Vahukook metsmaasikajäätisest, miks?
Vahukook koos jäätisega, sest see metsmaasikajäätis teeb Su elu nii lihtsaks – Sa ei pea minema metsa metsmaasikaid korjama ning ka mässamist on hulga vähem. 😁 Koostisosi on tegelt selles koogis äärmiselt vähe ning Sa ei pea ka tegelikult peegelglasuuri peale tegema – see on lihtsalt valik. Valik, mis teeb selle koogi küll palju erilisemaks ja ilusamaks kui see juba on. Lisaks metsmaasikajäätisele võid ka kasutada muid, aga pea meeles, et jäätis on oluline, sest see on see, mis annab sellele koogile maitse.
Koogi põhi on imelihtne ja tavaline – Digestive’i küpsistega! Küll aga kasutan mina selles koogis suhkru asendajana ja maitse lisajana agaavi siirupit, tavalist suhkrut kasutan vaid peegelglasuuris. Kui Sul agaavi siirupit ei ole, siis võid vabalt kasutada selle asemel ka näiteks vedelat mett.
Vahukoogi retsept
Minu vahukook koosneb tegelikult 4st lihtsast osast, nendeks on – küpsisepõhi, metsmaasikavaht, peegelglasuur (võid ka ilma selleta muidugi teha) ja värsked maasikad. Kuna mina olen laisem poiss, siis ma metsmaasikaid korjama ei läinud ja esitlen teile tavaliste maasikatega kooki, seda võid ka Sina teha! 😁
Peegelglasuur
Peegelglasuure saab teha väga erinevaid, mina olen teinud nii tumedamatt peegelglasuuri (mis meenutab veidi galaktikat koos särapulbriga), aga ka heledaid! Iga peegelglasuuri puhul on oluline see, et Sa saaksid põhjavärvi võimalikult suure kontrastiga – ehk siis glasuur ei tohiks väga läbi paista. Sellel koogil kumab põhi veidikene läbi, miks? Sest sellel vahukoogil on kõvem küpsisepõhi, millest Su külalised võiksid enne söömist näha, et mitte liigselt lusikat murda ja mõelda, et mis seal sees on! 😂 Muidugi võid ka alati rohkem valget värvi lisada või siis kasutada lihtsalt pulbertoiduvärvi – peegelglasuuris toimib see paremini.
Vahukook maasikatega või hoopis šokolaadi vahukook?!
Seda retsepti saad sisuliselt ju ükskõik mis maitsele kohandada, mina kasutan selles retseptis Balbiino metsmaasikajäätist! Aga kui Sulle maasikad ei maitse, siis miks mitte hoopis šokolaadijäätist kasutada? Või piparmündijäätist? Kasuta just seda, mis Sulle maitseb, sest jäätis on see, mis annab sellele koogile maitse!
Mis kooke Sa veel proovida võiks?
No suvel on kindlasti üks populaarsemaid ja mõnusamaid küpsetamata toorjuustukoogid, niiet proovi veel näiteks minu KÜPSETAMATA TOORJUUSTUKOOKI KIRSSIDEGA! Küll aga on ka suvetortideks ideaalsed lihtsalt BANAANITORT ning PORGANDIKOOK – mõlemad üllatusi täis ja ülimõnusad! Kui Sa veel neidki proovinud pole, siis kindlasti proovi! 🥰 Või kui Sa eelistad midagi eriti lihtsat, siis võta ja tee hoopis KÜPSISETORTI või JÄÄTISETORTI – samuti hea mõte koos lastega kokkamiseks või siis mitte nii suurtele köögis askeldajatele! 🥰
Vahukook metsmaasikajäätise ja peegelglasuuriga
Koostisosad
Põhjad:
- 90 g Digestive küpsiseid
- 45 g võid
- 15 g agaavi siirupit
Täidis:
- 10 g želatiini
- 300 g vahukoort
- 200 g toasooja toorjuustu
- 60-75 g agaavi siirupit
- ½ sidruni mahl
- 190 g Balbiino metsmaasikajäätist (umbes ½ pakki)
- Not soola
Peegelglasuur (soovi korral):
- 7 g želatiini
- 70 g külma vett
- 150 g suhkrut
- 100 g magustatud kondenspiima
- 100 g valget šokolaadi (kõrge kakaovõi sisaldausega - üle 25%)
- Valget toiduvärvi
- Lisaks soovi korral punast toiduvärvi
Serveerimiseks:
- Värskeid maasikaid
Juhised
Koogid:
- Võta jäätis sügavkülmast välja ca 20 minutit enne koogi valmistama hakkamist.
- Purusta küpsised blenderi, köögikombainiga või käsitsi peeneks puruks.
- Sulata või madalal kuumusel, lisa või ja agaavi siirup küpsisepurule ning purusta või sega veelkord.
- Pane 1-1,5 spl küpsisepuru silikoonvormi põhja (minul on vormid suurusega Ø6,5cm ja 4cm kõrgust) ning suru kergelt vormi põhja kasutades klaasi või lusikat.
- Pane põhjad külmkappi hanguma.
- Pane želatiin külma vette paisuma (kui kasutad pulbrit, siis lisa vaid 20g külma vett).
- Kreemi jaoks võta vahukoor ja lisa sool, vahusta mikseriga väga tugevaks vahuks (ole ettevaatlik, et ei üle- ega alavahusta seda).
