Jelly Shot – kust selline nimi?
Jelly Shot on Ameerikast pärit ja tuntud jook, mida tarvitatakse shotina/pitsina. Ameerikas nimetatakse neid veel tegelikult Jell-O Shottideks samanimelisest tarretise brändist. Kuna aga Eestis antud brändi tarretist ei ole, siis seda ka üldjuhul ei teata.
Millest tehakse Jelly Shot?
Jelly Shot valmistamiseks mitmetest erinevatest asjadest – kummikommidest, valmis tarretisepulbrist kui ka lihtsalt želatiinist! Mina kasutan samuti enamasti puhast želatiini pulbrit viimasel ajal – nii saad reguleerida suhkru ja teiste lisamaitsete kogust ise. Nii sündis ka minu sini-must-valged jelly shotid – sinine kiht blue curacao Monin siirupiga, must kiht musta sõstra viina ja põldmarjadega ja valge kiht kookose likööri ja vahukoorega. Aga võimalused on ju piirutud! Võid kasutada täpselt endale sobivaid maitseid ja kui tahad teha vegan/taimset versiooni, siis lihtsalt asenda želatiin agariga.
Millist alkoholi kasutada shottidesse?
Ma olen päris aus – Sa võid tegelikult kõiki alkohoolseid jooke kasutada – viina, rummi, šampanjat, likööre jne. Kuid traditsiooniline on ikkagi Jelly Shot, mis on tehtud viinaga! Et pitsid liiga kangeks ei läheks, olen mina lisanud pool maitset ja pool viina (umbes 20% shotid siis). Kuid nende shottidega tuleb ettevaatlik olla – kuna need maitsevad nii hästi, siis võib olla raske aru saada, et need sisaldavad alkoholi! 😂 Niiet pigem alusta väiksemast kogusest shottidest ja liigu edasi kui tunned kuidas need toimivad – maitselt nagu punšš või MAASIKA MARGARITA – maitse on nii hea, et ei saagi aru, et alkoholi sees oleks! 😂😂
Mina kasutasin ka näiteks oma Jellyde jaoks 3 erinevat algallikat – Saaremaa musta sõstra viina, Saaremaa Mild Viina (kui pead valima vaid ühe, siis just see! Parima maitsega viin – ei ole domineeriva ja tugeva maitsega, vaid piisavalt mahe ja karge!) Lisaks kasutasin ka Xanté Kookose-pirni likööri, see on üks mu lemmikuid! Kunagi tegin ka parima kookose panna cotta koos sellega – selle retsepti leiad SIIT!
Kuidas Jelly Shotte süüa/tarvitada?!
Kõige traditsioonilisem on teha seda plastikpitsist! Murdes pits alguses katki seda kokku surudes ja siis tõmmades lahtised osad ära. Seejärel paned huuled vastu ja tõmbad lihtsalt pitsist sisse! 😛 Näitan ka seda videost, vaata videot altpoolt! 👇 Lisaks saad seda kõrrega juua või lusikaga, neid näitan samuti videos. Üks viis mida ma videos ei puudutanud ja mis on samuti päris traditsiooniline – tükkidena! See tähendab, et tarretis tehakse näiteks kandilise vormi sisse alguses, mitte pitsidesse ja kui tarretis on valmis/tarretunud, siis lõigatakse sellest sobiliku suurusega kuubikud. Kuubikud pannakse ka lihtsalt serveerimisalusese peale või tõstetakse pitsi (kust on neid lihtsam kätte saada kui esimesest versioonist). Seejärel saab ka pitse korduvkasutada!
Mida veel peolauale panna?
Kõik oleneb muidugi peo olemusest ja seltskonnast, aga need LÕHE RÖSTID sobivad snäkkideks kindlasti imeliselt! Kui aga mõtled, et tahaks seekord peolauale midagi alkoholivaba, siis soovitan kindlasti Sulle oma imelist SIDRUNI LIMONAADI – ja kui vaja, saad sinna ka sidrunilikööri lisada, et see kõigi jaoks sobivaks teha! 😏
Jelly Shot
Koostisosad
Valge shot:
- 140 g Xanté kookose likööri
- 60 g vahukoort
- 30 g suhkrut
- 2 tl vaniljesuhkrut
- 1 tl želatiini (kuhjaga tl ja paisutatud 1 spl vees)
Must shot:
- 130 g Saaremaa Musta Sõstra viina
- 100 g põldmarju
- 30 g suhkrut
- 1 tl želatiini (kuhjaga tl ja paisutatud 1 spl vees)
- Soovi korral musta (geel)toiduvärvi (kui tahad eriti musta tulemust saada)
Sinine shot:
- 100 g Saaremaa Mild viina
- 40 g Blue Curacao siirupit (nt. Monin)
- 60 g värskelt pressitud sidrunimahla
- 30 g suhkrut
- 1 tl želatiini (kuhjaga tl ja paisutatud 1 spl vees)
Juhised
- Musta shoti jaoks kaalu potti põldmarjad ning suhkur, sulata kuni marjad ära lagunevad. Lisa viin ja kuumuta kuni aurumiseni ning sõelu marjatükid välja. Lisa želatiin ning sulata.
- Valge pitsi jaoks kaalu potti kõik koostisosad, va arvatud želatiin.
- Seejärel kuumuta saadud segu, kuni suhkur on sulanud (ära lase keema!).
- Kui suhkur on sulanud, lisa juba paisutatud želatiin ja sega läbi.
- Kaalu kõik sinise kihi koostisosad potti va želatiin ning kuumuta kuni suhkru sulamiseni.
- Lisa želatiin ja sulata!
- Vala kõik segud pitsidesse (soovitatavalt plastik)!
- Ideaalis kata kinni ning tõsta külmkappi hanguma vähemalt 4h kuni üleööks.
Lisa oma arvamus