Mis on ‘Red Velvet cake’ ehk punane sametkook?
Red Velvet ehk punane sametkook (inglise keeles red velvet cake), on nö šokolaadibiskviidiga tehtud tort, millele annab värvi tegelikkuses aint värviks lisatud koostisosa. Üldjuhul kasutatakse peedimahla või geeltoiduvärvi. Peedimahla mure on see, et seda tuleb ümpris palju lisada, geeltoiduvärviga on seda kooki veidi lihtsam teha! 😊 Biskviidile lisab mahlasust lisaks võile ka keefir – see on mu lemmik. Küll aga võid ka keefiri asemel ka petti või hapupiima kasutada.
Kuigi kook on hästi tasakaalus, siis tasakaalule paneb viimase lihvi see toorjuustukreem. Toorjuustukreem peaks olema pigem vähemmagus, sest see peaks mõjuma mõnusalt ja värskendavalt seda kooki süües. Kaunistamiseks sobivad ideaalselt värsked marjad ja Sulle sobiv ning meelepärane.
Red Velveti retsept
Traditsioonilise red velveti põhi on äärmiselt tihke ning niiöelda raske, selle üleskergitamiseks on vaja omajagu jõudu. Lisaks munadele kasutame selles retseptis ka sooda ja valge veini äädika kergitust. Kui muna juba ise teeb selle koogi õhuliseks, siis lisaõhulisust annab siin komplektis veel see sama sooda ja valge veini äädikas, mis mõnusalt üles vahutab ja lisab koogile kergust. Nagu ma ka enne ütlesin, siis punase sametkoogi saab punaseks toiduvärviga – kas siis peedimahla kontsendraadi, geeltoiduvärvi või isegi pulbertoiduvärviga. Pulbertoiduvärvi ma väga kasutada ei soovita, sest enamasti on nende põhikoostises sool – ning sellises koguses seda koogile lisada, et see punaseks saada muudab koogi liiga soolaseks. Seega eelista pigem geeltoiduvärvi või naturaalseid värve – võid ka näiteks külmkuivatatud peedipulbrit kasutada. Sellisel juhul kindlasti külmkuivatatud, sest sellel säilib sügav punane toon, tavakuivatamine võib värvi pruunikamaks muuta.
Red Velvet ja kreem sinna vahele
Milline kreem sobib sinna vahele kõige paremini? Mina soovitan kasutada toorjuustukreemi võiga, sest see on palju stabiilsem ja tugevamalt hoidev kui näiteks toorjuustu-vahukoore kreem või hoopiski kohupiimaga. Kuna kook ja biskviit ise on raske ja tihe, siis kergema kreemiga võib hakata kook niiöelda paigast nihkuma, toorjuustukreem aitab seda ilusti fikseerida ja paigal hoida. Lisaks aitab toorjuustukreem teha koogi mahlasemaks ning mahendada maha maitseid, niiet ma väga ei soovitagi midagi muud selle asemel kasutada. 🤗
Kaunistuseks võid panna sisuliselt kõike, mida soovid, eriti sobivad igasugused marjad, šokolaadid, pähklid jne. Suvel tegemise eelis on alati see, et saad kasutada hooajalisi marju ning nende maitse on see kõige-kõige õigem! Värsked maasikad, vaarikad, mustikad jms – lihtsalt IMELINE! 🍓🥰
Red Velvet on imeline, aga mis häid kooke võiks veel katsetada? 😜
Oiii, küpsetamine on ju super! Mul blogis omajagu kooke, torte ja muud sellist. Minu YouTube’i kanal sai ju alguse PORGANDIKOOGIGA – see on siiani üks populaarsemaid retsepte! 😉 Lisaks on mu enda ja peaaegu mu kõikide sõprade lemmikuks minu tehtud BANAANITORT! Lisaks on ju minu blogis olemas ka KÜPSETATUD VAARIKA-VALGE ŠOKOLAADI TOORJUUSTUKOOK kuid on ju olemas ka KÜPSETAMATA TOORJUUSTUKOOK KIRSSIDEGA! Aga retsepte on ju veelgi, vaata erinevaid koogiretsepte SIIT!