- Kui Sul on tugev vahukoor valmis, lisa juurde toasoe toorjuust, sidrunimahl ja agaavi siirup. Vahusta kokku.
- Lisa kergelt sulanud (ja kreemine) Balbiino Metsmaasikajäätis ja vahusta veelkord mikseriga või käsitsi.
- Sulata väikses potis želatiin. Kui želatiin on sulanud võta vispliga veidi vahtu ja vispelda see kiirelt želatiini sisse, et see maha jahutada. Kui želatiin on veidi jahtunud lisa želatiin vahule ja sega põhjalikult läbi.
- Võta vormid kapist välja ja lisa vaht nende peale. Tõsta sügavkülma hanguma. Olenevalt vormi suurusest võib see ka erinevalt aega võtta. Väiksem vorm on peegelglasuuri jaoks valmis ~2-3 tunniga. Kui Sa peegelglasuuri peale ei soovi panna, siis pane tavalisse külmkappi 3-4 tunniks, kuni üleööks hanguma ja serveeri meelepäraselt.
Peegelglasuur:
- Peegelglasuuri jaoks pane želatiin vette paisuma (kui kasutad pulberželatiini, siis pane sinna 1 spl külma vett juurde).
- Võta väike pott, pane sinna külm vesi, suhkur ja kondenspiim. Kuumuta, kuni suhkur on sulanud.
- Pane eraldi nõusse valge šokolaad. Kui potis olev segu on sulanud ja hakkavad pinnale kerkima väiksed mullid (päris keema ei tohiks lasta), vala see kohe šokolaadi peale teise nõusse.
- Lase segul seista paar minutit, seejärel sega kuni kogu šokolaad on sulanud. Pigista želatiinist vesi välja ja lisa šokolaadisegule, sega põhjalikult.
- Kasutades saumikserit lase terve segu ühtlaseks. Oluline on see, et saumikser oleks koguaeg glasuuri pinna all, et vältida glasuurile mullide teket.
- Jahuta segu ~30°C. Vahemikus 28°C kuni 32°C kraadi, peaks olema glasuur sobiva viskoossusega, et mitte koogilt liigselt maha voolata.
- Kui glasuur hakkab jõudma soovitud temperatuurini, kasutades toiduvärvi tee glasuur valgeks. Kui glasuur on piisavalt valge ega paista enam lusika tõstes läbi, lisa punane toiduvärv ning sega paar korda, kuni tekivad jooned sisse (meenutades marmorit), osa segust on ikka valge, osa punane ja osa roosa.
- Võta koogid sügavkülmast välja. Eemalda vormist ning kata peegelglasuuriga. Lase kookidel veidi seista ja sulada toatemperatuuril, et nad oleks uuesti pehmed.
- Kaunista koos maasikatega ning lase kookidel 15-30 minutit sulada toateperatuuril enne serveerimist.
- NB! Et saada ilusat peegelglasuuri ole segamisega ettevaatlik. Oluline on segusse mitte õhku sisse kloppida vaid saada ilus sile ja siidine glasuur.
Päriselt ka hea
Aitäh Sulle, seda on tore kuulda! ☺️
Tere!
Vabandust, uudishimu kihutab tagant. Sooviksin teada, kas maadikakoogitegu (peegelflasuuriga )videot ka võimalik vaadata on? Kas peegelglasuur tuleb alati esmalt valge toiduvärviga värvida ja siis muud värvi lisada? Kust saaks valget värvi? ( peale K-rauta?)🤨🙏
Hei, Reeli! Kusjuures, kui Sul Instagram on, siis siin on üks vana-vana video ka: https://www.instagram.com/tv/CAFNdzfpeZk/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Aga jah, esmalt tuleb valget toiduvärvi lisada nii palju kuni see enam läbi ei paista ning siis saab ka muid värve lisada ja toonida. Mina olen tavaliselt ostnud Gemossist, seal on hea valik erinevaid – nii pulber kui ka geeltoiduvärve. 🤗
Haha, K-Rautasse ära selle jaoks päris mine jah! 😂
Tere!
Kui tahta koogid varem valmis teha, siis kui kaua need juba glasuuri all olles tavalises külmikus seisavad (nii, et ei hakka sulama)? Või panna sügavkülmikusse?
Lähiajal on kindlasti plaanis proovida! :)
Aitäh!
Heihei, väga hea küsimus! Tegelikkuses kui glasuur on peale valatud, siis on kook valmis ja ta säilib ilusti ka paar päeva külmkapis, sulama ei tohiks see kindlasti hakata külmkapis! Enne serveerimist võiks ca pool tundi lihtsalt toatemperatuuril neil soojeneda lasta, et oleks pehmem ja glasuur veidi läikivam.
Kui aga tahad glasuuri ikkagi vahetult enne serveerimist teha, siis soovitan hoida Sul nii kaua tavalises külmkapis kuni tahad glasuuri peale tegema hakata. Enne glasuurimist hoia seda siis sügavkülmas nii ~2-3h enne glasuurimist või suurema vormi puhul siis isegi veidi kauem. See aitab välimisel serval ilusti ära hanguda, et kook liigselt sulama ei hakkaks kui glasuuri peale valada. 🥰