigile, kes tahavad näiteks oma kaaslast üllatada või ise veidike toiduga eksperimenteerida. Klaasiversioonist saab ka imekergelt teha tavalise tordi, siis võiks kogused küll veidi suuremad olla!
Ettevalmistuse aeg: 15 minutit
Küpsetusaeg: 15 minutit
Aeg kokku: 45 minutit
Toidukord: Kook, Küpsetised, Peolaud
Köök: eesti
Raskusaste: Keskmine
Portsjone: 4
Kaloreid: 624kcal

Koostisosad

Biskviit:

  • 2 Eggo kollast muna (kasutasin neid eriti ilusa kollase biskviidi jaoks)
  • 2 spl suhkrut
  • 1 spl vaniljesuhkrut
  • 2,5 spl nisujahu
  • 2 tl tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • ½ tl kaneeli
  • 35 g õli (maitsetut õli - nt. rapsiõli, päevalilleõli vms)
  • Not soola

Jõhvikamoos:

  • 200 g jõhvikaid
  • ½ apelsini koorest
  • 1 apelsini filee
  • 75 g Saaremaa Vodka Jõhvikas (vm jõhvikaviin)
  • 65 g suhkrut

Kreem:

  • 200 g vahukoort
  • 65 g suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 125 g toorjuustu

Biskviidi leotis:

  • 75 g värsket apelsinimahla
  • 40 g Saaremaa Vodka Jõhvikas

Juhised

  • Valmista biskviit – eralda munavalged ja -kollased ning tõsta munavalged mikserisse koos suhkru, vaniljesuhkru ning näpuotsatäie soolaga, vahusta tugevaks vahuks.
  • Lisa ükshaaval munakollased ning lase põhjalikult läbi segada.
  • Seejärel vala sisse peene joana õli.
  • Viimase etapina sõelu sisse kõik kuivained ning sega ettevaatlikult läbi - kasuta selle jaoks spaatlit või nagu ma vanaema alati kasutas - puulusikat!
  • Valmis segu pane paberiga vooderdatud küpsetusvormi (mina kasutasin 24cm Ø vormi) ning küpseta 180°C juures 12-15 minutit, kuni biskviit on pealt ilus kuldkollane. Jahuta täielikult!
  • Samal ajal valmista moos – kaalu potti jõhvikad, viin ja suhkur ning köögiviljakoorijaga lisa ka õhukesed viilud poole apelsini koortest. Fileeri ka apelsini viljaosa sinna sisse ning allesjäänud osad võid kõrvale jätta.
  • Tõsta pott pliidile ning keeda keskmisel kuumusel 10-15 minutit, kuni suhkur on sulanud ning moos hakkab mullitama (selleks ajaks peaks olema ka jõhvikad katki plahvatanud). Jahuta täielikult!
  • Valmista kreem – vahusta vahukoor suhkrutega tugevaks vahuks ning viimasena lisa toasoe toorjuust ning vahusta läbi, kuni segu on ühtlane. Pane kreem tordipritsi (võid ka lihtsalt lusikat kasutada portsjoneerimiseks).
  • Sega kokku biskviidi leotis ning lõika biskviidist välja klaasi suurused kettad.
  • Kokku panemiseks pane klaasi põhja kreemi, sinna peale pane biskviit, mida immutad leotisega. Seejärel lisa uuesti kiht kreemi, mille peale seekord paned ka jõhvikamoosi. Seejärel uus kiht biskviiti, millele paned leotist ning kõige peale vaid kreem.
  • Kuigi magustoit on juba praegu väga hea, siis soovitan enne serveerimist tõsta klaasid vähemalt 30 minutiks külmkappi. Parimal juhul valmista magustoit juba eelneval päeval!
  • Serveerimisel võid kaunistada omale meelepäraste/olemasolevate vahenditega, näiteks jõhvikate, valge šokolaadi laastude ja mandlipuruga.

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 1klaas | Kaloreid: 624kcal | Süsivesikuid: 49g | Valku: 6g | Rasvu: 40g | Millest küllastunud rasvhappeid: 19g | Kiudaineid: 3g | Millest suhkruid: 42g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Kommentaarid