Red Velvet ehk punane sametkook
Koostisosad
Põhjad:
- 170 g toasooja võid
- 470 g Demerara või rafineerimata roosuhkrut
- 4 spl kakaod
- 3 Eggo tervisemuna
- 1 vaniljekauna seemned (või 1 spl vaniljesuhkrut 1 spl tavalise suhkru asemel)
- 470 g nisujahu
- 1,5 tl soodat
- 1,5 tl valge veini äädikat
- 420 g keefiri
- ½ tl peensoola
- Punast geeltoiduvärvi (vastavalt vajadusele)
Immutusvedelik:
- 100 g värskelt pressitud sidrunimahla (keskmiselt kahest kuni kolmest sidrunist)
- 50 g tuhksuhkrut
- 50 g vett
Toorjuustukreem:
- 125 g toasooja võid
- 75 g tuhksuhkrut
- 3 tl vaniljesuhkrut
- 500 g toorjuustu (soovitatavalt samuti toasoe)
Serveerimiseks:
- 200 g Värskeid marju
- Mandlilaaste
- Soovi korral veel šokolaadi vms.
Juhised
- Vahusta või suhkruga tugevaks vahuks.
- Lisa ükshaaval munad.
- Sõelu kaussi jahu, kakao, sooda ning peensool, sega kõik ühtlaselt läbi.
- Kui munad on võisse ilusti sisse segatud, siis lisa keefir, vaniljekauna seemed ning valge veini äädikas. Lase ühtlaselt läbi seguneda.
- Lisa kahes jaos juurde kuivained ning laseme läbi seguneda. Viimasena lisame geeltoiduvärvi, kuni saame ilusa punaka tooni.
- Kata 2 ümarat 24cm mõõduga vormi põhjast ja servadest küpsetuspaberiga ning jaga taigen võrdselt kahe vormi vahel. Silu pealt ühtlaseks.
- Küpseta ahjus pöördõhuga 180C juures kuni keskelt küpsenud (võid kasutada hambatikku selle kontrollimiseks – kui taigen enam tiku külge ei jää, siis on valmis). See võtab aega umbes 30-35 minutit.
- Võta põhjad ahjust välja ning kata rätikuga ja jahuta täielikult.
- Kui põhjad on jahtunud, siis valmista immutusvedelik, pressi värsket sidrunimahla ning lisa sellele tuhksuhkur ja vesi. Sega ja jäta seisma kuni suhkur on lahustunud.
- Samal ajal valmista kreem koogile – pane kaussi toasoe või ning suhkrud, vahusta tugevaks ja kreemjaks vahuks. Kui või on kreemjas, lisa ka toorjuust ning vahusta kuni saad tugeva vahu.
- Koogi kokkupanemise jaoks lõika pealt ära ümar kiht (nö koogi kuppel) ja jaga mõlemad põhjad täpselt pooleks, et saaksid 4 ühtlast kihti.
- Koogi kokkupanemisel immuta iga kiht vedelikuga ning pane iga kihi vahele toorjuustu, pealt määri samuti toorjuustuga. Ideaalis lase koogil vähemalt 12h külmkapis seista enne kaunistamist, et maitsed saaksid imenduda. Nii saad ka vajadusel veel kreemi siluda enne kaunistamist.
- Kaunista meelepäraselt värsekte marjade jms.
Kui soovin seda kooki teha plaadikoogina 32X34 pannil,siis milliste kogustega.
Heihei, Ursula! Mina soovitaksin Sul teha 1x retsepti ühe kihi jaoks. Ja ehk isegi kasutada veel suuremat plaati, ehk siis standarset (seda ca 46×38 mõõtmetega). Ja korruta retsept nii mitme kihiga kui teha tahad. kui otsustad teha 4 kihti, siis korruta 4ga, kui 3 kihti, siis kolmega! 😊
Kui aga tahad seda sama 32×34 vormi suurust teha, siis soovitaksin korrutada 3ga ning jättagi 3 eraldi kihti (et ei peaks lõikama pooleks). 32×34 plaadiga tuleb põhi kindlasti veidi paksem. 😇
Anna mulle ka kindlasti teada, kuidas välja tuli! 😊
Minu ahju suurem plaat ei mahugi,
Okei, siis proovi sellega jaa! 😊
Täidise retsepti soovitan kindlasti arvestada topelt, mul ei jagunud seda piisavalt isegi 3 kihi jaoks ja kihid jäid ikka väga õhukesed.
Aitäh Sulle tagasiside eest! 🤗 Jaa, kui meeldib rohke kreemiga kook, siis kindlasti võib kreemi rohkem teha. Õnneks enamus toorjuuste on nagunii 200g või 400g, niiet toorjuustu jäi üle ka, said koogi ikka ilusti valmis ja maitses? 😇
Aga kui valge veini äädikat ei ole, kas siis võib selle ka ära jätta?
Heihei, ei, päris ära jätta ei tohiks. Hapet on vaja sooda aktiveerimise jaoks – kui valge veini äädikat pole, siis kas õunaäädikas, sidrunihape/mahl või äärmisel juhul tavalist äädikat veidi veega lahjendada.