Mis on punase veini kaste?

Punase veini kaste ehk punaveinikaste on imelihtne ja kiire kaste, mille valmistamine ei nõua väga suurt tehnilist oskust. Punaveinikastme puhul tuleb sisuliselt ainult tegeleda kastme redutseerimise ehk kokkukeetmisega, mis paksendab seda muudab selle kreemiseks.

Kaste on mul tehtud Chill Out Cabarnet Sauvignon’i veiniga – aga võid kasutada muud endale sobivat kuiva punast veini. Nagu ma olen alati öelnud – kui see vein kõlbab juua, kõlbab ta ka toidu sisse. Kui juua ei kõlba, siis ei sobi ta ka toidu sisse! Muidugi ei pea Sa antud kastme jaoks ostma kallist veinipudelit, mis maksab 20€ pudel, sobib väga hästi ka selline 6-7€ vein.

Mille kõrvale sobib punase veini kaste? Punaveinikaste sobib imeliselt nii veiselihasteigi, veiseliha Wellingtoni moodi, kui ka teiste punaste lihade juurde – part, hirv jne. Kindlasti sobib imeliselt ka VEISEPÕSKEDE lisandiks! Ja kui Sul jääb midagi sellest kastmest üle, siis võid seda nii külmkapis hoiustada kui ka sügavkülmutada ja kasutada järgmisel sobival korral.

Antud kogusest peaks tulema umbes 350 ml kastet ja piisab sellest 12le inimesele. Kui see on suur kogus Sinu jaoks, siis tuletan meelde, et retsepti all saad ka kogust vähendada ( ja tegelt ka suurendada), kui lähed portsjonite arvu peale ja tõmbad sealt koguseid vähemaks või rohkemaks.

Punase veini kaste

Punase veini kaste ehk punaveinikaste on imelihtne ja kiire kaste, mis sobib erinevate toitude, eriti just lihade, juurde söömiseks.
Ettevalmistuse aeg: 3 minutit
Aeg kokku: 20 minutit
Toidukord: Kastmed
Köök: Prantsuse
Raskusaste: Ülikerge
Portsjone: 12
Kaloreid: 91kcal

Koostisosad

  • 2 šalottsibulat (või 2 punast sibulat)
  • 4 küünt küüslauku
  • Väike peotäis tüümianit
  • 2 oksa värsket rosmariini
  • 4 lehte loorberit
  • 600 g punast veini
  • 500 g värsket kanapuljongit (võid kasutada ka fondi, aga oluline on, et puljong ei tuleks kuubikust, sest seda pole võimalik paksuks keeta)
  • 60 g võid
  • 15 g oliiviõli
  • Soola/Pipart

Juhised

  • Viiluta sibul poolkuu kujulisteks viiludeks ning purusta ka küüslauk sinna kõrvale (eriti hea oleks veel kui kasutaksid näiteks steigi praadimisel alles jäänud panni – veelgi rohkem maitset!
  • Lisa pannile õli ning prae sibulad klaasjaks, lisa küüslauk, tüümian, loorber ning kuumuta veidi.
  • Vala pann üle punase veiniga ning lase keema ning kuumuta kuni umbes ⅓ kuni ¼ veinist on alles.
  • Lisa puljong ning kuumuta kuni alles on umbes ½ kogusest.
  • Valmis kaste peaks olema korralikult kokku hakanud ning katma ka lusika tagakülje.
  • Viimase sammune segame ja sulatame sisse või – pidevalt segades, et või kastmest ei eralduks.
  • Maitsesta soola ja pipraga ning sõela abil eemalda üleliigsed tükid (soovi korral võid sibulad sisse jätta, kuid sellisel juhul haki nad väikesteks kuubikutest enne alustamist).
  • Serveeri meelepärase lisandiga, kas näiteks steigi või Beef Wellingtoniga.

Video

Toitealane väärtus

1 portsjon sisaldab: 30g | Kaloreid: 91kcal | Süsivesikuid: 2g | Valku: 1g | Rasvu: 5g | Millest küllastunud rasvhappeid: 3g | Kiudaineid: 1g | Millest suhkruid: 1g
Tegemist on keskmise toitumisalase teabega - mis võib muutuda vastavalt toorainest, valmistusviisist, jne.
Kui armastasid seda retsepti, siis jaga ka oma meistriteose pilti sotsiaalmeedias, et ka mina seda näeksin! Või lisa pilt meie FB gruppi!Maini ära @rauno.oolberg, lisa tägid #rotaste, #sestmaitseloeb
0 vastust

Lisa oma arvamus


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.

Kommentaarid