Meejäätis

Meejäätis särtsaka laimiga ehk isetehtud jäätis meega, millele on lisatud ka killuke laimi!

See meejäätis on mu viimase aja absoluutne lemmik – naturaalselt hea mesi on imelise maitsega. Ära kasuta siin kõige odavamat mett, mis Sa vähegi saad – pigem hea kvaliteetne ja voolav mesi! Kui me oleme seda jäätist sõpradega söönud, siis pidevalt isegi ei osata pakkuda, et mis selle jäätise sees on – öeldakse, et mine muhvi kui maitsev, aga mis siin sees on? Martsipan, küpsised… midagi tuttavat?! Ühesõnaga vahet pole, kõik kes seda jäätist on söönud, on sellest sõltuvuses, aga keegi ei saa isegi aru, millega tegu! 🤣 Aga ausalt tunnistades, ma saan aru, kes tunnevad selle sees küpsiseid, sest selle mee lisamine annab talle nii mõnusa ja omapärase maitse! 😍

Meejäätise retsept Kreeka jogurtiga

Koostisosi on tegelikult vähe ning erinevalt minu VANILJEJÄÄTISEST ei sisalda see ka muna, põhi sarnaneb pigem VAARIKAJÄÄTISELE! Ehk siis põhi sisaldab Kreeka jogurtit ja vahukoort. Vahukoor on just oluline selle jaoks, et lisada jäätisele õhulisust ja kreemilisust. Seda on küll palju vähem kui Kreeka jogurtit, aga seda on lihtsalt vaja, et saada see ideaalne ja mõnus tekstuur sellele jäätisele.

Vedel mesi meejäätisesse

Vedel mesi on parim meejäätisesse.

Meejäätis ja selle koostisosad

Lisaks Kreeka jogurtile ja vahukoorele läheb Sul vaja veel natukene mett, vaniljesuhkrut, laimi ja suhkrusiirupit – suhkrusiirupit just selle jaoks, et jäätis piisavalt magus tuleks ja samal ajal seda pehmet ja siidist tekstuuri hoiaks. Kas Sa võid suhkrusiirupi asendada meega või lihtsalt suhkruga? Mina ei kasutaks… esiteks, kui Sa suhkrusiirupi asemel paned mett rohkem, siis tuleb jäätis äärmiselt läila… mõtlen selle all seda, et mesi on ise väga tugeva maitsega tegelikult ning kui sellega liiale minna, siis muutub maitse imalaks. Ka minu jaoks oli see korralik tasakaalu leidmine oluline! Ja kuumutamata suhkrut ma ei soovita kasutada juba sellepärast, et pärast jäävad Sulle suhkrutükid/suhkrukristallid jäätisesse – see tekstuur pole samuti meeldiv.

Mee valimine jäätisesse

Oluline on see, et mesi mida Sa kasutaksid oleks kindlasti voolav – naturaalne mesi kristalliseerub mingi ajaga. See on loomulik ning nö kvaliteedimärk. Küll aga saad Sa ka juba kristalliseerunud mett sulatada vesivannil – vala kaussi lihtsalt kuum vesi ja pane meepott sinna sisse, kuni see sulab. Teine variant ongi osta vedelat mett! Kindlasti sobib ka kreemjas mesi – see on eraldi meetüüp, kus segatakse kristalliseerunud mett aeglaselt vedela meega. Tulemuseks on alati voolav mesi, mis kunagi täielikult ära ei kristalliseeru. Põhjus on lihtne – kristalliseerunud mee lisamine aeglaselt tekitab juba mee nö küllastumise ehk siis väiksed kristallid on mee sees, mis pole rabedad. Küll aga see mesi rohkem ei kristalliseeru!

Suhkrusiirup jäätisesse?!

Jep, suhkrusiirupit on hea kasutada, kuna see on juba sulatatud suhkur ning jaotub jäätises ühtlasemalt ning jätab jäätise lõpptekstuuri paremaks. Mina kasutasin Monin suhkruroo suhkrusiirupit, kui Sul seda pole või pole võimalik hankida, siis võid ka ise suhkrusiirupi teha – võta 85g suhkrut ning 45g vett ning sulata madalal kuumusel kuni kogu suhkur on sulanud. NB! Ära keeda siirupit karamelliks – kohe kui siirup on läbipaistev ja ilma suhkrukristallideta, siis keera kuumus välja ning jahuta.

Šokolaadi fondant

Mõnusalt mahlane šokolaadi fondant ja miks mitte sinna kõrvale mõnusalt kreemine meejäätis!

Mida nautida veel lisaks meejäätisele?!

Kui meejäätis või lihtsalt mesi pole päris Sinu maitse järgi, siis mul on ju blogis ka imeline VAARIKAJÄÄTIS – sarnaselt kerge ja lihtne, aga põhikomponendina on maitseks hoopis vaarikad! Kuid meejäätis sobib imeliseks koostisosaks kõrvale ka kookidele, näiteks ŠOKOLAADI FONDANT ehk laavakook, kuid miks mitte ka RABARBERIKOOK või õunakook. Kindlasti sobib selle jäätise kõrvale ka mõni imeliselt kerge marjakook aga kui rohkem isu kokata pole, siis on see meejäätis ka imline klassikaliste BELGIA VAHVLITEGA! 😉😍

Meejäätis

Meejäätis särtsaka laimiga - lihtne ja imemaitsev!

Mõnusalt maitsekas meejäätis koos hapuka laimiga. Kreemilisust lisavad Kreeka jogurt ja vahukoor! Lihtne valmistada, aga veelgi lihtsam süüa! 😊
Prep Time: 5 minutes
Jäätisemasinas: 30 minutes
Toidukord: magustoit, Tervislik
Cuisine: Rahvusvaheline
Keyword: Ülikerge
Portsjone: 1 L
Calories: 190kcal

Koostisosad

  • 200 g vahukoort
  • 370 g Kreeka jogurtit
  • 80 g mett
  • 65 g suhkrusiirupit (mina kasutasin Monin'i oma, kui Sul seda pole, vaata ülevalt blogist, kuidas seda ise teha 👆)
  • 1 spl vaniljesuhkrut
  • ½ laimi mahl (~20g)
  • 1 laimi koor
  • Not peensoola

Juhised

  • Võta kauss ning kaalu kõik koostisosad sinna (riivi laimi koor võimalikult peenelt).
  • Sega kõik korralikult vispliga läbi kuni segu on ühtlane.
  • Pane segu jäätisemasinasse ning lase sel töötada umbes 30-35 minutit, vastavalt oma masina võimekusele ja juhistele.
  • Valmis segu pane kaanega karpi ja sügavkülma veel ideaalis vähemalt 30 minutiks kuni üheks tunniks. Kui hoiad kauem sügavkülmas (säilitada sügavkülmas võid kuni 6 kuud), siis hoia enne serveerimist 5 minutit toatemperatuuril, et jäätis oleks pehmem ja lihtsam serveerida.
  • NB! Kui Sul ei ole jäätisemasinat, siis vahusta vahukoor eraldi vaniljesuhkruga tugevaks vahuks ning sega ülejäänud koostisosad eraldi kausis. Kui vahukoor on tugev, sega see õrnalt ülejäänud seguga ning külmuta sügvkülmas minimaalselt 4h. Kui tahad õhulisemat jäätist, siis sega umbes iga 1h tagant jäätis uuesti läbi ja külmuta edasi.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 190kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 6g | Fat: 11g | Saturated Fat: 7g | Fiber: 1g | Sugar: 19g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Kommentaarid