Mis on küpsetatud ja küpsetamata toorjuustukoogi vahe?
Nagu nimigi ütleb, siis küpsetamata toorjuustukook on küpsetamata ja küpsetatud on nö ahjus küpsenud. Küll aga on nende kahe koogi erinevus ka koostisosas, mis neid nö tihkeks teeb. Kui minu VALGE ŠOKOLAADI-VAARIKA TOORJUUSTUKOOK on küpsetatud ja seda muudab stabiilseks ja kreemiseks munad, siis minu kirsi-toorjuustukoogi teeb tardunud koogis želatiin. Küll aga peab želatiini kogus olema äärmiselt täpne, et kook ära tarretuks, ent liiga kõvaks ei läheks. Kook peab olem kerge, õhuline ning mahlane – see toorjuustukook on ideaalne kook suvise ja soojema ilmaga, küpsetatud toorjuustukook on aga minu jaoks rohkem külmema ilmaga nautimiseks! 😍
Miks lisada kirsse küpsetamata toorjuustukoogile – no siis on tulemuseks parim küpsetamata toorjuustukook!
Kuna toorjuustukook on ise suhteliselt magus ja üksluine, siis mulle meeldib väikseid üllatusi sinna sisse panna. Kirssidega toorjuustukook on lihtsalt imeline! Mõnusalt hapukas ja magus kõike samal ajal. Kuna ma veel purustan veidike kirsse, siis tulen nende maitse eriti hästi esile ning lisab selle ilusa erkroosa värvuse koogile. Olen katsetanud seda kooki mitut pidi – nii purustatud kui purustamata kirssidega, aga mulle meeldib kindlasti purustatud versiooniga rohkem. Maitse on ühtlasem kui tervete kirssidega kui aga tahad tervete kirssidega kooki teha, siis pane želatiini poole vähem (hapukus ja lisamahl, mis kirssidest tuleb nõuab seda želatiini).
Šokolaadi ganache ehk šokolaadikreem
Mina lisan selle koogi põhjale kui ka peale šokolaadi. Aga miks? Sest minu jaoks käib tume šokolaad ja kirsid ideaalselt kokku. Küpsisepõhjal on selle võrra vähem võid ja rohkem šokolaadi, et see krõbedaks saada, samas ilma, et kook liiga rasvaseks muutuks. Lisaks peale veel ka kerge ganache ehk siis 1:1 suhtega – 1 osa vahukoort ja 1 osa tumedat šokolaadi (mina kasutasin Belcolade Belgia šokolaadi, 55% kakaosisaldusega). Kindlasti jahuta kreem enne piisavalt kui seda vahustama hakkad. Juhul kui paned kreemi külmkappi, siis lase tal enne vahustamist umbes 30 minutit toatemperatuuril seista.
Küpsetamata toorjuustukook ei isuta või on juba tehtud, mida Sa veel katsetada võiksid?
Võid kindlasti proovida ka minu teisi kooke – minu kõikide sõprade lemmik – BANAANITORT! Lisaks minu blogi üks populaarsemaid postitusi lisaks valge šokolaadi-vaarika toorjuustukoogile on PORGANDIKOOK, mul on seal küll oma väike nõks juures, aga olen täiesti kindel, et Sa lihtsalt armastad seda! 😍
Küpsetamata toorjuustukook kirssidega
Koostisosad
Põhi:
- 150 g Digestive küpsiseid
- 35 g mandlilaaste
- 2 spl suhkrut
- 50 g võid
- 80 g tumedat šokolaadi (55%)
Kirsitäidis:
- 400 g Härmavilja külmutatud kivideta kirsse
- 75 g suhkrut
- 60 g Grand Marnier apelsinilikööri (või apelsini- või sidrunimahla)
- 2 spl želatiini (1 spl on ~10g)
Kreem:
- 600 g toorjuustu (mina kasutan light toorjuustu, 13% rasva)
- 85 g tuhksuhkrut
- 200 g vahukoort
- 10 g vaniljesuhkrut
- 1 sidruni koor ja mahl
Šokolaadikreem:
- 100 g tumedat šokolaadi
- 100 g vahukoort
Juhised
- Lisa väiksesse potti kirsitäidise jaoks kirsid, suhkur, apelsiniliköör ning kuumuta kuni suhkur on sulanud ja kirsid veidike lagunenud.
- Samal ajal pane želatiin vette paisuma (2 spl želatiini kohta võta 4 spl külma vett).
- Kui kirsid on valmis, keera kuumus ära, lisa želatiin sisse ja sulata ära.
- Samal ajal valmista põhi - lisa kuumaveevanni või ja tume šokolaad ning sulata täielikult.
- Samal ajal lisa blenderisse või köögikombaini küpsised, mandlilaastud ja suhkur, purusta ühtlaseks.
- Sega kokku purustatud küpsisesegu koos sulanud või-šokolaadi seguga ning kata 24cm küpsetuspaberiga vooderdatud ümara vormi põhi küpsiseseguga ning jaga ühtlaselt. Tõsta külmkappi hanguma.
- Vahusta miksris vahukoor koos tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Tõsta vahukoor teise kaussi ja vahusta samas kausis toorjuust, vaniljesuhkru ja riivitud sidrunikoore ja -mahlaga.
- Vala täielikult jahtunud kirsitäidis toorjuustu sekka ning sega kõik põhjalikult läbi.
- Seejärel lisa kogu vahukoor segule ning sega ettevaatlikult spaatliga läbi.
- Vooderda koogivormi servad küpsetuspaberiga või spetsiaalselt koogiäärisele mõeldud kilega.
- Tõsta toorjuustukreem küpsisepõhjale ja jaga ühtlaselt laiali. Tõsta külmkappi hanguma minimaalselt 4h, ideaalis kuni üleööks.
- Serveerimiseks vahusta šokolaadikreemi kuni pritsitav ning pritsi koogile, lisa peale kaunistuseks kirsid, mandlilaastud ja piparmündilehed.
Super koogi retsept! Imelihtne valmistada, kasutasin küll Grand Marnier asemel Cointreaud, aga maitse oli imehea! Külalistele väga maitses. 😊
Issand kui tore kuulda! Aitäh Sulle! 😍 Jaa, Cointreau sobib ka – mõlemad ikkagi apelsiniliköörid! 🙂
Palju vett pean panema zelatiinile,kui panen paisuma ? 🙂
Pane vett topelt ehk 2 spl želatiini kohta 4 spl külma vett! 🤗
Väga maitsev kook ja ülihea retsept:)Lihtne valmistada ja läheb paljudele peale.
Aitäh Sulle! Seda on mul siiras rõõm kuulda kui retseptid ja tulemused paljudele meeldivad! 🥰